Τι δείχνουν οι δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία.

«Μεικτοί» εμφανίζονται οι δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία, με αυξήσεις στις εισαγωγές στη βιομηχανία τον Απρίλιο και μειώσεις στις κατασκευές του α’ τριμήνου.

Παράλληλα, τα στοιχεία δείχνουν αύξηση στο δείκτη μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το α’ τρίμηνο. Ενώ μειώθηκαν κατά 12,4% οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, την ίδια περίοδο.

Αύξηση 2,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο.

Αύξηση 2,8% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη Απριλίου 2018, έναντι αύξησης 7% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2018 με το 2017.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 0,9%, και

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 4,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,3% τον Απρίλιο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαρτίου 2019, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2018.

Μείωση 18,5% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το α’ τρίμηνο.

Μείωση 18,5% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2018, έναντι μείωσης 0,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 με το 2017.

Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε μείωση 43,2% το α’ τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018, έναντι μείωσης 29,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του α’ τριμήνου 2018 με το δ’ τρίμηνο 2017.

Ενώ, ο εποχικά διορθωμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 7,2% το α’ τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης καλύπτει όλους τους τομείς στις κατασκευές (κτίρια- έργα πολιτικού μηχανικού). Στα κτίρια περιλαμβάνονται μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, βιομηχανικά και εμπορικά κτίρια, κτίρια δημόσιων θεαμάτων, εκπαιδευτήρια, νοσοκομεία και λοιπά οικιστικά κτίρια. Στα έργα πολιτικού μηχανικού περιλαμβάνονται αυτοκινητόδρομοι, οδοί, αεροδρόμια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γέφυρες, σήραγγες, υπόγειες διαβάσεις, αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίκτυα παραγωγής και διανομής ρεύματος, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υδραυλικά και λιμενικά έργα κ.λπ.

Αύξηση 8,3% σημείωσε ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το α’ τρίμηνο.

Αύξηση 8,3% σημείωσε ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018 παρουσίασε μείωση 23,6%.

Σύμφωνα επίσης με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:

*Ο γενικός δείκτης απασχολούμενων ατόμων στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε μείωση 1% το α’ τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018 σημείωσε μείωση 1%.

*Ο δείκτης ωρών εργασίας παρουσίασε αύξηση 0,6% το α’ τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α’ τριμήνου 2018, ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018 εμφάνισε μείωση 1,9%.

Ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης απασχολούμενων ατόμων παρουσίασε μείωση 0,2% το α’ τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2018, ενώ ο δείκτης ωρών εργασίας σημείωσε μείωση 0,1% και ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων παρουσίασε αύξηση 1,1%.

Μειώθηκαν κατά 12,4% οι κενές θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας στο α’ τρίμηνο.

Μείωση 12,4% σημείωσε ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο 2018 (12.570 και 14.351 θέσεις, αντίστοιχα), έναντι μείωσης 23,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2018 προς το 2017.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο απώτερο μέλλον. Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνον στους μισθωτούς.

Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από:

*μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης

*εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση

*προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές

*εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.