Εκπαιδευτικοί: Πώς θα αντιμετωπιστούν οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες;

ΠΕΚ: ια μία ακόμη φορά η Κυβέρνηση αποφάσισε  για την επαναλειτουργία των τάξεων των Γυμνασίων καθώς και της Α΄ και Β΄ τάξης των Λυκείων, χωρίς τη συμμετοχή ή τη διατύπωση γνώμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

  1. Δεν υπαγορεύεται από κάποια εκπαιδευτική – διδακτική αναγκαιότητα. Η κατά δύο εβδομάδες παράταση του διδακτικού έτους, με δεδομένη πλέον την επαναλειτουργία για τις τάξεις αυτές στις 18/5 σημαίνει -στην καλύτερη περίπτωση-, τέσσερις εβδομάδες δια ζώσης διδασκαλίας κατά τη διάρκεια των οποίων και λόγω της εκ περιτροπής προσέλευσης των μαθητών,   οι μαθητές θα διδαχτούν ελάχιστες ώρες μαθημάτων. Δεν υπάρχει άρα πρόσθετο  μαθησιακό αποτέλεσμα που να  αντισταθμίζει το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής.
  2. Δεν έχουν προς το παρόν αρθεί οι όροι που οδήγησαν στην (έγκαιρη) αναστολή της λειτουργίας τους. Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων στηρίχτηκε στην επιστημονική άποψη ότι η αναστολή των εκπαιδευτικών λειτουργιών συμβάλλει αποτελεσματικά στη μείωση της διάδοσης της πανδημίας αφενός και εξασφαλίζει αφετέρου χρόνο για την ανακάλυψη φαρμάκου ή εμβολίου για την καταπολέμηση της ασθένειας. Γιατί τα επιχειρήματα αυτά σήμερα δεν ισχύουν;
  3. Η κατάσταση των σχολικών χώρων αλλά και το σύστημα σχολικής υγιεινής σε επίπεδο ανθρώπινων και υλικών πόρων δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση την αίσθηση ότι είναι δυνατόν να τηρηθούν οι όροι ασφάλειας που ασαφώς το Υπουργείο περιγράφει.
  4. Είναι πρακτικά αδύνατη η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας στις αίθουσες και στους χώρους προαυλισμού (ακόμη και για τους μισούς μαθητές). Σε πολλές σχολικές μονάδες οι χώροι αυτοί δεν πληρούν βασικούς όρους (εμβαδόν, φωτεινότητα, φυσικός αερισμός) ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας.
  5. Το Υπουργείο δεν εξηγεί επαρκώς γιατί ενώ σε άλλους χώρους συνάθροισης υπάρχει όριο ασφαλείας στα 5 ή 10 μ2 ανά άτομο καθώς και υποχρεωτική χρήση μάσκας, αυτά δεν ισχύουν για τα σχολεία!

Πέρα όμως από αυτά, το Υπουργείο δεν φαίνεται να έχει καμία σαφή απάντηση για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα της υγείας των χιλιάδων εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι – και λόγω της μακρόχρονης πολιτικής της αδιοριστίας  στη εκπαίδευση-, σήμερα ό ένας στους πέντε μόνιμους εκπαιδευτικούς της Β/μιας εκπαίδευσης είναι πάνω από 60 ετών.

Ζητήματα όπως η μετακίνηση των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε απομακρυσμένες ή νησιωτικές περιοχές όπου τα καταλύματα που διέμεναν πλέον δεν λειτουργούν (!), η αναγκαία – για τον περιορισμό των εξόδων-, μετακίνηση 4 ή 5  εκπαιδευτικών που διδάσκουν μακριά από τις εστίες τους με ένα αυτοκίνητο αλλά  και η μαζική μεταφορά των μαθητών με συγκοινωνίες ειδικά στην περιφέρεια, δεν έχουν απασχολήσει το Υπουργείο που φαίνεται να αγνοεί την σχολική πραγματικότητα.

Ένα πράγμα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο:

Η επαναλειτουργία των σχολείων προϋποθέτει:

Τίποτε από τα παραπάνω δεν ικανοποίησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις των υπευθύνων.

 

 

ip[
Exit mobile version