Εκκρεμείς συντάξεις: Πότε και πόσα πληρώνονται οι δικαιούχοι

Συντάξεις: Πότε θα γίνεται η έκδοση με το πάτημα ενός κουμπιού

: Κατατέθηκε στη βουλή, η τροπολογία του υπουργείου εργασίας για να εκδοθούν πιο γρήγορα οι εκκρεμείς συντάξεις. Τι αναφέρει η τροπολογία και ποιά τα ποσά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η τροπολογία:

Επίσης, την επεκτείνει και στον τ. ΟΓΑ.

Εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του πράξεις απονομής σύνταξης με βάση τις ανωτέρω βεβαιώσεις, εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή σχεδίου οριστικής απόφασης, άλλως τεκμαίρεται η έγκρισή του και η σύνταξη απονέμεται, βάσει αυτού, εφαρμοζομένων αναλογικώς των διατάξεων περί εκτέλεσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Εγγράφονται σε μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών, που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και λογιστές-φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης, κατόπιν επιτυχούς περάτωσης σεμιναρίου επιμόρφωσης.

Καταβάλλει ο στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεις, οι οποίες είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο και εισφορά.

Υποχρεούται ο e-ΕΦΚΑ να πραγματοποιεί κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων που εκδόθηκαν, βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα, οπότε:

Τα ποσά

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής από τους εν λόγω ασφαλισμένους ανέρχεται στους 18 μήνες, τα αναδρομικά τα οποία θα λάβουν, θα ανέλθουν μεταξύ 6.480 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 360 ευρώ) και 6.912 ευρώ (όσοι δικαιούνται προκαταβολή 384 ευρώ).

Η προκαταβολή θα καταβληθεί αναδρομικά, από την ημέρα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης, ως εξής:

384 ευρώ

Προσωρινή σύνταξη 360 ευρώ

Μεγάλη Τετάρτη οι προκαταβολές και τα

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι η επικρατέστερη ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη μηνιαία προκαταβολή των 360 ή 384 ευρώ (ανάλογα σε ποια κατηγορία ανήκει ο ασφαλισμένος) καθώς και για τα αναδρομικά που αναλογούν στους μήνες καθυστέρησης απονομής της σύνταξης των εν αναμονή .

Το συνολικό κόστος των αναδρομικών τα οποία θα καταβληθούν πριν το , αναμένεται να ανέλθουν κοντά στα 260 εκατ. ευρώ.

 

ip[
Exit mobile version