«Δείχνουμε ότι λέξεις όπως καινοτομία και νεοφυής επιχειρηματικότητα μπορούν να γίνουν πράξη»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/05/2018 - 08:30 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

«Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας που θα καταστήσουν την παραμονή στην Ελλάδα ενδιαφέρουσα πρόκληση και όχι καθήκον. Στην κατεύθυνση αυτή ακριβώς κινείται και η πρωτοβουλία με το ΤΕΕ, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζουμε σήμερα», επισήμανε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κατά την παρουσίαση δράσεων ενίσχυσης των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) και της συνέργειας μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και του προγράμματος Prototype by TEE, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

«Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να λειτουργούμε ως παράγοντες διευκόλυνσης συνεργασιών μεταξύ φορέων επιχειρηματικότητας. Με δύο τρόπους: φέρνοντας κοντά ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό και προωθώντας κοινές πρωτοβουλίες. Όπως κάνουμε συγκεκριμένα με τη συνεργασία που προωθούμε μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων του Prototype by ΤΕΕ και του Enterprise Greece».

«Σήμερα υλοποιούμε αυτό που υπογράψαμε χθες. Δείχνουμε ότι λέξεις όπως "καινοτομία" και "νεοφυής επιχειρηματικότητα" μπορούν να γίνουν πράξη», σημείωσε η Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι: «Πέρσι τον Δεκέμβριο κάναμε ιδιαίτερη μνεία σε αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του Μνημονίου μας. Πρόκειται για μια εξαιρετική και ξεχωριστή πρωτοβουλία του ΤΕΕ. Την ενίσχυση της πρωτοβουλίας Prototype by TEE, που αποτελεί έναν τεχνοδικτυακό – ψηφιακό – επιταχυντή καινοτόμων ιδεών τις οποίες στηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός δήλωσε ότι η Περιφέρεια Αττικής ενισχύει την πρωτοβουλία Prototype που ξεκίνησε το ΤΕΕ, η οποία πλέον ονομάζεται Prototype by TEE and Attica Region και ευχαρίστησε τη Ρένα Δούρου για την έμπρακτη βοήθεια. «Βασικός στόχος της συνεργασίας των δύο θεσμικών φορέων είναι η διατήρηση αλλά και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος για τον πληθυσμό της Περιφέρειας Αττικής και ειδικά για όσους έχουν τεχνική εκπαίδευση ή έχουν επιλέξει το επάγγελμα του μηχανικού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Αττικής και τo TEE εργάζονται πλέον από κοινού για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την προώθηση στοχευμένων δράσεων, εργαλείων, ενεργειών προς όφελος της επιχειρηματικής κοινότητας, της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και των νέων που επιθυμούν να αναπτύξουν κάποια καινοτόμα επιχειρηματική δράση, καθώς οι δραστηριότητές τους ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, το εισόδημα και την απασχόληση στην Περιφέρεια Αττικής».

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Θεόδωρος Σχινάς, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρης Νικολαρόπουλος καθώς και μέλη του ΔΣ του ΠΤΑ Αττικής.

To Prototype by TEE and Attica Region οργανώνει και κατατάσσει τις επιλεγμένες νεοφυείς επιχειρήσεις με βάση το αντικείμενο ενδιαφέροντός τους αλλά και τη φάση ωρίμασης στην οποία βρίσκονται. Η θεματική ταξινόμηση του πρώτου κύκλου επιμερίζεται σε οκτώ διαφορετικές κατηγορίες, που είναι οι εξής:

– Νέες Ενεργειακές Τεχνολογίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμηση Ενέργειας

– Αειφόρες Κατασκευές, Κτήρια και καινοτόμα Δομικά Προϊόντα

– Καινοτόμα Προϊόντα και Προηγμένα Υλικά (Νέα Χημικά Υλικά και Νανοτεχνολογία)

– Σύγχρονες υποδομές και αυτοματισμοί παραγωγής

– Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σύγχρονη Διαχείριση Απορριμμάτων και Αποβλήτων

– Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ΤΠΕ, αγγλ. IT ή ICT)

– Καινοτόμες Εφαρμογές Τουρισμού και Μεταφορών

– Καινοτόμες Υπηρεσίες με στόχο την κοινωνική ανταπόδοση (κοινωνική επιχειρηματικότητα)

Για κάθε θεματική κατηγορία έχει οριστεί μια τριμελής ομάδα ειδικών, επιστημόνων και μηχανικών, οι οποίοι αναλαμβάνουν κάθετα το mentoring κάθε start-up επιχείρησης, καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους στο πλαίσιο του εγχειρήματος. Παράλληλα μια ομάδα ειδικών μάρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων υποστηρίζει οριζόντια όλες τις παραπάνω κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν ενδεικτικά εταιρείες που συμμετέχουν στον Α’ κύκλο του προγράμματος. Το Prototype by TEE and Attica Region φιλοδοξεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερες start-ups να αποκτήσουν υπόσταση και να εξελιχθούν, έχοντας ως πεδίο δραστηριοποίησης και πελατολογίου ολόκληρο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχει σε ευρωπαϊκά road-show και εκθέσεις σχετικές με το αντικείμενο και τους στόχους της. Παράλληλα θα οργανώνει ημερίδες και εργαστήρια, για την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων, την ευρύτερη προβολή του συνολικού project, αλλά και των επιμέρους start-ups που θα ενταχθούν σε αυτό.

Loading...


  • europalso   ideascentral