CureVac για : Στα πρόθυρα “σημαντικής ανακάλυψης” στην προσπάθεια ανάπτυξης κατά του ανακοίνωσε ότι βρίσκεται η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.

Τα τελευταία νέα για το

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρείας Φραντς – Βέρνερ Χάας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο σημερινό πόντκαστ του Στάινγκαρντ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν “δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση” και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.

Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.

Εμβόλιο Pfizer και Biontech

Αποτελεσματικό κατά 90%, το εμβόλιο που αναπτύσσεται από τις και σύμφωνα με δύο εργαστήρια. «Είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και για την ανθρωπότητα. Οταν αντιλαμβάνεσαι ότι το εμβόλιό σου έχει 90% αποτελεσματικότητα, είναι εκπληκτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.

Μάλιστα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, σημειώνει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί πρώτον γνωρίζω και προσωπικά τον CEO της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, ο οποίος είναι Θεσσαλονικιός και ξέρω ότι δεν θα έκανε τέτοιες ανακοινώσεις αν δεν είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια του».
πως μεταδίδει το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορονοϊό. Όπως ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα, έχουν, ήδη, συνάψει συμφωνία για 100 εκατ. δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμύρια.

«Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διανείμουμε με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγούρ Σαχίν σε συνέντευξή του. Ενώ τα χρονοδιαγράμματα έγκρισης εξαρτώνται από τις ρυθμιστικές αρχές, δεν υπάρχει κανένας λόγος ότι το ένα θα καθυστερήσει σημαντικά το άλλο, πρόσθεσε.

ΕΕ: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)
Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις
ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)
Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις
Πώς χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων σε 43.500 εθελοντές σε έξι διαφορετικές χώρες. Μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτεύχθηκε ανοσία. «Οταν έλεγξαν αυτούς που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου συγκριτικά με αυτούς που είχαν λάβει ψευδοφάρμακο, ανακάλυψαν ότι προφύλασσε κατά 90% από μόλυνση με κορονοϊό. Είναι απίστευτο αποτέλεσμα», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Skynews.
Οι επικεφαλής των εταιρειών που αναπτύσσουν το εμβόλιο εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι από ποτέ. «Καταλαβαίνετε ότι η ελπίδα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων κυβερνήσεων είχε “πέσει” στους ώμους μας. Τώρα μπορούμε με ασφάλεια να τους πούμε ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», συμπληρώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά.

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech, Ούγκουρ Σαχίν, σημειώνει: «Τα νέα αυτά δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί. Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μία νίκη της επιστήμης».
Αισιοδοξία μετά τις θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο επικρατεί και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. «Αυτή είναι πραγματικά μία πολύ ευχάριστη είδηση. Είναι πραγματικά το πρώτο πολύ καλό νέο που έχουμε στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού», σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Για να προσθέσει: «Είναι προπομπός και άλλων τέτοιων νέων από το μέτωπο του εμβολίου».

Τη θετική εξέλιξη για το εμβόλιο σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη (της ελληνικής οικονομίας) θα είναι πολύ ισχυρή, αμέσως μόλις έχουμε ένα εμβόλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλά νέα σύντομα».

Η Pfizer ανακοινώνει ότι θα προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του μήνα η εταιρεία θα έχει υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση χρήσης του σκευάσματος, ώστε να προλάβει να κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.