Αχτσιόγλου: Διαπραγματευόμαστε και ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις εργασιακές σχέσεις

Την αισιοδοξία ότι σύντομα θα επιτευχθεί η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου για τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να βελτιωθεί η «δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας» και να παταχθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, εξέφρασε η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου.

Η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση, εκτινάχθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2014, τόνισε η υπουργός Εργασίας, η οποία πάντως παραδέχθηκε πως «ναι επί της σημερινής κυβέρνησης υπήρξε αύξηση 2%», αλλά αιτιολόγησε ότι «η μεγάλη δομική αλλαγή, έρχεται όταν υπάρχει αλλαγή 20 ποσοστιαίων μονάδων όχι 2 μονάδων».

«Καταφέραμε να την συγκρατήσουμε. Αλλά δεν επιχαίρουμε. Εσείς κάνατε λόγο για succsess story. Eμείς μιλάμε για χρονιά σταθεροποίησης. Αυτή είναι η φρασεολογία μας. Όταν καταγράφονται 136.000 θέσεις στην ΕΡΓΑΝΗ, η ανεργία πέφτει τρεις με τέσσερις μονάδες, μπαίνει φρένο στην μερική απασχόληση, όταν διαπραγματευόμαστε να αποκαταστήσουμε τις ΣΣΕ», ανέφερε η υπουργός Εργασίας απευθυνόμενη προς την πτέρυγα της ΝΔ.

Επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την κατάσταση στην προηγούμενη κυβέρνηση, η κ. Αχτιόγλου συνέχισε λέγοντας ότι δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση, η οποία νομιμοποίησε τις ενώσεις προσώπων να κάνουν εικονικές διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, ούτε έκανε οριζόντιες μειώσεις στον κατώτατο μισθό (22% και 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών), ούτε κατήργησε την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης (όταν συρρέουν ΣΣΕ) κάτι που υπήρξε κατάκτηση των εργαζόμενων. Ακόμη, παρατήρησε πως δεν εκτίναξε ο ΣΥΡΙΖΑ την ανεργία από το 10 στο 27%, παρά αυτή η κυβέρνηση είναι που μείωσε την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

«Δεν θα κάνουμε εμείς μεγάλες δηλώσεις για την κατάσταση στην αγορά εργασίας, η οποία είναι δραματική και παλεύουμε να την αποκαταστήσουμε», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

«Γι αυτό, ενισχύονται οι δυνάμεις στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας για να μπορέσει, μαζί με την αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου -που ελπίζουμε σύντομα να επιτύχουμε- να τεθεί ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όπως με εκβιασμούς για ατομικές συμβάσεις με χείριστους όρους, μη καταβολή μισθών και δώρων κ.ά.», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου, με το οποίο ρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών, η υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Σχετικώς με το νομοσχέδιο, η κ. Αχτσιόγλου εξειδίκευσε ότι επανακαθορίζεται η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο ώστε να γίνεται ηλεκτρονικά, εισάγεται διάκριση στις επικίνδυνες εργασίες για ξηρά και λιμάνια κ.ά.

ip[
Exit mobile version