ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πόσο θα αυξηθεί ο μέσος μισθός σε δύο χρόνια

Επίδομα 400 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα - Δικαιούχοι, κριτήρια, ποσά, διαδικασία

– Σε δύο χρόνια τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι αρνητικός στην επαναφορά της αρμοδιότητας για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ και η βεβαιότητά μου εδράζεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση και σύμφωνα με τους νόμους του καπιταλισμού αυξάνεται η αξία της εργασίας , συνθήκη που οδηγεί στην αύξηση των μισθών. Πρακτικά αν μια επιχείρηση δε δίνει αυξήσεις , μπορεί εύκολα ο εργαζόμενος να αναζητήσει αλλού δουλειά με καλύτερη αμοιβή», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Στο μεταξύ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: « Όντως η επαναφορά είναι πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Θέλω να είμαι ειλικρινής , προσωπικά είμαι αρνητικός. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν ήταν καλή. Όσο επικρατούν κριτήρια κοινής γνώμης και όχι αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη , η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Πρέπει να θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο δε μπορώ να προεξοφλήσω το μέλλον. Ενδεχομένως η ανάπτυξη της της οικονομίας μας να επιτρέψει να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκκρεμείς συντάξεις, τονίζεται οτι σήμερα οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 103.665 αν και ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και εστιάζει στην έκδοση των επικουρικών λέγοντας πως ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνουμε το ρυθμό έκδοσης των επικουρικών.

«Το πρώτο βήμα είναι η αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα . Το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα δοθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όσον αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις είμαστε σε πτωτική τροχιά . Όταν ανέλαβα οι εκκρεμότητες ανέρχονταν σε 34.000 , σήμερα είναι στις 32.00 και στο τέλος Οκτωβρίου θα μειωθούν στις 30.000. Στόχος είναι στο τέλος του χρόνου να κατέβουμε στις 25.000» .

ip[
Exit mobile version