Αναβάθμιση στις ελληνικές τράπεζες από την Standard & Poor's

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/07/2018 - 18:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Λίγο μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, η S&P ανακοίνωσε σήμερα την ανοδική αναθεώρηση της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις αξιολογήσεις στις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς στο "B-/B" από "CCC+/C" προηγουμένως.

Παράλληλα αναθεώρησε το outlook (προοπτικές) σε σταθερό.

Σημειώνεται ότι ο οίκος πρόσφατα αναθεώρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε 'B+' από 'B' μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο πρόγραμμα διάσωσης το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.

"Περιμένουμε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος θα βοηθήσει να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και επενδυτών στον χρηματοοικονομικό τομέα, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος", αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Τι σημαίνουν οι σταθερές προοπτικές

Τα σταθερά outlook αντανακλούν την εκτίμηση του οίκου ότι οι κίνδυνοι στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών είναι ισορροπημένοι.

Ο οίκος σημειώνει ότι η βελτιωμένη ρευστότητα και η ανάπτυξη της οικονομίας θα στηρίξουν την ικανότητα των τεσσάρων τραπεζών να καλύπτουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις και σταδιακά να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Επισημαίνει ταυτόχρονα την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων από την κυβέρνηση, "κάτι που σε συνδυασμό με την αυξημένη εμπιστοσύνη αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για πιο σταθερές εισροές καταθέσεων και βελτίωση της πρόσβασης των αγορών στις αγορές", όπως εκτιμά.

Ο οίκος υπολογίζει ότι περίπου 13 δισ. ευρώ ή περίπου το 9% των καταθέσεων επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα από τον Μάιο του 2017 μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2018, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους στις διευκολύνσεις ρευστότητα που παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά 63% ή 36 δισ. ευρώ.

"Περιμένουμε αυτές οι τάσεις να συνεχιστούν", βελτιώνοντας τη ρευστότητα των τραπεζών, αναφέρει.

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή

    Β2 Γαλλικά σε 2 μήνες από το μηδέν!

    europalso

    europalso