Ζάεφ: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει πιθανότητα να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα» στην Ελλάδα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔03/12/2018 - 14:23 | Author: Newsroom Ipaidia

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vecer, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ειδικά για τους “Μακεδόνες” του Αιγαίου, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια -από την ανεξαρτησία της “Μακεδονίας”- και ότι με τη συμφωνία υπάρχει η πιθανότητα η “μακεδονική” γλώσσα να διδάσκεται στη χώρα μας.

Για δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην φέρεται να έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΔΓΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας το Σάββατο στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας και απαντώντας σε επικρίσεις από την πλευρά του VMRO, ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών επί της ουσίας προκύπτει ένα νέο κράτος, χωρίς ιστορικό παρελθόν, ο Ζάεφ αντέτεινε ότι με τη διμερή συμφωνία δίνεται η δυνατότητα η «μακεδονική» γλώσσα να διδαχθεί στην Ελλάδα.

Για τους «Μακεδόνες» στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία δεν έγινε σχεδόν τίποτα τα τελευταία 27 χρόνια, φέρεται να ανέφερε ο Ζάεφ σύμφωνα με τον ιστότοπο Βιέτσερ. Τώρα υπάρχει η δυνατότητα τα «μακεδονικά να διδάσκονται στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα», ξεκαθαρίζοντας ότι ανήκει στη σλαβική οικογένεια και δεν έχει σχέση με την αρχαία Ελλάδα.

Εξάλλου ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε υποστηρίξει ότι η «μακεδονική γλώσσα» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη από το 1977, στην διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα τοπωνύμια που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

 

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso