Βράβευση 15 εκπαιδευτικών της Π.Ε. από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔13/06/2015 - 09:49 | Author: Newsroom Ipaidia

Τον ιδιαίτερο ρόλο του δασκάλου να διαμορφώνει ψυχές και προσωπικότητες σε μια δύσκολη εποχή, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και τείνει να συνθλίψει τον άνθρωπο, εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την απονομή των «Βραβείων Εκπαιδευτικής Προσφοράς σε παραμεθόριες περιοχές σε 15 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Στην εποχή μας, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, ο δάσκαλος αποκτά και πάλι το νόημά του» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Ζούμε σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα σχετικά με τη σχέση ανθρώπου και οικονομίας.

Γνωρίζετε ότι η δυτικού τύπου Δημοκρατία, η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και ο πολιτισμός της δύσης και ιδίως ο ευρωπαϊκός που κατάγεται από τον ελληνικό πολιτισμό, προϋποθέτουν ότι το οικονομικό σύστημα υπάρχει για να ενισχύει τον άνθρωπο, ώστε να γίνει σεβαστή η αξία του και να απελευθερωθεί ο άνθρωπος για να δείξει την προσωπικότητά του σύμφωνα με τις δυνατότητές του».

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «δεν έχει νόημα η οικονομία και η ανάπτυξη αν δεν υπηρετούν τον άνθρωπο» και παρατήρησε ότι: «Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμια κλίμακα, μέσα από στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί και μέσα από την αλόγιστη και χωρίς φρένο κυριαρχία των αγορών, το οικονομικό επικρατεί του θεσμικού και κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις τείνει να συνθλίψει τον άνθρωπο, ιδίως στα πρώτα του χρόνια, όταν πρέπει να διαμορφωθεί η προσωπικότητά του και όταν πρέπει να γίνει σεβαστή η αξία του».

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος «εκεί είναι ο ρόλος του δασκάλου. Να διαμορφώσει ψυχές, να διαμορφώσει προσωπικότητες, έτσι ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν και να δείξουν τις αξίες εκείνες που εμείς ως Έλληνες υπηρετήσαμε και οφείλουμε να υπηρετήσουμε μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο».

Μάλιστα, υπογράμμισε: «Το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω, άσχετα εάν κάποιοι θεωρούν ότι είναι μια εμμονική αντίληψη, η Ελλάδα θα πορευθεί στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη. Και μαζί με τους άλλους λαούς θα αγωνιστεί ώστε η Ευρώπη να ξαναβρεί τις αρχές και τις αξίες, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε, όπως οραματίστηκαν οι ιδρυτές της».

Τέλος απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς ανέφερε: «Ο ρόλος σας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι κυρίαρχος, αν και ξέρω τις δυσκολίες μέσα στις οποίες εργάζεστε, αλλά να είστε υπερήφανοι γιατί η αποστολή σας μέσα από αυτές τις δυσκολίες είναι καθοριστική για τον Λαό και το Έθνος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού -Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, περισσότερο-όπως είπε- από αυτούς που δουλεύουν στη Δευτεροβάθμια και ακόμα περισσότερο από εκείνους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Οι πρώτες τους εμπειρίες από την περιπέτεια της μάθησης προέρχονται από εσάς» δήλωσε ο κ. Μπαλτάς και πρόσθεσε: «όταν αυτή η προσπάθεια γίνεται σε περιοχές δύσκολες, δυσπρόσιτες, και με όλων των ειδών τις δυσκολίες που περνάει η χώρα, τότε το έργο σας είναι πραγματικά δύσκολο και αξίζει να το θαυμάζουμε και να το ενισχύσουμε με κάθε τρόπο».

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «σε κάθε σχολείο υπάρχει μια φλόγα, μια ζωντάνια, μια δημιουργική δύναμη που κρατάει την Ελλάδα όρθια σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και ταυτόχρονα προετοιμάζει το μέλλον αυτής της χώρας στο πλαίσιο που είπε ο κ. Πρόεδρος».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO Μ.Αικ. Τζιτζικώστα αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπογράμμισε την ιδιαίτερη προσφορά των δασκάλων των παραμεθόριων περιοχών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων Τ.Κουράκης καθώς και μέλη της ελληνικής επιτροπής της UNESCO.

.real.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral