Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα τον Ελληνισμό της Κύπρου και οι μαθητές από της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά με όποιον τρόπο επιθυμούσαν.

Τη σημασία του 8ου διεθνούς μαθητικού διαγωνισμού «Ελλάδα, Κύπρος, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες» και της εκπαιδευτικής διαδικασίας του, «που οδηγούν στην υπέρβαση των συνόρων και τη διάλυση των στερεοτύπων», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Χρυσουλάκης σε χαιρετισμό στην εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι δημιουργούνται γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα από την πολιτιστική έκφραση, την ενεργό συμμετοχή και την αλληλεπίδραση εκατοντάδων νεαρών μαθητών από την Ελλάδα, την Κύπρο και από σχολεία της ομογένειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, απευθυνόμενος στους νεαρούς μαθητές, ο γενικός γραμματέας τούς συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και τους επαίνεσε για το ζήλο, τη δημιουργικότητα και την ευρηματικότητά τους.

Σημειώνεται επίσης, ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών στήριξε ενεργά το διαγωνισμό, ο οποίος είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα τον Ελληνισμό της Κύπρου και οι μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας είχαν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά με όποιον τρόπο επιθυμούσαν, εικαστικά έργα, μουσικές συνθέσεις, ταινίες μικρούς μήκους κ.ά..

Τέλος, επισημαίνεται ότι η βράβευση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, στο κατάμεστο με μαθητές Δημοτικό Θέατρο Στροφάλου.