: ήταν και πάνε! Το πρωί της 27ης Αυγούστου, δόθηκε τέλος στην αγωνία χιλιάδων μαθητών που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με στόχο ένα εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ευστράτιος Δ. Κοκκινέλλης ,  Φοιτητής Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Τμήμα Φιλολογίας

Με την ανακοίνωση των βάσεων, τελείωσαν και επίσημα οι πανελλαδικές 2019, παραχωρώντας τη θέση τους στις πανελλαδικές 2020 και κατ’ επέκταση στην επόμενη γενιά. Φέτος συμμετείχαν 103.963 υποψήφιοι για 80.696 χρυσά εισιτήρια, με ποσοστό επιτυχίας 77.63%. Ένα ποσοστό που δείχνει ότι οχτώ στους δέκα μαθητές πέτυχαν την είσοδο τους στα ΑΕΙ, ΤΕΙ, Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, καθώς και στα σώματα ασφαλείας, κάνοντας τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Βέβαια, δύο στους δέκα μαθητές δεν έχουν πρόσβαση στα ανώτερα και ανώτατα επιστημονικά ιδρύματα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι. Ίσως, για εκείνους δεν έφθασε η ώρα να εισαχθούν στις παραπάνω σχολές ή τελικά να μην είναι αυτό που τους αρμόζει.

Σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχε δώσει σε τηλεοπτική της παρουσία η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους, με τις γυναίκες να σημειώνουν επιτυχία κατά 53,48% και οι άνδρες 46%. Επίσης, όπως ανέφερε, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%.

Οι δημοφιλείς σχολές

Γενικά, στις νομικές σχολές καταγράφεται πτώση των βάσεων της τάξης των 100-200 μορίων, στις ιατρικές της τάξης των 200-300 μορίων, στις πολυτεχνικές της τάξης των 300-800 μορίων, στις παιδαγωγικές της τάξης των 600 μορίων και στις μαθηματικές των 500-1.000 μορίων.

Άνοδο σημείωσαν οι σχολές πληροφορικής -περίπου 400 μόρια- καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.

Ενδεικτικά, οι βάσεις των περιζήτητων σχολών κυμάνθηκαν ως εξής:

– Ιατρική ΕΚΠΑ: 18.724 (πέρυσι: 19.029, διαφορά: -305)

– Νομική ΕΚΠΑ: 18.013 μόρια (πέρυσι: 18.219, διαφορά: -206)

– Ιατρική ΑΠΘ: 18.585 μόρια (πέρυσι: 18.808, διαφορά -223)

– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ): 18.314 μόρια (πέρυσι: 18.240, διαφορά: 74)

– Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: 17.608 μόρια (πέρυσι: 17.949, διαφορά: -341)

Οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες βάσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος το γεγονός ότι την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βάση έχουν σχολές ξένης φιλολογίας, καθώς την υψηλότερη βάση έχει το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με 19.312 μόρια και τη χαμηλότερη το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επίσης του ΑΠΘ, με 4.016 μόρια.

Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 4 από τα 5 τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις είναι νέα τμήματα.

Αναλυτικά, τα τμήματα με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος, είναι:

Οι σχολές με τις υψηλότερες βάσεις

Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 19.312 μόρια

Ψυχολόγων ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη): 19.097 μόρια

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 19.050 μόρια

Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη): 18.735 μόρια

Ιατρική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 18.724 μόρια

Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις

Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 4.016 μόρια

Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.092 μόρια

Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (‘Άμφισσα), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΕΟ): 4.308 μόρια

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.490 μόρια

Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΝΕΟ): 4.643 μόρια.

Συγχαρητήρια σε όλες και όλους, που τερματίσατε στον πρώτο αγώνα της ζωής σας. Γιατί σε έναν αγώνα αναφερόμαστε, και τίποτε το παραπάνω. Η ζωή δεν σταματάει στις πανελλαδικές, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Εμείς είμαστε αυτοί με λίγη τύχη, που καθορίζουμε που θα φθάσουμε και τι πορεία θα χαράξουμε. Ο <<στίβος της ζωής>> έχει πολλούς, καθημερινούς και επίπονους αγώνες που καλούμαστε να βγάλουμε εις πέρας!

Υ.Γ. Για όσες και όσους πέτυχαν, θερμά συγχαρητήρια και καλή σας σταδιοδρομία, με υγεία και επιτυχίες. Ας απολαύσετε τη φοιτητική σας ζωή, συμπεριλαμβάνοντας και συνδυάζοντας σ’ αυτή, γνώση, μόρφωση και φυσικά διασκέδαση. Γιατί φοιτητική ζωή χωρίς διασκέδαση, δεν λογίζεται ως τέτοια.

Υ.Γ.2 Σίγουρα στο διάβα σας, θα βρείτε πάρα πολλούς που θα υποτιμήσουν την επιτυχία σας και τη σχολή προτίμηση σας, λέγοντας τις παρακάτω κλισέ ατάκες: <<Αα νομική πέρασες; Θα φας τα καλύτερα σου χρόνια στα έδρανα, για 50 ευρώ συναινετικό>>; Ή το <<Καλή η φιλολογία, αλλά ποιος γονιός θα σου εμπιστευτεί το παιδί του, σε εσένα>>; Μην το βάλετε λεπτό κάτω, και κυνηγήστε με πυγμή τα όποια όνειρα σας. Η χώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο, χρειάζεται παιδαγωγούς και επιστήμονες με όλη τη σημασία των λέξεων. Ικανούς να αντιμετωπίζουν τα όποια προβλήματα και να διαχειρίζονται τις όποιες καταστάσεις.

Υ.Γ.3 Για όσες και όσους δεν πέτυχαν αυτό που ήθελαν, μπορούν να ξανά προσπαθήσουν! Δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τίποτα. Άλλωστε, δεν βρισκόμαστε όλη στην ίδια ώρα, ασχέτως αν βρισκόμαστε στην ίδια ηλικία…