Τζούφη: Δεν θα υπάρχουν σχολές δύο ταχυτήτων με το νέο σύστημα

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/09/2018 - 14:43 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Στους αγιασμούς των σχολείων του συγκροτήματος Ακαδημία και στην Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, παρέστη η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη , η οποία ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στους μαθητές, τους γονείς τους και στους εκεπιδευτικούς όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Για το ζήτημα της εισαγωγής στα ΑΕΙ, η υφυπουργός έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το περίγραμμα του νέου προτεινόμενου . «Εμείς προσπαθούμε να επαναφέρουμε τους μαθητές της 3ης Λυκείου, στο Δημόσιο Σχολείο. Η τελική εισαγωγή, δεν θα εξαρτάται από μια και μόνο εξέταση, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα υπάρχουν ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά στα μαθήματα κατεύθυνσης, επιλογής, οι οποίες θα είναι αδιάβλητες, ανάλογες του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων. Από αυτές τις εξετάσεις, θα διαμορφώνεται το 40% του βαθμού απολυτηρίου, ενώ το 60% από τις εξετάσεις τετράμηνου, καθώς και των μαθημάτων μη επιλογής. Στην συνεχεία, με το απολυτήριο θα υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ, με δυο τρόπους. Ο πρώτος, θα είναι μέσω των πανελλαδικών στα μαθήματα επιλογής, όπου το απολυτήριο προσθέτει το 10% στο αποτέλεσμα των εξετάσεων, δηλαδή στην συνολική βαθμολογία. Αναφορικά με τον 2ο τρόπο, οι μαθητές που επιλέγουν να μην δώσουν πανελλαδικές, θα εισάγονται με τον βαθμό του απολυτηρίου, σε σχολές για τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής».

Βεβαίως, όπως διευκρίνισε η υφυπουργός Παιδείας, δεν γίνεται λόγος για σχόλες δυο ταχυτήτων, καθώς ήδη υπάρχουν σχόλες υψηλής και χαμηλής ζήτησης και τόνισε: Ταυτοχρόνως, θα υπάρχει ένα άλλος χώρος στη Ανωτάτη Εκπαίδευση, όπου θα διαμορφώνονται νέα προγράμματα σπουδών, όπως έχει ξεκινήσει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και βρίσκεται σε εξέλιξη και σε άλλα, με σχολές χαμηλής ζήτησης να γίνονται πιο ελκυστικές κατόπιν αλλαγής του γνωστικού αντικειμένου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα τα παιδιά της 2ας Λυκείου, να επιλέξουν. Η κ. Μερόπη Τζούφη, επισήμανε, πως το νέο προτεινόμενο σύστημα προκύπτει από τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, τις συζητήσεις στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής, τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αλλά και από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Ωστόσο πρόσθεσε, ότι θα τύχει ευρύτατης διαβούλευσης κατά την διαδικασία κατάθεσης και ψήφισης του, μέχρι το τέλος της χρονιάς

Loading...


  • europalso   ideascentral