Διαβάστε τι  προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου για την – Τι ισχύει για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών

Ειδικότερα, στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις και εκκλησιασμός, αλλά μετά θα τηρηθεί κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε η υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 219434/Α5/2016-ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, εκείνη η μέρα είναι αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, παρά το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία.

«Σας ενημερώνουμε ότι την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες (δημόσιες και ιδιωτικές) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα και εκκλησιασμός. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας. Επισημαίνεται ότι είναι σε ισχύ η με αρ .πρωτ. 1008/ΓΔ4/05-01-2024 εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.» αναφέρει η εγκύκλιος.

Σημειώνουμε ακόμα ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 219434/Α5/2016-ΦΕΚ 4212/Β/27-12-2016, είναι αργία για τα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, παρά το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τα σχολεία.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή: «Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών.

Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».