Ο απολογισμός μιας ζοφερής χρονιάς πρακτικά δεν έχει νόημα, μιας και δεν χρησιμεύει για να κάνεις κάτι καλύτερο για την επόμενη. Η αξιολόγηση της λειτουργίας του σχολείου έχει να κάνει μόνο με επίμονες ανόητες ανώτερες δυνάμεις και όχι με το τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω εγώ.

Ξεκινώντας με μια απεργία διαρκείας εκτός εξετάσεων, σμιλεύοντας τη γραφειοκρατική κατάσταση του μάισκουλ και καταλήγοντας στην ανηθικότητα της Τράπεζας, η χρονιά πέρασε συγκαλύπτοντας με πυροτεχνήματα την ουσία της: Ότι το Λύκειο δεν αναπαράγει πια την ιδεολογία της άρχουσας τάξης, αλλά η επιθυμία της άρχουσας τάξης έχει να κάνει με την ουσιαστική διάλυσή του ή την οικονομική συρρίκνωσή του.

Οι πολιτικές δηλώσεις των σοφών ηγετών της εκπαιδευτικής πολιτικής αρκούν.Συμεών Κεδίκογλου να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων (πρωί) , Αρβανιτόπουλος:θα εφαρμοστεί η τράπεζα (μεσημέρι), Λοβέρδος : Η τράπεζα θεμάτων έσπρωξε τους μαθητές στα φροντιστήρια , Γκλαβάς: δεν δώσαμε τη τράπεζα θεμάτων νωρίς, να μη τη πάρουν τα φροντιστήρια!

Τέλος οι ιθύνοντες του Myschool έπαιξαν με τα νεύρα μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών φτάνοντας να (ξανα)βγάλουν αποτελέσματα της Α Λυκείου μια βδομάδα μετά τη λήξη της χρονιάς και παράνομα.(ο νόμος ψηφίστηκε μετά τη διόρθωση του αλγόριθμου.)Κορυφαία δε, το ίδιο το Myschool κατέρρεε συνεχώς τις μέρες που χρειαζόταν, αυτές τις έκδοσης των αποτελεσμάτων!

Αν υπήρχε αξιολόγηση των δομών του νέου Λυκείου, πολλοί δεν θα έπρεπε σήμερα να είναι στη θέση τους. Και φυσικά όχι οι άβουλοι και άμοιροι καθηγητές, αλλά τα ακριβοπληρωμένα στελέχη και εταιρείες του υπουργείου.

Επειδή δεν είμαι σκληρός για να τον απολύσω, θα έβαζα τον εμπνευστή του Myschool στη θέση της αναπληρώτριας πληροφορηκάριας, που τοποθετήθηκε Δεκέμβρη αντί της μέχρι πέρσι εκδιωχθείσας στα δημοτικά μόνιμης συναδέλφου της. Θα τον έβαζα να προσπαθεί να περάσει βαθμολογίες τον Ιούνη με ρυθμό ένα κλικ την ώρα, να ξενυχτάει σπίτι για να προφτάσει τη καταχώρηση που δεν γινόταν μέρα, να προσπαθεί να παρατείνει το νοίκι για μια αυθαίρετη σχολική παράταση τον Ιούλη. Θα τον έβαζα να κάνει μάθημα πληροφορικής με υπολογιστές 13 χρονών , θα τον έβαζα να εργάζεται σαν γραμματέας του σχολείου κι όχι σαν εκπαιδευτικός, θα τον έβαζα να συμπληρώνει καθημερινά τα νταμάκια στους πίνακες του ΕΣΠΑ. Μετά θα τον απέλυα! Ή θα καταλάβαινε!

Η λογική της κλήρωσης στη Τράπεζα (…8:30 οι εξετάσεις ,στο σχολείο από τις 6:30!), η λογική των ανισοδυνάμων θεμάτων στο ίδιο μάθημα ή η τεράστια διαφορά δυσκολίας ανάμεσα σε διαφορετικά μαθήματα, λογική κλήρωσης τζόγου και όχι παιδαγωγική. Άραγε ποιος καθηγητής διόρθωσε καλά ή καλύτερα τα θέματα αυτά; Ποιος έβαλε δυσκολότερα ή ευκολότερα θέματα σε αυτά που του αναλογούσαν; Ποιός θα κάτσει να ελέγξει αν το ίδιο θέμα βαθμολογήθηκε με τον ίδιο τρόπο ανάμεσα σε διαφορετικά σχολεία; Ποιος θα ελέγξει αν μπήκε πραγματικά το θέμα της κλήρωσης στις εξετάσεις ή αν γινόταν τελικά κλήρωση και όχι ορισμός αποδεκτών θεμάτων;

Η αξιολόγηση των μεγαλοστόμων θα καθυστερήσει , η λειτουργία του Λυκείου σαν σχολείου γενικής εκπαίδευσης έχει ήδη τελειώσει. Πολλοί , δυστυχώς και συνάδελφοι, είδαν σε αυτό την ενίσχυση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού με τα ιδιαίτερα , την αποφυγή της ανεργίας με τα φροντιστήρια, την ευκολία της έλλειψης αλλαγών διδάσκοντας 15 χρόνια το ίδιο ακριβώς βιβλίο, σε ένα κόσμο που αλλάζει βίαια.

Τώρα όλοι μοιραίοι, ψάχνουν στα λιγότερα παιδιά και λιγότερα τμήματα το που θα συμπληρώσουν μεγαλύτερα ωράρια , το αν ο κομμένος μισθός φτάνει για μετακινήσεις.25.000 φτηνότεροι προσωρινοί αναπληρωτές θα αντικαταστήσουν χιλιάδες μόνιμους καθηγητές θύματα, που διέφυγαν προσωρινά στη προοπτική των τσεκουρεμένων συντάξεων.

Η μάχη μέσα στο δημόσιο σχολείο μοιάζει να είναι χαμένη. Μένει λίγο φιλότιμο, λίγη αξιοπρέπεια και εκείνη η λειψή ευελιξία στο μυαλό, που θα δημιουργήσουν το πραγματικό κρυφό σχολείο της σύγχρονης διαφώτισης, μέσα στα στεγανά του ρημαδιού.