Βασικός εταίρος (core partner) της Κοινότητας Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες (ΕΙΤ RawMaterials) του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας & Τεχνολογίας EIT ανακηρύχθηκε και επίσημα πριν από λίγες ημέρες το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΕΙΤ RawMaterials στο Βερολίνο.

Η εξέλιξη αυτή, χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς από τον Ιανουάριο του 2020 το Πολυτεχνείο θα συμμετέχει ισότιμα στο ΕΙΤ RawMaterials, έχοντας λόγο και ρόλο στη χάραξη πολιτικής στον κλάδο των Πρώτων Υλών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό, όχι μόνο για εμάς, που είμαστε στον χώρο της Μεταλλευτικής και Μεταλλουργίας, αλλά και για τις υπόλοιπες σχολές του Πολυτεχνείου, που από τον Ιανουάριο θα μπορούν να συμμετέχουν στο ερευνητικό κομμάτι του κλάδου των Πρώτων Υλών, από τη δική τους μεριά», σχολίασε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Αδάμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ και Σύμβουλος Εκπαίδευσης στο Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες (ΕΙΤ RawMaterials HUB – Regional Center Greece / RCGREECE) τη λειτουργία του οποίου έχει αναλάβει το εργαστήριο Μεταλλουργίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του ΕΜΠ από το 2018.

Το RCGREECE σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί το κέντρο στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι Έλληνες ερευνητές αλλά και όλοι οι φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των Πρώτων Υλών. «Το Κέντρο έχει στόχο να κινητοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς στη Βιομηχανία, την Εκπαίδευση και την Έρευνα (Τρίγωνο Γνώσης Πρώτων Υλών) και να παρέχει υποστήριξη στο τοπικό οικοσύστημα ώστε να ενισχυθεί το δυναμικό καινοτομίας της χωράς μας. Με αυτόν τον τρόπο και μέσα από συναφείς δράσεις επιχειρεί να προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη του ορυκτού πλούτου στην Ελλάδα και να ενισχύσει τις δεξιότητες των Ελλήνων σπουδαστών και ερευνητών στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ασημίνα Κατσιάπη, διδάκτωρ Μηχανικός Μεταλλείων Μεταλλουργός ΕΜΠ και Project Manager του RCGREECE.

Πλέον, με τον νέο ρόλο του ΕΜΠ, «ανοίγει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο δρόμος για ερευνητές από όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου να αποκτήσουν πρόσβαση στα ερευνητικά προγράμματα καινοτομίας KAVA και να κάνουν αιτήσεις για χρηματοδότηση από το ΕΙΤ RawMaterials. Μάλιστα, το ΕΙΤ RawMaterials έχει ήδη ανακοινώσει τη νέα Πρόσκληση Open Call KAVA 7 για υποβολή ερευνητικών προτάσεων με έναρξη από τις 17 Ιανουαρίου 2020, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 28 Φεβρουαρίου 2020.Η πρόσκληση αυτή θα αναρτηθεί, με περισσότερες λεπτομέρειες, τις επόμενες ημέρες και στην ιστοσελίδα του RCGREECE

 

Το Περιφερειακό Κέντρο Ελλάδας για τις Πρώτες Ύλες, φορέας καινοτομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη

 

Βιώσιμη ανάπτυξη, καινοτομία. Δύο έννοιες που τα τελευταία χρόνια ακούγονται όλο και περισσότερο και που οι προσπάθειες σύνδεσής τους γίνονται όλο και εντονότερες. Όχι άδικα. Με δεδομένα την ανησυχία για την εκμετάλλευση των πόρων του πλανήτη, τις συνεχώς διευρυνόμενες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και την ανάγκη των οικονομιών για ανάπτυξη, η καινοτομία και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι οι δύο μοχλοί που μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Ένας από τους κλάδους στους οποίους οι δύο παραπάνω έννοιες έχουν σημαίνουσα θέση είναι εκείνος των πρώτων υλών. Ο φορέας που φιλοδοξεί να φέρει στην Ελλάδα την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη πιο κοντά είναι το RCGREECE.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, στην Ελλάδα, ο κλάδος των πρώτων υλών, μαζί με τον αντίστοιχο μεταποιητικό τομέα, αντιστοιχεί στο 3-5% του ετήσιου ΑΕΠ, απασχολώντας το 4% του ενεργού πληθυσμού. Επίσης, η χώρα μας έχει σημαντικά αποθέματα ορυκτών πρώτων υλών από άποψη ποιότητας, ποσότητας και ποικιλίας ορυκτών και μεταλλευμάτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το European Innovation Scoreboard, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με μέτριες επιδόσεις στην Καινοτομία, με σχετικά χαμηλό δυναμικό καινοτομίας σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των Πρώτων Υλών και των συναφών μεταποιητικών τομέων.

«Θέλουμε μέσα από ευρείες και στοχευμένες δράσεις όπως τα workshops, να δείξουμε στους νέους σπουδαστές και τους ερευνητές τις συναρπαστικές προοπτικές που έχει αυτός ο κλάδος», ανέφερε η κ. Κατσιάπη.

Το RCGREECE αποτελεί κομμάτι του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας & Τεχνολογίας EIT (ΕΙΤ RawMaterials), που έχει ως κύριο στόχο να ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, αυξάνοντας το δυναμικό καινοτομίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κύριος στόχος του Κέντρου είναι να συγκεντρώσει τους τοπικούς φορείς, λειτουργώντας ως «σημείο αλληλεπίδρασης και δίαυλος» μεταξύ της Ελληνικής Κοινότητας Πρώτων Υλών και της Κοινότητας του EIT RawMaterials, με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση της καινοτομίας στην Ελλάδα αλλά και τις γειτονικές χώρες.

«Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο να φέρνουμε σε επικοινωνία τους σπουδαστές και τους ερευνητές με τη Βιομηχανία και τις ερευνητικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Να τους παρουσιάζουμε νέα εργαλεία, και να βλέπουν πώς μία καινοτόμο ιδέα μπορούν να την κάνουν οι ίδιοι πράξη, μέσω ενός business plan», πρόσθεσε η κ. Αδάμ, αναφερόμενη στο πρόσφατο workshop που διοργάνωσε το RCGREECE στις 17 κι 18 Οκτωβρίου 2019 στο Λαύριο, με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων του κλάδου.

 

4ος Διάλογος της Ελληνικής Κοινότητας Πρώτων Υλών

 

Στις επόμενες δράσεις του RCGREECE, είναι η διεξαγωγή του 4ου Διαλόγου της Ελληνικής Κοινότητας Πρώτων Υλών (Greek Raw Materials Community Dialogue), στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Εκεί, αναμένεται να υπάρξει υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από Ελλάδα και Ευρώπη, φέρνοντας σε πρώτο πλάνο όλες τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις προκλήσεις για τον τομέα των πρώτων υλών.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, ο διαδικτυακός ιστότοπος του Κέντρου είναι: http://rcgreece.labmet.ntua.gr/

 

Αθηνά Καστρινάκη