: Είναι «δωρεάν» η τηλεκπαίδευση; Πως γίνεται η πληρωμή; Σχετίζονται τα κλειστά σχολεία με τις συμβάσεις – Cisco; Τι είναι τα μεταδεδομένα και τι συλλέγει η Cisco;

Το Παρατηρητήριο για την Παιδεία απαντά σε μια σειρά από ερωτήματα και φωτίζει την κυβερνητική μεθόδευση σε βάρος 1,5 εκατ. μαθητών και εκπαιδευτικών.

Παρότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε για ένα χρόνο πως η πλατφόρμα είναι δωρεάν, τα έγγραφα που δημοσιεύτηκαν αποτυπώνουν «έμμεσο» κόστος 2 εκατ. €.

Η παρέχει 3 εκδόσεις της πλατφόρμας Webex με διαφορετικό κόστος ανά μήνα και διαφορετικές δυνατότητες ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων, τη διάρκεια της συνεδρίας, τη δυνατότητα καταγραφής από τους χρήστες, την ποιότητα ήχου και εικόνας, το διαμοιρασμό αρχείων.

Οι 3 εκδόσεις είναι η Free (χωρίς κόστος αλλά με αρκετούς περιορισμούς στις δυνατότητες – είναι ο τύπος λογαριασμού που έχουν φτιάξει οι μαθητές για να συμμετέχουν στα τηλεμαθήματα), η Starter (14€/μήνα) και η Business (27€/μήνα). Υπάρχει επίσης η δοκιμαστική έκδοση (free trial), η οποία παρέχεται για 90 ημέρες
χρήσης.

Το Μάρτιο του 2020 ξεκινά η προαιρετική τηλεκπαίδευση και υπογράφεται η πρώτη σύμβαση-πλαίσιο με την εταιρία Cisco. Στη συνέχεια, το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να επιβάλλει τη μετάδοση του μαθήματος μέσω κάμερας και μέσα από την τάξη, ανοίγοντας αναπόφευκτα τη συζήτηση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών και συναντώντας την καθολική άρνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας.

To χρονικό της

▸ Τον Μάιο του 2020 η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητά διευκρινίσεις για παραλείψεις και σφάλματα που θέτουν σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα. Το υπουργείο Παιδείας απαντά με δυο μήνες καθυστέρηση και χωρίς πειστικά επιχειρήματα. Η υποχρεωτική -λόγω GDPR- Εκτίμηση Αντικτύπου δημοσιεύεται ανυπόγραφη, παράτυπη και δίχως υπογραφή. Η Αρχή επανέρχεται και εντοπίζει σοβαρά κενά – δίνει 3μηνη περίοδο συμμόρφωσης.

▸ Έκτοτε, το υπουργείο Παιδείας υπογράφει δύο νέες συμβάσεις με τη Cisco (11 Σεπτεμβρίου 2020 και 9 Νοεμβρίου 2020). Στις 7 Νοεμβρίου ξεκινά η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια. Η πλατφόρμα που βασίζεται στη δοκιμαστική (και όχι δωρεάν) έκδοση του Webex καταρρέει.

▸ Όλο αυτό το διάστημα, η υπουργός Παιδείας υπερθεματίζει πως η τηλεκπαίδευση είναι δωρεάν και αρνείται να δημοσιοποιήσει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με τη Cisco. Ισχυρίζεται πως πρόκειται για αποδοχή δωρεάς και άρα δεν έχει υποχρέωση να δημοσιεύσει τα έγγραφα στη Δι@υγεια και να τα καταθέσει στη Βουλή. Η ισχύουσα νομοθεσία είναι σαφής και αφήνει έκθετη την υπουργό, η οποία παρανομούσε για έναν ολόκληρο χρόνο.

▸ Στις 4 Δεκεμβρίου 2020 τροποποιείται η τελευταία σύμβαση ΥΠΑΙΘ-Cisco και λίγες ημέρες αργότερα δημοσιεύεται νέα Εκτίμηση Αντικτύπου. Το περιεχόμενό της αποκαλύπτει για πρώτη φορά πως δεν υπάρχει μια σύμβαση, αλλά τρεις και μια τροποποίηση της τελευταίας. Για τη συγκεκριμένη Εκτίμηση Αντικτύπου εκκρεμεί η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

▸ Στα τέλη του 2020, η κυβέρνηση αποφασίζει την εργαλειοποίηση του δημόσιου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ-2 ώστε να αγοραστούν 154.000 άδειες της Cisco έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

▸ Μετά από πολύμηνες πιέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των συλλόγων γονέων, η υπουργός Παιδείας δημοσιεύει σιωπηλά τα έγγραφα σε αόρατο σημείο του site του υπουργείου Παιδείας. Έχει λάβει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ώστε να μπορεί να ξεκινήσει την εξόφληση των «δωρεάν» υπηρεσιών της Cisco, δεδομένου ότι η ανάρτηση των δαπανών στη Δι@υγεια είναι υποχρεωτική.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ