Ο κύβος ερρίφθη για το Brexit και οι Άγγλοι αποφάσισαν να κάνουν το βήμα βγαίνοντας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, οδηγώντας αναπόφευκτα την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά.

Όπως είναι φυσικό το κλίμα αβεβαιότητας πάνω από την Ευρώπη θα επηρεάσει άμεσα και την Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο ενός Brexit ανησυχεί τους Έλληνες επιχειρηματίες γιατί το 1,7% των εγχώριων εξαγωγών κατευθύνεται στη Μ. Βρετανία, το 0,3% των μετοχών στο βρετανικό χρηματιστήριο ανήκει σε ελληνικά χέρια και σημαντικός αριθμός των Ελλήνων πολιτών διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το βρετανικό τραπεζικό σύστημα.

Σε πρώτο στάδιο θα υπάρξουν ζητήματα συμβατότητας και ερμηνείας των νόμων το οποίο θα επηρεάσει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες εργαζομένους και πολίτες. Μέχρι να βρεθεί τρόπος να αναπληρωθούν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες θα υπάρξουν σίγουρα προβλήματα.

Οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι

Οι Έλληνες φοιτητές και εργαζόμενοι φοβούνται ότι σε περίπτωση που συμβεί το Brexit θα μεταβληθούν οι όροι παραμονής τους καθώς θα απαιτείται βίζα με άλλα κριτήρια και με περισσότερες δυσκολίες για όσους ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Όλα θα εξαρτηθούν -σε μεγάλο βαθμό- από τις μετέπειτα διαπραγματεύσεις των Βρετανών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Brexit θα μπορούσε να σημαίνει τριπλασιασμό των διδάκτρων καθώς θα εξισωθούν με εκείνα των overseas students -φοιτητών εκτός ΕΕ καθώς και υποχρεωτική άδεια παραμονής.

Για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κυμαίνονται μεταξύ 11 και 12.000ευρώ ετησίως, την ίδια στιγμή που για τους «overseas» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 6.000 ευρώ.