Πίνακας περιεχομένων
Η διδασκαλία των ξένων γλωσσών στα Δημοτικά σχολεία αλλάζει, με στόχο μια πιο σύγχρονη και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε την προώθηση ενός νέου πλαισίου για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, το οποίο βασίζεται σε σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Το νέο αυτό σύστημα, που εκτείνεται από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο, έρχεται να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για εμβάθυνση στη γλωσσική εκπαίδευση από τις πρώτες βαθμίδες.
Δείτε εδώ Καλοκαίρι 2025: Πότε κλείνουν τα σχολεία
Οι ξένες γλώσσες στο Δημοτικό
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, η εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας στο σχολείο, ενισχύεται ουσιαστικά στις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού, με την εισαγωγή σαφών προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων. Οι μαθητές καλούνται πλέον να κατακτήσουν συγκεκριμένες δεξιότητες, οι οποίες θα ορίζονται με σαφήνεια και θα συνδέονται άμεσα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα εκπαίδευσης.
Το ΙΕΠ έχει αναλάβει την εκπόνηση αυτών των μαθησιακών στόχων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής και στις δυνατότητες των μικρών μαθητών.
Το νέο ολιστικό πλαίσιο δεν περιορίζεται στις πρώτες τάξεις, αλλά καλύπτει όλες τις τάξεις του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Η ξενόγλωσση εκπαίδευση ενοποιείται και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του νέου προγράμματος σπουδών του Λυκείου, δημιουργώντας μια συνεχή και σταθερή πορεία μάθησης για τους μαθητές. Η συνολική αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός κοινού άξονα διδασκαλίας, που θα επιτρέπει στους μαθητές να αναπτύσσουν σταδιακά και μεθοδικά τις γλωσσικές τους δεξιότητες.
Έμφαση στην επικοινωνία και τις σύγχρονες δεξιότητες από το Δημοτικό
Το ανανεωμένο Πρόγραμμα Σπουδών Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ), που θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), εισάγει σημαντικές καινοτομίες στη διδασκαλία. Η επικοινωνιακή χρήση της γλώσσας τοποθετείται στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας, με στόχο οι μαθητές να χρησιμοποιούν ενεργά τα αγγλικά στην καθημερινότητά τους και όχι απλώς να τα μαθαίνουν θεωρητικά.
Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών, προκειμένου να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση και η συμμετοχή των μαθητών. Η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ικανότητα συνεργασίας εντάσσονται σταδιακά στη διδασκαλία των ξένων γλωσσών, ώστε οι μαθητές να καλλιεργούν δεξιότητες απαραίτητες για τη σύγχρονη κοινωνία.
Με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, το Υπουργείο Παιδείας στοχεύει να ενισχύσει ουσιαστικά το γλωσσικό υπόβαθρο των μαθητών, προετοιμάζοντας τους για έναν κόσμο όπου οι ξένες γλώσσες και η διαπολιτισμική επικοινωνία αποτελούν βασικά εργαλεία επιτυχίας και προόδου.
Δείτε επίσης Σχολεία – Βία ανηλίκων: Τι είναι η «κοινωνική εργασία» και πώς θα εφαρμοστεί αντί της αποβολής