Πίνακας περιεχομένων

Η ενίσχυση της εκπαιδευτικής ανθεκτικότητας σε περιόδους κρίσεων, η προώθηση βασικών δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες, η ενσωμάτωση ψηφιακής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση, αλλά και η διεθνοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Δείτε αναλυτικά στο .

Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των , επενδύοντας σημαντικούς πόρους για να αποκτήσει αντοχή στις προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως ανέφερε, η χώρα εφαρμόζει σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές, αναπτύσσει ψηφιακές υποδομές με αιχμή το «Digital School» και επενδύει στη συνεχή κατάρτιση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

Δείτε επίσης

Η καλλιέργεια δεξιοτήτων στο επίκεντρο του σχολείου

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε την καθολική εφαρμογή των εργαστηρίων δεξιοτήτων σε όλες τις βαθμίδες της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με έμφαση στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, τη χρήση ψηφιακών μέσων και την ενεργό πολιτειότητα.

Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη της «Ένωσης Δεξιοτήτων» που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η καλλιέργεια δεξιοτήτων δεν πρέπει να περιορίζεται στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα, αλλά να ενσωματώνει αξίες και αρχές από το σχολικό περιβάλλον. Όπως σημείωσε, οι συνέργειες της «Ένωσης Δεξιοτήτων» με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης κρίνονται κρίσιμες για το μέλλον των μαθητών.

Μεταρρυθμίσεις από την προσχολική αγωγή έως τη δευτεροβάθμια

Η υπουργός παρέθεσε συγκεκριμένες εθνικές πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Ανέδειξε την καθιέρωση της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής από την ηλικία των 4 ετών από το 2020, σημειώνοντας ότι τίθενται τα θεμέλια για την καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων από μικρή ηλικία. Επισήμανε επίσης την ενσωμάτωση των Skills Labs σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ήδη ωφελήσει πάνω από 1,3 εκατομμύρια μαθητές μέσω δραστηριοτήτων που ενισχύουν κοινωνικές, ζωτικές και επιστημονικές δεξιότητες.

Τι αλλάζει στην εκπαίδευση: Από την προσχολική αγωγή έως τα διεθνή μεταπτυχιακά

Ψηφιακά εργαλεία και νέες μεθοδολογίες μάθησης στα σχολεία

Αναφορά έγινε και στη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων σπουδών με ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων, δίνοντας έμφαση στην καλλιέργεια υπολογιστικής σκέψης και δεξιοτήτων προγραμματισμού ήδη από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Επίσης, παρουσιάστηκε η δημιουργία της ενιαίας πλατφόρμας Digital School, η οποία συγκεντρώνει τις διαδικτυακές υπηρεσίες και το εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, ενισχύοντας τη δεξιότητα του ψηφιακού γραμματισμού και την αυτονομία στη μάθηση.

Στο ίδιο πνεύμα, το πρόγραμμα Skills4Life εισήγαγε μία καινοτόμο Τράπεζα Θεμάτων, με στόχο τη διασύνδεση της σχολικής γνώσης με τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής και της αγοράς εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε νέα βάση

Παράλληλα, η κ. Ζαχαράκη σημείωσε ότι για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ιδρύθηκαν 15 πιλοτικές θεματικές και πειραματικές Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Επικαιροποιήθηκαν οι οδηγοί κατάρτισης –συμπεριλαμβανομένων των τομέων STEM– ενώ 376 εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μέσα.

Η εκπαίδευση του ενεργού πολίτη και η ψυχοκοινωνική στήριξη

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις δεξιότητες που αφορούν την ενεργή πολιτειότητα και την καλλιέργεια των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών. Η υπουργός υπογράμμισε την εισαγωγή του προγράμματος «Δράσεις Ενεργού Πολίτη» σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, μια πρωτοβουλία βασισμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Όπως σημείωσε, σκοπός είναι να ενισχυθεί η πολιτική ευαισθητοποίηση, η υπευθυνότητα και η συμμετοχή των μαθητών.

Τι αλλάζει στην εκπαίδευση: Από την προσχολική αγωγή έως τα διεθνή μεταπτυχιακά

Επιπλέον, η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε στα μέτρα για την ψυχοκοινωνική στήριξη των μαθητών. Επεσήμανε ότι από το 2019 έχει διπλασιαστεί ο αριθμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2024 τίθεται σε εφαρμογή ο περιορισμός της χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές, με μοναδικές εξαιρέσεις για λόγους υγείας και ασφάλειας.

Η εξωστρέφεια των ΑΕΙ και τα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε και με θέματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου η υπουργός ανέδειξε την προσπάθεια της Ελλάδας να ενισχύσει την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων.

Όπως ανέφερε, με εθνική χρηματοδότηση και κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστηρίζονται κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα (Joint ή Dual Masters) σε συνεργασία με διεθνή πανεπιστήμια. Μάλιστα, αυξήθηκε πρόσφατα κατά 20 εκατ. ευρώ ο σχετικός προϋπολογισμός, ενώ υποβλήθηκαν 132 προτάσεις, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι 63.

Τα νέα αυτά προγράμματα προσφέρουν επιλογές που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας, δίνοντας μεγαλύτερο εύρος δυνατοτήτων στους φοιτητές. Η υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να εγκριθούν ακόμη περισσότερες προτάσεις και να ενισχυθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ.

Δείτε εδώ