Θεσσαλονίκη: Μάθημα δίπλα σε 41 τόνους αμίαντου έκαναν 700 μαθητές

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔18/12/2018 - 12:18 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Αντιμέτωποι με μια πραγματική υγειονομική «βόμβα» βρίσκονται τα τελευταία δέκα χρόνια οι 700 και πλέον μαθητές -αλλά και κάτοικοι- της περιοχής Ανθοκήπων – Καρατάσιου, βόρεια της Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη, καθώς σύμφωνα με μελέτες στο σημείο υπάρχουν «αδέσποτοι» 41 τόνοι αμιάντου!

Η τεράστια ποσότητα αμιάντου εντοπίζεται στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο σωληνουργίας ΧΙΤΖΟΥ.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρει το seleo, δημιουργήθηκε το 2008, όταν λεηλατήθηκαν τα σίδερα από τη στέγη του εργοστασίου και ο αμίαντος θρυμματίστηκε στο δάπεδο, με αποτέλεσμα για 10 χρόνια να παραμένει συσσωρευμένος μαζί με μπάζα και σκουπίδια δίπλα στο σχολικό συγκρότημα Καρατάσιου.

Εκτοτε ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό και τις ποινικές ευθύνες της ρύπανσης του χώρου, με συνέπεια να «παγώσουν» οι διαδικασίες καθαρισμού.

Παρά ταύτα, πρόσφατα ο δήμος Παύλου Μελά κατάφερε να βρει τη λύση, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, το Πράσινο Ταμείο, τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την απομάκρυνση της επικίνδυνης ύλης.

Ετσι, από σήμερα, Τρίτη, θα ξεκινήσει η επιχείρηση καθαρισμού του αμιάντου.

Οι πρώτες ενέργειες είχαν πραγματοποιηθεί το 2017, με την αποξήλωση και απομάκρυνση 80 τόνων αμιάντου. Παρά ταύτα, κατά τη διαδικασία διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ακόμη 41 τόνοι της επικίνδυνης ουσίας.

Loading...


  • europalso

    ideascentral