Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης υποστηρίζει, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει πρωτοφανείς υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, «προσδοκώντας ευμενή μεταχείριση επί των ανοικτών οικονομικών ζητημάτων» και σημειώνει ότι «η ζημιά στα εθνικά θέματα έχει γίνει και η κυβέρνηση κινδυνεύει να μη λάβει κανένα αντάλλαγμα για τη χώρα».

Τέλος, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και βουλευτής της ΝΔ δηλώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να στηριχθεί ακόμα και σε προσωρινή, συγκυριακή, πλειοψηφία για να εξασφαλίσει ολιγόμηνη παραμονή στην εξουσία» και υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει, πλέον, δημοκρατική νομιμοποίηση».

«Η παιδεία μας διέρχεται μεγάλη κρίση» δηλώνει εξάλλου στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ και βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης επισημαίνοντας ότι «η μετάθεση των ευθυνών της πολιτείας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ουσιαστικά προσκαλούνται από τον υπουργό Παιδείας να αυτοδικήσουν, είναι εξοργιστική».

Ο κ. Φορτσάκης εκτιμά μιλώντας στο Πρακτορείο ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να αντιμετωπίσει την ανομία που επικρατεί, επικροτεί αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα» και σημειώνει ότι «όταν κάποιος αρνείται, πεισματικά, να βάλει μια τάξη και αποποιείται διαρκώς τις ευθύνες του, αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα». Ερωτηθείς εάν «τα φαινόμενα αυτά στα ελληνικά πανεπιστήμια είναι καινούργια ή έχουν βαθιές ρίζες;», ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ δηλώνει ότι «είναι μεν διαχρονικά αλλά χειροτέρεψαν πολύ εξαιτίας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ο κ. Φορτσάκης χαρακτηρίζει την κατάσταση στα πανεπιστήμια ζοφερή και δηλώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι για την αντιμετώπισή της χρειάζεται, πλέον, η συνδρομή της πολιτείας και πολιτική βούληση.

Σύμφωνα με τον κ. Φορτσάκη «επιβάλλεται άμεση απομάκρυνση όλων των εξωτερικών στοιχείων από τα πανεπιστήμια, χρειάζεται οργανωμένη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων με σύστημα ελέγχου εισόδου και όποιος παρανομεί να υφίσταται τις προβλεπόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ και βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρου Φορτσάκη, στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε Φορτσάκη, πώς σχολιάζετε όσα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας ξεκινώντας από την πρόσφατη κατάληψη του γραφείου του υπουργού Κ. Γαβρόγλου, από μαθητές που αντιδρούν στον ομώνυμο νόμο για το σχολείο και τα ΑΕΙ;

Απ.: Η παιδεία μας διέρχεται μεγάλη κρίση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να αντιμετωπίσει την ανομία που επικρατεί, επικροτεί αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα. Αφήνει συλλογικότητες και καταληψίες να επιτελούν το «έργο» τους ανενόχλητοι, παρακωλύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Αυτονοήτως αποδοκιμάζω την κατάληψη του γραφείου του υπουργού. Όμως, όταν κάποιος αρνείται πεισματικά να βάλει μια τάξη και αποποιείται διαρκώς τις ευθύνες του, αυτά είναι δυστυχώς τα αποτελέσματα. Όλοι θυμόμαστε τις ατυχείς αναφορές του κ. Γαβρόγλου στο «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», ακόμη και πρόσφατα με αφορμή την κατάληψη της Φιλοσοφικής Σχολής. Άλλοτε πάλι υποστηρίζει ότι τη λύση πρέπει να βρουν οι πανεπιστημιακοί μόνοι τους. Η μετάθεση των ευθυνών της Πολιτείας στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που ουσιαστικά προσκαλούνται από τον Υπουργό να αυτοδικήσουν, είναι εξοργιστική. Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει την παιδεία μας. Αλλιώς, στην πραγματικότητα, στηρίζει τις αθλιότητες.

Ερ.: Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο έκλεισε συμβολικά, ως διαμαρτυρία για τη διακίνηση ναρκωτικών και οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής «μάχονται» με τον Ρουβίκωνα. Τα φαινόμενα αυτά είναι καινούργια ή έχουν βαθιές ρίζες; Τι πρέπει να γίνει ώστε να σταματήσει η κάθε είδους ανομία στα πανεπιστήμια;

Απ.: Τα φαινόμενα αυτά είναι μεν διαχρονικά, αλλά χειροτέρεψαν δυστυχώς πολύ εξαιτίας της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια της χώρας είναι πλέον ζοφερή. Έχουμε πανεπιστημιακούς χώρους ανέλεγκτους, με διακίνηση ναρκωτικών, εμπρησμούς, καταστροφές, παραεμπόριο, επιθέσεις, ακόμη και βιασμούς. Ως καθηγητής, ως πρόεδρος της Νομικής Σχολής, αλλά και ως πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών βίωσα αυτή την κατάσταση. Αντιστάθηκα με όλη μου τη δύναμη στις θλιβερές μειοψηφίες και επιχείρησα να βάλω μια τάξη.

Η στάση των καθηγητών στη Φιλοσοφική Σχολή, που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα για να αποτρέψουν μέλη συλλογικότητας να επαναλάβουν την κατάληψη, ήταν γενναία. Το ίδιο και το συμβολικό κλείσιμο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όμως όλες οι πρυτανικές αρχές δεν επέδειξαν την ίδια τόλμη. Πάντως, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης χρειάζεται πλέον η συνδρομή της Πολιτείας. Αυτό προϋποθέτει πολιτική βούληση, που αυτή τη στιγμή λείπει. Επιβάλλεται άμεση απομάκρυνση όλων των εξωτερικών στοιχείων από τα Πανεπιστήμια. Χρειάζεται οργανωμένη φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων με σύστημα ελέγχου εισόδου. Και όποιος παρανομεί πρέπει να υφίσταται τις προβλεπόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές συνέπειες.

Ερ.: Να περάσουμε στα εθνικά θέματα. Ο Ζόραν Ζάεφ κέρδισε την πρώτη μεγάλη μάχη εξασφαλίζοντας τις 80 ψήφους για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ΝΔ από την άλλη ζητά εκλογές ώστε να «μπλοκάρει» τη συμφωνία. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρετε;

Απ. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκχώρησε στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα. Ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό η Συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από τα 3/4 των Ελλήνων πολιτών. Παρά την προφανή δυσαρμονία του λαϊκού συναισθήματος με τη σύνθεση της παρούσας Βουλής, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τη συνταγματική δυνατότητα να επιβάλει την προκήρυξη εκλογών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα ότι ακόμα κι αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα υπάρξει μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα τη στηρίξει. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διστάσει να στηριχθεί ακόμη και σε προσωρινή συγκυριακή πλειοψηφία για να εξασφαλίσει ολιγόμηνη παραμονή του στην εξουσία. Στην πραγματικότητα όμως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση. Γιατί η αρχή της δεδηλωμένης ουσιαστικά σημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνηση να στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών όχι μόνο κατά την ανάληψη των καθηκόντων της και κατά την ετήσια ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά και για κάθε σημαντικό νομοσχέδιο. Γνωρίζουμε τις δηλώσεις του Καμένου. Αδιανόητα πράγματα. Εμείς θα μελετήσουμε την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοβουλευτικών όπλων. Και πάντως θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία είτε πριν είτε μετά τις εκλογές.

Ερ.: Η κυβέρνηση πέτυχε να γίνει, σε πρώτη φάση, δεκτός ο προϋπολογισμός χωρίς το κόψιμο των συντάξεων. Συμφωνείτε με τον Αντώνη Σαμαρά ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε τα εθνικά θέματα με οικονομικά για την ανακούφιση των πολιτών;

Απ.: Εννοείτε προφανώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει επιστολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παροχή διευκρινίσεων στο σχέδιο προϋπολογισμού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ακόμη αποδοχή της μη περικοπής. Διότι το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει δύο σενάρια, ένα με και ένα χωρίς περικοπή. Εμείς καταψηφίσαμε την περικοπή. Καταθέσαμε και τροπολογία για να μη γίνει. Ευχόμαστε να αποφευχθεί τελικά, παρά την απαισιόδοξη δήλωση του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Ότι δηλαδή ο δημοσιονομικός χώρος δεν θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει κάνει πρωτοφανείς υποχωρήσεις στις εθνικά θέματα, προσδοκώντας ευμενή μεταχείριση επί των ανοιχτών οικονομικών ζητημάτων. Όχι βέβαια επειδή νοιάζεται για τους πολίτες, αλλά γιατί φαντάζεται ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει στην εξουσία. Ωστόσο, η ζημιά στα εθνικά θέματα έχει ήδη γίνει, η κυβέρνηση κινδυνεύει να μη λάβει κανένα αντάλλαγμα για τη χώρα και η απομάκρυνση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την εξουσία είναι πλέον ζήτημα χρόνου.