Σήμερα ψηφίζεται η ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση – Καμία αλλαγή στα κριτήρια για τις μετεγγραφές, εξασφαλίζεται η ταχύτερη διεξαγωγή τους

Με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, αλλά και τη ΓΣΕΕ να παίρνουν θέση υπέρ των διατάξεων για την ιδιωτική εκπαίδευση ολοκληρώθηκε η πρώτη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, που θα καταλήξει σήμερα στην ψήφιση του ν/σ για την ελληνομάθεια.

ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΙΕΛΕ κάλεσαν το σύνολο των κομμάτων να συμφωνήσουν ότι “η εκπαίδευση είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα”. “Σύμφωνα με τη θεμελιώδη απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τα κράτη – μέλη του Οργανισμού οφείλουν να προβούν σε άμεσες νομοθετικές ενέργειες εποπτείας και ρύθμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ώστε να καταπολεμηθούν οι καταστροφικές συνέπειες της χωρίς όριο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του εκπαιδευτικού αγαθού και να αποτραπεί η περαιτέρω όξυνση των κοινωνικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων” θυμίζουν οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων καλώντας να εξασφαλιστεί η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών.

Η ΓΣΕΕ, την ίδια στιγμή, καταγγέλλει ότι είχαν οξυνθεί το προηγούμενο διάστημα τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας, φοροδιαφυγής και αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη αποκαθιστά τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Η συζήτηση στη Βουλή θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ αναμένεται η κατάθεση και νέων τροπολογιών που αφορούν ζητήματα του προσωπικού των ΑΕΙ.

Δυνατότητα σε κρατούμενους φοιτητές

Τη δυνατότητα μετεγγραφής στα πλησιέστερα αντίστοιχα τμήματα ΑΕΙ -εντός του νομού στον οποίο κρατούνται- δίνει σε φοιτητές που κρατούνται σε καταστήματα κράτησης της χώρας τροπολογία του υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα μαζί με το ν/σ για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Εξασφαλίζεται έτσι το δικαίωμά τους σε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, που συχνά στερούν οι ιδιαίτερες συνθήκες της κράτησής τους.

Για το σύνολο των φοιτητών οι μετεγγραφές φέτος θα διενεργηθούν χωρίς καμία αλλαγή στα κριτήρια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξουν μικρές αλλαγές στις αντιστοιχίες των τμημάτων, που όμως -σύμφωνα με πληροφορίες- δεν θα αφορούν ιδρύματα των μεγάλων πόλεων.

Με σχετική προς ψήφιση διάταξη δίνεται η δυνατότητα για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος η σχετική υπουργική απόφαση για τις αντιστοιχίες να εκδοθεί έως 30.9 (για το 2017-2018 και εξής ορίζεται ότι η απόφαση θα εκδίδεται στις 30 Μαΐου κατ’ έτος). Μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών -μέσα Σεπτεμβρίου- θα εκδοθεί η εγκύκλιος που θα καλεί τους φοιτητές να προβούν σε ηλεκτρονική αίτηση μετεγγραφής.

Επιταχύνεται η διαδικασία

Οι μετεγγραφές στόχος είναι να ολοκληρωθούν το συντομότερο -εντός του Οκτωβρίου- προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο για τους πρωτοετείς φοιτητές. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία, λόγω των εκλογών, είχε ολοκληρωθεί Ιανουάριο. Στην κατεύθυνση αυτή, με τροπολογία δίνεται το δικαίωμα σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Δ/νσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Παιδείας και των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ να αποκτήσουν πρόσβαση σε στοιχεία φορολογουμένων για να “τρέξουν” άμεσα οι μετεγγραφές, αλλά και να ρυθμιστούν ταχύτερα ζητήματα που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα. Με την ίδια τροπολογία οι ΕΛΚΕ θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση των απόρρητων φορολογικών στοιχείων όσων καθηγητών και λεκτόρων υποχρεούνται να καταβάλουν ποσό υπέρ των ειδικών λογαριασμών έρευνας.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται από τρία σε 10 έτη η υποχρέωση παροχής υπηρεσίας στο τμήμα προέλευσης για τους καθηγητές που επιθυμούν να μετακινηθούν σε άλλο τμήμα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ, αποκλείεται ωστόσο η μετακίνηση προς τα ιδρύματα της Αττικής ή της Θεσσαλονίκης, με στόχο να αποφευχθεί η “αφαίμαξη” των τμημάτων της περιφέρειας από καθηγητές.

Τέλος στις διαγραφές φοιτητών

Η ίδια τροπολογία καταργεί τις διαγραφές φοιτητών μετά την παρέλευση δύο εξαμήνων μη επανεγγραφής. Καταργείται έτσι η αντιδημοκρατική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου και πλέον με αίτηση οι φοιτητές θα μπορούν να επανεγγράφονται.

Με άλλες τροπολογίες συνίσταται αυτοτελές τμήμα Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομίας στο υπουργείο Παιδείας για την αναβάθμιση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση, ρυθμίζονται ζητήματα για την εξεταστέα ύλη των ΕΠΑΛ στις πανελλαδικές και θέματα και της μη τυπικής εκπαίδευσης, καθώς και η ανασύσταση των οργανώσεων γονέων. Ακόμη ρυθμίζεται η οικονομική λειτουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας διασφαλίζοντας την εκταμίευση των πρώτων 18 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τις διδακτορικές και μεταδιδακτορικές υποτροφίες.

Τέλος, με το ν/σ θα ψηφιστεί η ιδιαίτερα σημαντική τροπολογία που ενοποιεί τους σχολικούς τύπους παροχής ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, κάνοντας πράξη το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο, και αναθεωρεί το νομικό πλαίσιο του 2008 και του 2011 όσον αφορά τη διαδικασία της στελέχωσης των δομών ειδικής αγωγής.