Τον τελευταίο καιρό έχουμε παρατηρήσει ότι αυξάνονται όλο και περισσότερο τα επεισόδια βίας στα πανεπιστήμια μεταξύ και αστυνομίας, με πιο έντονο παράδειγμα να αποτελούν οι συγκρούσεις εντός του ΑΠΘ για το ζήτημα της βιβλιοθήκης του Βιολογικού Τμήματος, η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή.

Του Άγγελου Τζίτζιρα

Όλη αυτή η κατάσταση  ανοίγει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με την επικοινωνία, η οποία χρειάζεται να υπάρχει μεταξύ των φοιτητών και των πανεπιστημίων έτσι ώστε να μπορούν να λύνονται διάφορα θέματα χωρίς ακρότητες και απαράδεκτες καταστάσεις. Διότι στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια των πανεπιστημίων μας χωρίς καταστροφές και βανδαλισμούς.

Η περίπτωση του ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς αφορά την κατάλυση μιας κατάληψης δεκαετιών και την επιστροφή του χώρου στην κανονικότητα. Όπως όλοι μας γνωρίζουμε οι καταλήψεις είναι παράνομες νομικά με αποτέλεσμα να απαιτείται η παρέμβαση της αστυνομίας όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, και ενώ υπήρχε η δυνατότητα αυτή με τις διάφορες νομοθεσίες που ίσχυαν γύρω από το άσυλο στα πανεπιστήμια, δεν υπήρχε η βούληση από τους υπεύθυνους να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Το ζήτημα φυσικά είναι η προσπάθεια του ΑΠΘ να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη στον χώρο της τέως κατάληψης, κάτι το οποίο είναι αναγκαίο όχι μόνο για την φοιτητική κοινότητα αλλά και για όλη την χώρα. Και ενώ θα μπορούσε όλο αυτό να γίνει με μια σοβαρή και ειλικρινής συζήτηση την οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ειρηνικά οι φοιτητές, δυστυχώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ακραίες πράξεις εκ μέρους μιας ακραίας μειοψηφίας η οποία πήγε να καταστρέψει την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη με βαριοπούλες και άρα κρίθηκε αναγκαία η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο.

Η περίπτωση του ΑΠΘ είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν για να λυθούν τα θέματα των πανεπιστημίων καθώς δεν λύνει τα προβλήματα της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά δημιουργεί παραπάνω. Χωρίς να υπάρχει πλαίσιο συζήτησης, με σοβαρότητα και λογική δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις, αν ακολουθούμε και εφαρμόζουμε τον λαϊκισμό στην μικρή μας κοινότητα, τότε θα τον βρούμε ξανά στην κοινωνία, σε χειρότερη κατάσταση απ’ ότι εμφανίζεται στα πανεπιστήμια.

Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει η συζήτηση μεταξύ των φοιτητών με τα ΑΕΙ, μια πραγματική, σοβαρή και ρεαλιστική συζήτηση, έτσι ώστε να μπορέσουν να λυθούν τα προβλήματα τα οποία εμφανίζονται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Χωρίς ρεαλισμό και σοβαρότητα αλλά με σκέψεις σαν αυτά των 15μελών σε διάφορα παραμύθια και με ουτοπικές ιδέες δεν πρόκειται να βρεθούν λύσεις αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει ο διχασμός στην κοινωνία μας.

Σκοπός της γενιάς μας είναι να μην εφαρμόζει αντιλήψεις παλαιών δεκαετιών αλλά να καταφέρει να οδηγήσει τους νέους σε μια καλύτερη κατάσταση και ζωή  ώστε  για να καταφέρουμε να βελτιώσουμε τα πανεπιστήμια μας αλλά και την ζωή μας. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να πέσουν οι τόνοι στο ΑΠΘ και να δει η φοιτητική κοινότητα πως θα καταφέρει να διεκδικήσει τα δικαιώματα της και πως στο τέλος θα χτιστεί αυτή η αναγκαία βιβλιοθήκη, η οποία θα αξιοποιήσει τον χώρο αυτό που έμεινε ανεκμετάλλευτος για δεκαετίες.

Μέλος της Γραμματείας του τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και φοιτητής στην Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών στο ΑΠΘ.