Το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025, εξετάζοντας κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τις μετατάξεις εκπαιδευτικών, τις αποσπάσεις, αλλά και αιτήματα ανάκλησης παραίτησης και άδειας για ιδιωτικό έργο. Ο αιρετός εκπρόσωπος Θοδωρής Κατσωνόπουλος, με ενημερωτικό σημείωμα προς τους συναδέλφους του, μεταφέρει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, θέτει προβληματισμούς γύρω από τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, και σχολιάζει τις ελλείψεις του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ στις 10/07/2025
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 συνεδρίασε το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), με τα εξής θέματα στην Ημερήσια Διάταξη:
1. Μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο
Το ΚΥΣΔΕ γνωμοδότησε θετικά επί δύο (2) αιτήσεων μετάταξης μελών ΕΕΠ, κλάδων ΠΕ21 και ΠΕ25, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στους κλάδους ΠΕ78 και ΠΕ87.02, στη ΔΔΕ Αρκαδίας και Ανατολικής Αττικής, αντίστοιχα. Επίσης, γνωμοδότησε θετικά επί της αίτησης μετάταξης εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ06, στη ΔΔΕ Α΄ Δωδεκανήσου.
2. Μετατάξεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε Μουσικά Σχολεία
Εξετάστηκαν οκτώ (8) αιτήσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ79.01 (Μουσικής Επιστήμης), για μετάταξη σε κενές θέσεις του ίδιου κλάδου σε Μουσικά Σχολεία της Δευτεροβάθμιας. Το ΚΥΣΔΕ υιοθέτησε την εισήγηση της Επιτροπής και γνωμοδότησε θετικά για τις δύο (2) αιτήσεις:
. Εκπαιδευτικός ΠΕ79.01 για μετάταξη στο Μουσικό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Κομοτηνής (ειδίκευση: τρίχορδο μπουζούκι).
. Εκπαιδευτικός ΠΕ79.01 για μετάταξη στο Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς (ειδίκευση: Θεωρητικά Ευρωπαϊκής Μουσικής).
Ζήτησα πρόσθετα στοιχεία και διευκρινίσεις για όλες τις αιτήσεις, διαφοροποιούμενος, όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, από τη σταθερή πρακτική της αποδοχής των εισηγήσεων της Επιτροπής. Εκφράζω τον σεβασμό μου στην επιστημονική συγκρότηση και την εμπειρία των μελών της Επιτροπής, ωστόσο, παραμένω επιφυλακτικός, καθώς κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί σφάλματα, έχουν προκληθεί αδικίες και ταλαιπωρία συναδέλφων, έχουν κατατεθεί ενστάσεις και προσφυγές σε διοικητικά δικαστήρια και έχουν υπάρξει αντιφατικές κρίσεις σε όμοιες περιπτώσεις.
Επιπλέον, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας επί ένα έτος, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘΑ, δεν περιλαμβάνει καμία ουσιαστική ρύθμιση για μεταθέσεις και αποσπάσεις στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία. Η μοναδική αλλαγή αφορά τη δυνατότητα ορισμού προέδρου των Επιτροπών μη προερχόμενου από το ΙΕΠ, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά μεταρρύθμιση.
3. Μετατάξεις από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση σε Καλλιτεχνικά Σχολεία
Εγκρίθηκαν δύο (2) αιτήσεις μετάταξης εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ91.01 και ΠΕ91.02, για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία Αργολίδας και Αθηνών, αντίστοιχα.
4. Ανάκληση παραίτησης εκπαιδευτικού
Το Συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης παραίτησης εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ87.09, της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ Αιτωλοακαρνανίας), λόγω πλάνης αναφορικά με τα πραγματικά δεδομένα της συνταξιοδότησης.
5. Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου
Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις δύο (2) στελεχών εκπαίδευσης για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, όπως και ενός εκπαιδευτικού που υπηρετεί σε ΣΑΕΚ.
Ενημέρωση για αποσπάσεις
Αναφορικά με τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, στην ΕΑΕ, καθώς και σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, οι ενστάσεις, οι αιτήσεις επανεξέτασης και ανακλήσεις που έχουν υποβληθεί μέσω ΟΠΣΥΔ, αναμένεται να εξεταστούν από το ΚΥΣΔΕ προς τα τέλη Ιουλίου. Το ίδιο διάστημα θα εξεταστούν – αντί για τέλη Αυγούστου που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός – και νέες αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί ή θα υποβληθούν το επόμενο διάστημα μέσω ΟΠΣΥΔ.
Παρότι τα τελευταία χρόνια δεν προβλέπονται νέες φάσεις αποσπάσεων, υφίσταται η δυνατότητα υποβολής αίτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μόνο για σοβαρούς επιγενόμενους λόγους μέσω ΟΠΣΥΔ: Αιτήσεις → Γενική Αίτηση Απόσπασης → Η αίτηση υποβάλλεται εκτός εγκυκλίου μόνο για σοβαρούς επιγενόμενους λόγους
Δημόσια διαβούλευση δύο κρίσιμων σχεδίων νόμου
1. Υπουργείο Εσωτερικών – Πειθαρχικό Δίκαιο Δημοσίων Υπαλλήλων
Ένα αυστηρό και επικίνδυνο πλαίσιο που διευκολύνει τις απολύσεις και εντείνει το κλίμα πειθάρχησης. Συμμετοχή έως 21 Ιουλίου https://www.opengov.gr/ypes/?p=9485
2. Υπουργείο Παιδείας – Ρυθμίσεις Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (άρθρα 114-152) Συμμετοχή έως 22 Ιουλίου
ΜΕΡΟΣ Ε΄ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (άρθρα 114-152)
Θετικό είναι ότι επιτέλους η αναδρομικότητα για τις ειδικές κατηγορίες παίρνει νομική σάρκα και οστά! Σχετική πρόβλεψη στο άρθρο 121»Χρόνος απόσπασης για τη θεμελίωση του δικαιώματος μετάθεσης για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς ή μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού – Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 5 άρθρου 62 ν. 4589/2019»
Μετά από ένα χρόνο επίμονων παρεμβάσεων, υπομνημάτων, επίσημων αιτημάτων και ξεκάθαρης τεκμηρίωσης της αδικίας που βίωσαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, το άρθρο 121 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘΑ έρχεται επιτέλους να αναγνωρίσει ότι ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται αναδρομικά ως χρόνος για θεμελίωση δικαιώματος μετάθεσης, από το σχολικό έτος 2020-2021 και εξής, για τις ειδικές κατηγορίες.
Επανορθώνεται η παράλειψη ενός αυτονόητου δικαιώματος, που κράτησε πολλούς εκπαιδευτικούς εγκλωβισμένους υπηρεσιακά και γεωγραφικά.
Ο συνδικαλιστικός κόσμος και ειδικά οι εκπρόσωποι των ειδικών κατηγοριών δεν σώπασαν. Με τεκμηριωμένες φωνές και συνεχή πίεση προς την πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατέθεσαν ξεκάθαρα το αίτημα ότι η αναδρομικότητα δεν είναι χάρη.
Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν διατάξεις που κινούνται σε «θολά νερά» και χρειάζεται να παρέμβουμε δυναμικά και τεκμηριωμένα, ενόψει των σημαντικών επικείμενων εξελίξεων.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι προτάσεις μας θα ληφθούν υπόψη, οφείλουν όμως να εισακουστούν. Η διαβούλευση αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και κάθε τεκμηριωμένη πρόταση που τυγχάνει ευρείας αποδοχής πρέπει να ενσωματώνεται στο τελικό κείμενο. Ξέρουμε όμως ότι η πραγματική πίεση ασκείται με τη συλλογική μας δράση. Ακόμα κι αν επιλέγουν να νομοθετούν μέσα στο καλοκαίρι για ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές μας, εμείς δεν θα μείνουμε αμέτοχοι. Ο κόσμος της εκπαίδευσης οφείλει να είναι παρών, με λόγο, θέση και δράση.
Δείτε 2.130 νέες οργανικές θέσεις Νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών – Ειδική ρύθμιση για το πολλαπλό βιβλίο