: Όλο και αυξάνονται τα κορονοϊού στα παιδιά  ενώ βρισκόμαστε μόλις στην τρίτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν να αυξηθούν οι κλίνες COVID στα παιδιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των .

Την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα για το επόμενο κύμα, επεσήμανε ο καθηγητής παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, καθώς όπως τόνισε «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά». Ο κ. Γώγος ανέφερε, επίσης, πως «η προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά.»

Όσον αφορά τα πρωτόκολλα για τα , ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης. «Δεν βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», είπε.

Από την πλευρά του ο παιδίατρος Μ. Ανδρέου, ανέφερε ότι μεγάλη αύξηση έχουν σημειώσει τα στα παιδιά, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Γώγος είπε ότι υπάρχει τάση για αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, όμως ακόμα η κατάσταση είναι σταθερή. «Το πρόβλημα είναι ότι οι δείκτες είναι ανερχόμενοι» στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και υπάρχει σταδιακή επιβάρυνση στο σύστημα, επεσήμανε. Επομένως, πρέπει να προετοιμαζόμαστε, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες το επόμενο διάστημα.

Στα παιδιά το 30% των κρουσμάτων

Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας τόνισε πως οι ηλικίες 4-18 ετών έχουν το 25 με 30% των κρουσμάτων. «Η κατάσταση στη χώρα είναι σε ύφεση και στην Ευρώπη είναι σε ύφεση. Μπροστά μας είναι ο χειμώνας και το φθινόπωρο. Θυμόμαστε ότι το δεύτερο κύμα ξεκίνησε τέλη Οκτωβρίου, εμείς προετοιμαζόμαστε».

Οταν του ζητήθηκε μια πρόβλεψη κρουσμάτων για τα επόμενο διάστημα, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι τις επόμενες δυο εβδομάδες θα κινηθούμε στα τωρινά επίπεδα. «Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση, περιμένουμε να δούμε τα σχολεία αλλά θεωρούμε ότι σε αυτά τα επίπεδα θα κινηθούμε. Θυμίζω όμως ότι σε 10 μέρες πέρυσι έγινε η αύξηση. Η πανδημία είναι εδώ και το μήνυμα είναι ένα, τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εννιά στους 10 που βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Το εμβόλιο θα μας σώσει, πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε. Εξι εκατομμύρια είναι ήδη εμβολιασμένοι γίνεται προσπάθεια για αύξηση και κάθε μέρα εμβολιάζονται περισσότεροι».

Αλλά και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είχε προχωρήσει την Πέμπτη σε μια ζοφερή πρόβλεψη, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε τονίσει πως καταγράφονται 6.000 κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά, ένας αριθμός που μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να διπλασιαστεί. Όπως δήλωσε, στα σχολεία δε χρησιμοποιούνται όλα τα «όπλα» που έχουμε στη διάθεση μας, όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η  αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.