: Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και των συνδικαλιστών εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, αυτή τη φορά η Διδασκαλική Ομοσπονδία αποφάσισε να προκηρύξει ξανά -αποχή από την εφαρμογή των αποφάσεων για τους Μέντορες και Ενδοσχολικούς Συντονιστές.

Η απόφαση των συνδικαλιστών ήρθε λίγες αφού το δικαστήριο έκρινε παράνομη την απεργία για το ίδιο ζήτημα, μετά από αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Οι συνδικαλιστές της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας σε σχετική ψηφοφορία αποφάσισαν κατά πλειοψηφία (6-5) να κηρύξουν ξανά απεργία. Υπέρ της απεργίας τάχτηκαν, Παρεμβάσεις, Δίκτυο και ΠΑΜΕ και κατά η ΔΑΚΕ και το ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ). Η απόφαση αυτή πάρθηκε παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η κ. Κεραμέως θα προσφύγει εκ νέου στα δικαστήρια. Κρίνουν όμως ότι η κίνησή τους αυτή θα καταδείξει την πλήρη αδυναμία της υπουργού να προωθήσει την αντιεκπαιδευτική πολιτική της χωρίς τις δικαστικές αποφάσεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο επιβάλλει αυστηρή χρηματική ποινή στην περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφασή του. Η κόντρα της υπουργού Παιδείας με τους συνδικαλιστές έχει ξεκινήσει από πέρυσι και πάντα καταλήγει στα δικαστήρια με τους εκπαιδευτικούς να καταδικάζονται. Η κ. Κεραμέως μάλιστα έχει εκφραστεί σε πολύ υψηλούς τόνους όσον αφορά στους συνδικαλιστές και μάλιστα ειδικά όσον αφορά στους συνδικαλιστές της ΔΟΕ, τους οποίους κατηγορεί ότι «αρνούνται συστηματικά την εφαρμογή των νόμων εν τοις πράγμασι, στοχεύοντας να επιβάλουν τη βούλησή τους στη Βουλή» και ότι «προσπαθούν διαρκώς να ματαιώσουν κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Με τη λογική της ήσσονος προσπάθειας, την οπισθοδρομική στάση και την άγνοια των διεθνών πρακτικών, η ΔΟΕ, που πρώτη θα έπρεπε να επιδιώκει τη στήριξη του εκπαιδευτικού και της σχολικής μονάδας με κάθε πρόσφορο μέσο, υπονομεύει τελικά τα ίδια τα συμφέροντα του κλάδου που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί”. Από την άλλη πλευρά οι συνδικαλιστές την κατηγορούν ότι «με fast track διαδικασίες, τους σέρνει στα δικαστήρια και αμφισβητεί τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Ουσιαστικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στρέφεται στα δικαστήρια για να ανατρέψει αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων χρησιμοποιώντας καταχρηστικά τον κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε κάθε απεργία που κηρύσσουν ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΟΙΕΛΕ και ΑΔΕΔΥ να κρίνεται σχεδόν εκ προοιμίου παράνομη».

Πάντως στο πλαίσιο της γενικότερης διαμάχης της υπουργού με τους συνδικαλιστές, φέτος η κ. Κεραμέως αποφάσισε να τους «κόψει» και τις συνδικαλιστικές άδειες. Ως γνωστόν οι συνδικαλιστές των δυο Ομοσπονδιών (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ) μπορούσαν να απέχουν από τα διδακτικά τους καθήκοντα, προνόμιο που δεν ισχύει πιά και έτσι με εξαίρεση τον πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα τα υπόλοιπα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ομοσπονδιών, επέστρεψαν στα σχολεία και στα διδακτικά τους καθήκοντα