: Χάος επικρατεί σε αρκετά σχολεία στη χώρα τα οποία τελούν υπό , με τους δημάρχους να ζητούν από γονείς να πληρώσουν για τις καταστροφές.

Επεισόδια και παρεμβάσεις δημάρχων

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, γίνονται καθημερινοί διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών που επιμένουν στην κατάληψη και γονέων που αντιδρούν αλλά και επεμβάσεις των δυνάμεων της Αστυνομίας.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Μαράσλειο  (Γυμνάσιο-Λύκειο) στο κέντρο της Αθήνας, όπου κλήθηκε και η αστυνομία προκειμένου να επέμβει. Ταυτόχρονα αγανακτισμένοι γονείς προσπάθησαν να σπάσουν την κατάληψη, που είχαν αποφασίσει οι μαθητές με αιτήματα όπως δωρεάν τεστ, αραίωση τμημάτων κ.α.

Πήραν  την κατάσταση στα χέρια τους και με ειδικά εργαλεία έκοψαν τα λουκέτα και άνοιξαν τις πόρτες. Ανάλογα περιστατικά έγιναν και σε Γυμνάσιο του Γαλατσίου, όπου ο διευθυντής του κάλεσε τον δήμαρχο, Γιώργο Μαρκόπουλο και την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο δημοτικές αρχές πήγαν στο σχολείο και έσπασαν το λουκέτο, που είχε τοποθετήσει μια μικρή ομάδα μαθητών, η οποία σύμφωνα πάντα με τον δήμαρχο δεν είχαν αρμοδιότητα να κάνουν κάτι τέτοιο διότι δεν εκλεγμένοι εκπρόσωποι του 15μελούς και άρα η πράξη τους ήταν αυθαίρετη.

Καταστροφές και κλοπές στο λύκειο Παπάγου

Στο λύκειο του η εικόνα ήταν ακόμη χειρότερη καθώς οι καταληψίες κατέστρεψαν θρανία και καρέκλες, έκαψαν βιβλία, ενώ από τις αίθουσες έλλειπαν αντικείμενα αξίας, τα οποία τώρα θα κληθούν να πληρώσουν οι γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη αφού δεν προστάτεψαν ως όφειλαν το σχολείο τους. Η υπόθεση αυτή μάλιστα θα έχει και συνέχεια μιας και έχει κατατεθεί και μήνυση κατά παντός υπευθύνου από τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας.

Ο δήμαρχος της πόλης ζητά τώρα να αποκατασταθούν οι ζημιές, ενώ ο Σύλλογος των γονέων ζητά από τους γονείς των μαθητών που συμμετείχαν στις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Συγκεκριμένα τους ζητούν «να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί εξηγώντας στα παιδιά τους το αποτέλεσμα τέτοιων παράνομων πράξεων που στερούν από την πλειονότητα των μαθητών το δικαίωμα στην εκπαίδευση επί έξι διδακτικές ημέρες, καθώς και απέναντι στους υπόλοιπους γονείς».

Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι στο έγιναν μεγάλες καταστροφές και ότι έχουν κλαπεί δύο διαδραστικοί πίνακες, δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές με όλα τους τα εξαρτήματα και ένα laptop, τα οποία είχαν αγοραστεί από τον δήμο. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα περισσότερα σχολεία, τα οποία τελούν υπό κατάληψη οι μαθητές προστατεύουν τις σχολικές μονάδες αλλά τα προβλήματα αρχίζουν ότι μπαίνουν στις καταλήψεις εξωσχολικά άτομα τα οποία με τις πράξεις τους ακυρώνουν τα αιτήματα των παιδιών.  Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστροφές είναι τεράστιες όπως έγινε πριν από λίγο καιρό σε ΕΠΑΛ της Κέρκυρας όπου καταστράφηκε εξοπλισμός, που κόστιζε πάνω από 100.000 ευρώ.

Τα αιτήματα των μαθητών

Αυτή τη περίοδο σχεδόν στο σύνολό τους οι καταλήψεις γίνονται με αιτήματα τα οποία φορούν στα υγειονομικά μέτρα και συνοψίζονται ως εξής: Nα παρθούν μέτρα αραίωσης στις τάξεις με άμεσες προσλήψεις καθηγητών και χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους Δήμων-Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες. Δωρεάν και συχνά rapid test στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους Δήμους.

Όχι μόνο . Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές. Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας και με περισσότερα υλικά (αντισηπτικά). Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές.