Στο ένα χέρι το πτυχίο και στο άλλο το διαβατήριο

Ούτε για την ειδικότητά τους δεν μένουν πλέον στην οι νέοι γιατροί! Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό

Μάρνυ Παπαματθαίου
Οι μισοί γιατροί που εκπαιδεύουμε στην Ελλάδα ετησίως φεύγουν από τη χώρα πριν καν κάνουν την ειδικότητά τους! Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της (όνειρο κάθε οικογένειας στη χώρα), αλλά και χιλιάδες ακόμη ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται ότι δίνει τελικά στους νέους γιατρούς της είναι ένα: τα εισιτήριά τους για να φύγουν στο εξωτερικό…
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ» από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής Αθηνών είναι εντυπωσιακά:
Από τα προγράμματα της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.
Στην πλειονότητά τους ζητούν από τη Γραμματεία της Σχολής ειδικά αντίγραφα του τους για χρήση στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.
«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα.
Οπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά καθηγητής της Ιατρικής Σχολής που μίλησε στα «ΝΕΑ», «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δεν θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση για έναν γιατρό στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έτη σπουδών είναι έξι και απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για συγγράμματα και εργαστήρια.
Επιστημονική μετανάστευση

Ο Νίκος Πελεκούδας εργάζεται στο δημόσιο σύστημα υγείας της Αγγλίας και συγκεκριμένα σε δημόσιο νοσοκομείο της Σκωτίας. Σπούδασε στην Ελλάδα, έκανε την ειδικότητά του στην Αγγλία, γύρισε στην Ελλάδα, έζησε στη χώρα του μία δεκαετία, αλλά όταν «τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν με την οικονομική κρίση» έφυγε ξανά για την Αγγλία.
«Υπάρχουν δέκα έλληνες γιατροί στο νοσοκομείο όπου εργάζομαι» λέει στα «ΝΕΑ». «Ηλικιών από 35 έως 55, όχι μόνο νέα παιδιά, αλλά και άνθρωποι φτασμένοι επαγγελματικά. Το πρόβλημα στο επάγγελμά μας, όταν έφυγα, είχε γιγαντωθεί. Οι επαγγελματικές προοπτικές για τους νέους γιατρούς είναι πλέον ελάχιστες στην Ελλάδα. Επιπλέον, στην Αγγλία, που αποτελεί και μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως ως προορισμός για τους Ελληνες, υπάρχει αξιοκρατία. Οποιος είναι καλός στη δουλειά του εξελίσσεται στην καριέρα του γρήγορα και χωρίς προβλήματα» δηλώνει.
Ο Νίκος Πελεκούδας εξηγεί ότι σήμερα με το πτυχίο της Ιατρικής Σχολής ελληνικού πανεπιστημίου ένας νέος γιατρός μπορεί να εργαστεί ελεύθερα στη χώρα, καθώς απαιτούνται μόνο εξετάσεις στην αγγλική γλώσσα.
«Καλοί γιατροί, κακό μάρκετινγκ!»
Η Μαρία Παπαδοπούλου και ο σύζυγός της Αλέξανδρος Μπάντερ είναι δυο νέοι γιατροί γυναικολόγοι που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την ειδικότητά τους στο Λονδίνο έπειτα από σπουδές στην Ελλάδα και την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Στην αρχή άνοιξαν το ιατρείο τους στην Ελλάδα. Ομως πριν από δύο χρόνια αποφάσισαν να φύγουν από τη χώρα μας. Και να ανοίξουν το ιατρείο τους στο Λονδίνο, όπου ζουν και εργάζονται ώς σήμερα. Οταν «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινωνούν μαζί της, η Μαρία Παπαδοπούλου δεν μπορεί να ξεκλέψει καν τα πέντε λεπτά που απαιτούνται για να μιλήσει, από το φορτωμένο πρόγραμμα των συνεχόμενων ραντεβού στο ιατρείο της. «Στην Ελλάδα έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο κατάρτισης στα πανεπιστήμιά μας αλλά πολύ κακό μάρκετινγκ» λέει τελικά. «Στην Αγγλία ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι ένας γιατρός που έχει τελειώσει ελληνικό πανεπιστήμιο και έχει σωστές βάσεις και θεωρητική υποδομή μπορεί πολύ εύκολα να ενταχθεί στην κοινωνία εδώ και να πετύχει» δηλώνει. «Με όσα γίνονται στην Ελλάδα δεν υπήρχε προοπτική για εμάς και για να ζήσουμε καλά στη χώρα μας, κυρίως όμως με ενδιέφερε ότι δεν υπήρχε προοπτική για τα παιδιά μας» δηλώνει. «Δεν μπορείς να ζεις σε μια χώρα όπου δεν ξέρεις πώς θα ξημερώσει η επόμενη ημέρα» προσθέτει χαρακτηριστικά. «Η ένταξή μας στην Αγγλία ήταν πολύ εύκολη γιατί είχαμε ήδη βγάλει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, οπότε εύκολα ανοίξαμε το ιατρείο μας».
Στην ερώτηση «Τι σας λείπει πιο πολύ από την Ελλάδα;» η Μαρία Παπαδοπούλου απαντάει ακαριαία: «Τίποτα!». Και αφού το ξανασκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέτει: «Οι γονείς μου. Μόνο!».
«Θέλω τα παιδιά μου να ζήσουν σε κοινωνικές δομές εξευγενισμένες, χωρίς διαρκείς ανατροπές όπως αυτές που γίνονται στην Ελλάδα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν το σκέφτομαι να ξαναγυρίσω…» καταλήγει.
ip[
Exit mobile version