: Στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» και το Νίκο Σγουρό μίλησε η υφυπουργός Παιδείας, υπεύθυνη για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σοφία , αναφερόμενη σε όλα τα θέματα που «καίνε» σε αυτή την έκτακτη συγκυρία την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για το άνοιγμα των σχολείων τόνισε στο Λατώ FM ότι «τα πράγματα είναι ρευστά, όπως ξέρετε έχουν παραταθεί η αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι 10 Απριλίου, οπότε κανονικά θα επιστρέφαμε μετά το Πάσχα. Αναμένουμε πιθανή ενημέρωση από τους ειδικούς, θυμίζω ότι και την προηγούμενη φορά, δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη επανεκκίνηση, μας έδωσαν καινούργια παράταση. Άρα οτιδήποτε θα το ξέρουμε μέσα στο Πάσχα για την τελική απόφαση των ειδικών, που έχει να κάνει με την πορεία εξέλιξης του πώς να αντιμετωπίζουμε, πόσο πειθαρχούμε στα μέτρα και πόσο αποδίδουν τα μέτρα τα οποία έγκαιρα από ότι φαίνεται και με σύγκριση με άλλες χώρες η χώρα μας και η κυβέρνηση έλαβε» .

Για τιςείπε πως «η υπουργός θα εξαντλήσει τις προσπάθειες να γίνουν κοντά στην προγραμματισμένη ημερομηνία καταλαβαίνουν όλα τα παιδιά και οι γονείς βέβαια εκτός από τη συζήτηση για τις και η συζήτηση για την ασθένεια για τον ιό ότι όλα εξαρτώνται και το πώς θα κυλήσει όλη αυτή η κουβέντα, γιατί μπορεί εμείς να έχουμε μία δεδηλωμένη πρόθεση και αυτό το έχουμε πει με κάθε τρόπο αλλά από την άλλη αν καθυστερήσει πάρα πολύ η έναρξη της σχολικής χρονιάς η παράταση έχουμε μιλήσει για τη μετακύλιση. Πρόθεση μας να είναι να γίνουν οι εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή κοντά στις προγραμματισμένες ημερομηνίες, μακάρι να κυλήσουν όλα καλά και ομαλά και να μπορέσει αυτό το πράγμα να γίνει πραγματικότητα».

Στο ερώτημα εάν αποκλείεται το σενάριο του Σεπτεμβρίου, τόνισε πως «η πρόθεσή μας είναι το καλοκαίρι, επαναλαμβάνω ότι επειδή όλα είναι τόσο ρευστά, όλα εξαρτώνται και με το καλό δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε αντιμετωπίσει όλο αυτό το πράγμα έγκαιρα και να πούμε ότι ναι, προχωράμε κανονικά με αυτό το οποίο ξέρουν τα παιδιά και είναι προγραμματισμένα ήδη εδώ και τόσο καιρό. Επηρεάζει την ψυχολογία τους, το ξέρω, το νιώθω, μιλάω μαζί τους  σχεδόν κάθε μέρα και τέτοια και αυτά πρέπει να αντιληφθούν αυτή τη στιγμή ότι προέχει η υγεία και προέχει για κάθε Έλληνα πολίτη αυτή βάζει μπροστά και βέβαια τη δική τους καλύτερη επίδοση σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα».

Για το εάν αλλάξει ή περικοπεί η σχολική ύλη, απάντησε πως «ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια και βέβαια ανάλογα με το αν το σχολείο ανοίξει 27 ή κάποια ημερομηνία αργότερα, αυτό επηρεάζει και την ύλη. Σίγουρα επεξεργαζόμαστε με την συνεργασία του Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής και την περικοπή της ύλης, ανάλογα με το μέσο όρο που έχει φτάσει βέβαια προφανώς το κάθε σχολείο. Εγώ έχω ζητήσει από όλα τα σχολεία στην Ελλάδα μέσω των διευθύνσεων εκπαίδευσης να μας πούνε πού φτάσαμε την τελευταία μέρα που λειτούργησε το σχολείο και πρέπει μετά να υπολογιστεί και το ποσό θα λειτουργήσει με το καλό το σχολείο αλλά σίγουρα όμως προσανατολιζόμαστε και στην περικοπή της ύλης».

Ακούστε εδώ όλη τη συζήτηση: