Ο κ. κατά την επίσκεψή του στο Διδυμότειχο, είδε και χώρους στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, όπου δήμος και ΔΠΘ συμφωνούν ώστε να δημιουργηθούν οι μόνιμες εγκαταστάσεις της σχολής.

Έκπληξη προκάλεσε η είδηση που προέκυψε από τη δήλωση του ίδιου του υφυπουργού παιδείας Άγγελου Συρίγου, ότι δε θα λειτουργήσει φέτος η πανεπιστημιακή σχολή της Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο.

Ο υπουργός έφτασε νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Αλεξανδρούπολη και άμεσα μετέβη στην Κομοτηνή, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τις πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Διδυμότειχο, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και στη συνέχεια στις δηλώσεις του ανέφερε ότι δε θα λειτουργήσει φέτος η Ψυχολογία, λόγω και των επιστολών που έχουν ανταλλάξει πρύτανης και δήμαρχος, με θέμα τη στέγαση της σχολής. Ο δήμος πρότεινε για μόνιμη εγκατάσταση τις αποθήκες στην περιοχή του ΟΣΕ, το ΔΠΘ τις χαρακτηρίζει ακατάλληλες, ενώ το ΔΠΘ ζήτησε το 1ο γυμνάσιο Διδυμοτείχου, με τη δημοτική αρχή να προτείνει εξ αρχής και σε γνώση του κ. Συρίγου το 3ο δημοτικό σχολείο.
Ο Άγγελος Συρίγος είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει το Διδυμότειχο, τη Θράκη και τον βόρειο Έβρο.

Οι δηλώσεις Συρίγου, μπορεί να προκάλεσαν απογοήτευση στο Διδυμότειχο, οι εξελίξεις μπορεί να αποβούν θετικές για την πόλη των Κάστρων, η οποία διεκδικεί να είναι η 5η έδρα του ΔΠΘ.

Το θέμα της Ψυχολογίας αποτελεί ζήτημα ετών για το Δημοκρίτειο. Με πολλές πόλεις να το διεκδικούν, τελικά αποφασίστηκε να λειτουργήσει στο Διδυμότειχο, όπου ήδη λειτουργεί η σχολή νοσηλευτικής, η οποία όμως υπάγεται στο Διεθνές Πανεπιστήμιο. Η σχολή νοσηλευτικής πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι θα μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, με το θέμα πάντως να παίρνει συνεχώς παρατάσεις. Η απόφαση της ίδρυσης σχολής ψυχολογίας έφερε ικανοποίηση στο Διδυμότειχο, το οποίο αν όλα έβαιναν βάση ανακοινώσεων, από τον Οκτώβριο θα είχε δύο πανεπιστημιακές σχολές για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Οι εξελίξεις όμως, με τις αντιδράσεις του ΔΠΘ για τη στέγαση της σχολής, φαίνεται ότι ανάγκασαν τον υφυπουργό να αναβάλει την ίδρυση της σχολής. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο κ. Συρίγος δεν αποφάσισε μόνος τους, καθώς τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στη Θράκη, συζητούνται σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Αυτό που κερδίζει όμως το Διδυμότειχο, είναι όχι μόνο χρόνο, αλλά και τη δεδομένη όπως όλα δείχνουν απόφαση του υπουργείου να στηρίξει την πόλη, παρά τα προβλήματα, τις αντιδράσεις γονέων, τη μη συμφωνία δημοτικών συμβούλων, ακόμη και του ΔΠΘ. Το υπουργείο, θα μπορούσε να λειτουργήσει από φέτος τη σχολή στην Αλεξανδρούπολη, όπως αυτό αποτέλεσε και εμμέσως πρόταση της συγκλήτου, αλλά ακόμη και στην Ορεστιάδα, έστω και προσωρινά για ένα έτος.

Αυτό όμως θα έφερνε άλλο ντόμινο εξελίξεων και το ρίσκο μετά για τη μεταφορά της σχολής στην αποφασισμένη έδρα, θα ήταν πολύ μεγάλο.

Η απόφαση Συρίγου, κρύβει λοιπόν τη στήριξη της πόλη του Διδυμοτείχου, η οποία πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, για να μη χαθεί κι αυτή η ευκαιρία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, συζήτησαν επί ώρες τις εξελίξεις, ενώ ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν σταμάτησε η καταγραφή των δημοσιογράφων με την ολοκλήρωση της δήλωσης Συρίγου, ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι χρειάζεται λίγο σπρώξιμο στις δύο πλευρές (δήμο και πανεπιστήμιο) για να βρεθεί λύση.

Ο κ. Συρίγος κατά την επίσκεψή του στο Διδυμότειχο, είδε και χώρους στον περιφερειακό δρόμο της πόλης, όπου δήμος και ΔΠΘ συμφωνούν ώστε να δημιουργηθούν οι μόνιμες εγκαταστάσεις της σχολής.