Το μήνυμα της υπουργού παιδείας Ν. για τη αποσιωπά τεχνηέντως τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό και παρουσιάζει την εθνική επέτειο του ’40 ως μια μάχη ενάντια στον λαϊκισμό.

ΣΥΝΕΚ

Παραχαράσσοντας την ιστορία στη λογική ενός γενικευμένου ιστορικού αναθεωρητισμού, η ναζιστική φρίκη, οι εκτελέσεις, η πείνα, οι εκτοπισμοί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ο αφανισμός της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας αποκαλούνται «αντίξοες συνθήκες» και «δυσκολία», ενώ ο ναζισμός και ο φασισμός κατονομάζονται γενικά και αόριστα ως «δυνάμεις του κακού και της βίας». Αποσιωπάται ακόμα και η εποποιία του ‘40 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και ο ηρωισμός της Εθνικής Αντίστασης.
Όλα τα παραπάνω υπάρχουν στο μήνυμα της Υπουργού Παιδείας μιας χώρας της οποίας ο λαός πολέμησε και αντιστάθηκε με παροιμιώδη τρόπο και συνέβαλε τα μέγιστα στην ήττα του Άξονα. Δίπλα σε αυτές τις εξόφθαλμες προθέσεις αποσιώπησης της πραγματικότητας, το ανιστόρητο σχόλιο που τοποθετεί χρονικά την 28η Οκτωβρίου 1940 «στις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, σε μια ήδη απαράδεκτη για εθνική επέτειο ανακοίνωση.
Οι αγώνες και οι θυσίες αυτού του λαού είναι η ιστορική μας κληρονομιά και δεν εδράζονται ούτε στο DNA του ούτε στον «εθελοντισμό» του (κα Μιχαηλίδου!), αλλά στη βαθιά βίωση των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η ιστορική αλήθεια είναι εδώ, στην ατομική και συλλογική μας μνήμη – που κάποιοι τόσο εύκολα υποτιμούν. Εμείς οι εκπαιδευτικοί αυτήν την ιστορική μνήμη όχι μόνο δεν την αποσιωπούμε, αλλά είμαστε έτοιμοι να την αναδείξουμε σε όλες της τις διαστάσεις , και μάλιστα όχι μόνο στις ιστορικές επετείους αλλά και μέσα σε όλες τις εκφάνσεις της σχολικής ζωής, εντός και εκτός της τάξης.
Το σύνθημα για την 28η Οκτωβρίου θα είναι πάντα Ποτέ πια Φασισμός!