Ριζικές αλλαγές από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ: Από την επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους και τους «κομάντο» στην κατάργηση του ασύλου από την Νίκη .

«Κάνουμε τις γειτονιές ασφαλείς και βάζουμε τέλος στα “άβατα”». Αυτό έλεγε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τον τομέα της Ασφάλειας και αυτό εφαρμόζεται ήδη, πριν καν περάσουν 15 μέρες από τότε που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκη Κεραμέως δείχνουν τα πρώτα δείγματα γραφής σχετικά με τους στόχους τους στα υπουργεία Προστασίας του Πολιτη και Παιδείας, αντίστοιχα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ήδη πραγματοποιεί δυναμικές κινήσεις προκειμένου οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς στα σπίτια, στις γειτονιές και στις μετακινήσεις τους, ενώ η κα. Κεραμέως ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή τον νόμο για την κατάργηση του ασύλου, αν και προς το παρόν δεν είναι σαφής η ακριβής διατύπωση που θα υπάρχει ή κάποια ενημέρωση προς τις Πρυτανικές αρχές.

Κατά την σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό, θα γίνει μεταξύ άλλων και η επιλογή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με εισηγητή τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το δόγμα Νόμος και Τάξη

Την άμεση επιστροφή των αστυνομικών στους δρόμους, με εμφανή παρουσία σε γειτονιές και κεντρικά σημεία της Αθήνας, καθώς επίσης και την ενίσχυση των υπηρεσιών κρούσης του σώματος, επιδιώκει ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Για αυτό τον λόγο ήδη από το πρωί της Πέμπτης έκαναν την εμφάνισή τους δυο βαν με πάνοπλους αστυνομικούς σε τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως είναι η πεζόδρομος της Ερμού και οι Στήλες του Ολυμπίου Διός. Η κίνηση αυτή μαζί με την παρουσία και συνεχή κίνηση στους δρόμους της Αθήνας των περιπολικών και των μοτοσυκλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και «Ζ», έχουν σκοπό να επαναφέρουν το αίσθημα της ασφάλειας σε επισκέπτες και κατοίκους της πρωτεύουσας. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσεται και η επιστροφή 1.400 συνολικά αστυνομικών στις οργανικές τους θέσεις, από αποσπάσεις, μετακινήσεις και φύλαξη vip προσώπων.

Οι στόχοι που έχει θέσει ο αρμόδιος υπουργός είναι η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας με:

1.Ενεργοποίηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ

2.Ενδυνάμωση ομάδας ΔΙ.ΑΣ και ομάδων πρόληψης και καταστολής Εγκληματικότητας

3. Πρόσληψη 1.500 νέων αστυνομικών που θα τεθούν αμέσως στην διάθεση της ΔΙ.ΑΣ και της ΔΕΛΤΑ.

4. Ενίσχυση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς

5 Αποδέσμευση σωμάτων ασφαλείας από περιττό διοικητικό έργο

6. Άμεση προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για όλους τους αστυνομικούς

7.Προμήθεια εντός ενός έτους, νέων περιπολικών και μοτοσυκλετών

Η κατάργηση του στα Πανεπιστήμια

Η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε υπουργείο έγινε στο Παιδείας, με ιδιαίτερο συμβολισμό για την προτεραιότητα των ζητημάτων στην κυβέρνηση. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκη Κεραμέως έχουν καταστήσει σαφές ότι η κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί φλέγον θέμα για τη Νέα Δημοκρατία.

Η Υπουργός έχει κάνει λόγο για «άσυλο εγκληματιών», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο των πανεπιστημίων. «Δε θέλουμε αστυνομοκρατούμενα πανεπιστήμια», τόνισε η Ν. Κεραμέως, για να συμπληρώσει πως «έχουμε εξαιρετικά ιδρύματα, εξαιρετικούς φοιτητές, εξαιρετικούς καθηγητές και προσωπικό, δεν έχουμε το ακαδημαϊκό υγιές περιβάλλον, που να τους επιτρέπει να κάνουν τη δουλειά τους».

Σχετικά με το πώς θα λειτουργεί η άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, είπε πως «θα ισχύει ό,τι και σε κάθε δημόσιο χώρο» της χώρας. Για παράδειγμα, «αν βλέπει ένας φοιτητής να χτυπούν άλλον φοιτητή, καλεί την Αστυνομία», δε θα χρειάζεται δηλαδή η έγκριση του Πρύτανη και το Συμβουλίου για να κληθεί και να παρέμβει η Αστυνομία».

Ωστόσο και ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η ημερομηνία που θα κατατεθεί στη Βουλή -άμεσα, σε κάθε περίπτωση-, δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι η ακριβής διατύπωση που θα προτιμηθεί ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες ή ασάφειες.

Επιπλέον, έχουν ξεκινήσει ήδη οι φοιτητικές αντιδράσεις. Η ΚΝΕ, η ΕΑΑΚ, το Bloco, η Πορεία, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλες αριστερές παρατάξεις δηλώνουν ότι «δεν θα περάσει» και καλούν σε κινητοποιήσεις τη μέρα που θα φέρει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Όπως ισχυρίζονται, η κατάργηση του ασύλου δεν αφορά τα φαινόμενα «βίας και ανομίας», αλλά αποτελεί προσπάθεια κατάργησης του φοιτητικού συνδικαλισμού, ώστε να έρθουν πιο εύκολα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι διαγραφές φοιτητών και οι αλλαγές των προγραμμάτων σπουδών κατά τις ανάγκες της αγοράς…