ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΣΕΠΕ «Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ» 6/9/2018  ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2018 – 2019!


Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2018-19 η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα επιδιώξει να προωθήσει τη διαδικασία της αντιεκπαιδευτικής αντιδραστικής αξιολόγησης με βάση τον νόμο 4547/2018. Μία διαδικασία που καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση του σχολείου, αντίθετα αποτελεί αντιδραστικό κρατικό έλεγχο στη δουλειά του εκπαιδευτικού και εργαλείο προώθησης της πολιτικής των περικοπών, της υποχρηματοδότησης και της προσαρμογής του σχολείου στις κατευθύνσεις ΕΕ, ΟΟΣΑ και στις απαιτήσεις της αγοράς.
Ο νόμος 4547/2018 για τις λεγόμενες «νέες δομές στην εκπαίδευση» καθορίζει:
α) το πλαίσιο της αξιολόγησης, του προγραμματισμού και της λεγόμενης «αποτίμησης» του εκπαιδευτικού έργου, τη συμμετοχή και τον ρόλο των ΠΕΚΕΣ στη διαδικασία αυτή, ενώ επίκειται και η Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίσει τις λεπτομέρειες, και β) το πλαίσιο της επιλογής και αξιολόγησης των στελεχών εκπαίδευσης έως και το επίπεδο διευθυντή και υποδιευθυντή της σχολικής μονάδας, στο οποίο εντάσσεται η «αμαρτωλή» συνέντευξη και το ανώνυμο ερωτηματολόγιο.
Παραμένουν σε ισχύ ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και ο νόμος 4354/15, για το μισθολόγιο, που προβλέπουν τη σύνδεση της «αξιολόγησης» με την περικοπή μισθού και τις απολύσεις. Ενσωματώνεται στον νόμο η απεργοσπαστική τροπολογία Γεροβασίλη, που ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ, καθώς προβλέπεται ότι τα στελέχη που δε θα αξιολογήσουν δε θα μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ευθύνης.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας υπόψη της τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην «αξιολόγηση» και προκειμένου να «εμπεδωθεί η κουλτούρα της αξιολόγησης», όπως άλλωστε υποδεικνύει και ο ΟΟΣΑ και ενώ ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει ατομική αξιολόγηση του εκπαιδευτικού», τελικά μετατρέπει ολόκληρο τον Σύλλογο Διδασκόντων σε αξιολογητή και αξιολογούμενο:
A. μέσω της αξιολόγησης του Διευθυντή του σχολείου, μέσα από τη συμπλήρωση ανώνυμου ερωτηματολογίου στο τέλος κάθε χρονιάς,
B. μέσα από τη διαδικασία του προγραμματισμού και «αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου» της σχολικής μονάδας, η οποία θα γίνεται στη βάση θεματικών αξόνων, με ειδική φόρμα και δείκτες, οι οποίοι θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση που επίκειται και με την άμεση εμπλοκή των Διευθυντών των σχολείων, των στελεχών των ΠΕ.ΚΕΣ και του Σχολικού Συμβουλίου. Αυτές δε οι εκθέσεις αποτίμησης θα κοινοποιούνται στο οικείο ΠΕ.ΚΕΣ, στο ΙΕΠ και στο Υπ. Παιδείας, άρα σε καμία περίπτωση δεν είναι μια «εσωτερική ανατροφοδοτική διαδικασία», όπως ισχυρίζονται όσοι στηρίζουν τη λεγόμενη «καλή» αξιολόγηση!
Η αποτίμηση του «εκπαιδευτικού έργου» με βάση τις διατάξεις του ν. 4547/2018 είναι αξιολόγηση, θα αξιοποιηθεί για την προώθηση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών, επιδιώκοντας να έχει τη συναίνεση των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Η αξιολόγηση των χιλιάδων συναδέλφων, που βρίσκονται ή επιθυμούν να καταλάβουν θέσεις ευθύνης, με βάση τα κριτήρια, τις ποσοστώσεις, την κατηγοριοποίηση «επαρκής», «μη επαρκής» κλπ, είναι τιμωρητική και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους. Πρέπει να την αποτρέψουμε τώρα! Να μην ξεκινήσει ποτέ και αυτή τη φορά, όπως κάναμε και τις προηγούμενες 3-4 φορές!
Είναι αυταπάτη να θεωρεί κάποιος συνάδελφος ότι ο ίδιος θα αξιολογεί
αλλά δε θα αξιολογείται. Κανείς συνάδελφος και σε κανένα επίπεδο να μη γίνει αξιολογητής!
Οργανώνουμε την πάλη μας με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να μην περάσει η αξιολόγηση, παίρνουμε αποφάσεις παντού για συμμετοχή στην «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα»! Να μη δώσουμε πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, αναμένοντας την όποια ανακοίνωση των Υπουργικών Αποφάσεων.

Συγκεκριμένα και με βάση την αναγκαία απάντηση των εκπαιδευτικών σε όσα προβλέπει και ο νόμος 4547/2018, πρέπει εδώ και τώρα:

 Τα Δ.Σ. ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να αποφασίσουν επιτέλους να κηρύξουν τώρα απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες της αξιολόγησης και να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα (και νομικά) για την οργάνωσή της.
 Οι Σύλλογοι Διδασκόντων και κάθε συνάδελφος/ισσα:
Α) Στην έναρξη και στη λήξη της σχολικής χρονιάς να αποφασίσουν και να δηλώσουν συμμετοχή στην «ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ από κάθε διαδικασία αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα». Να μην προχωρήσουν σε καμία διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 47 του ν. 4547/2018, που αφορά τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και την «αποτίμηση» του εκπαιδευτικού έργου της στη λήξη, με βάση τους στόχους και άξονες που θα θέσει το Υπουργείο Παιδείας με την ΥΑ που επίκειται. Ο προγραμματισμός και η εκτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, που θα κάνουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων στην αρχή και στη λήξη της σχολικής χρονιάς, να γίνει με τον τρόπο που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Β) Να μη συμπληρώσουν οι συνάδελφοι τα ανώνυμα ερωτηματολόγια αξιολόγησης του/ης Διευθυντή/ντριας, αφού έτσι πρακτικά γίνονται αξιολογητές και ανοίγουν τον δρόμο για τη δική τους «αξιολόγηση».
Γ) Κάθε Σύλλογος Διδασκόντων αλλά και κάθε εκπαιδευτικός, δηλώνοντας ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ, συμπαρατάσσεται με το Σωματείο του (ΣΥΛΛΟΓΟ/ΕΛΜΕ), τον Κλάδο και όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους, στον αγώνα ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, που θα οδηγήσει σε κατηγοριοποίηση σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές και γι’ αυτό δεν πρέπει να περάσει!
Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών), και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ!

• Η συγκεκριμένη πρόταση κατατέθηκε από τους εκπροσώπους της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Οι πλειοψηφίες ΔΑΚΕ – ΔΗΣΥ/ΠΕΚ – ΕΡΑ/ΣΥΝΕΚ/ΑΕΕΚΕ (ΣΥΡΙΖΑ), με διάφορα προσχήματα, δεν αποφάσισαν ως τώρα, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας, την κήρυξη της ΑΠΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΟΧΗΣ. Αυτές οι δυνάμεις συμφωνούν με μία «καλή» αξιολόγηση στην εκπαίδευση, συμφωνούν με το αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση και γενικότερα στο δημόσιο. Με τη στάση τους παρέχουν πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση, καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια στον Κλάδο.
• Σε κάθε περίπτωση οι συνάδελφοι και οι Σύλλογοι Διδασκόντων πρέπει να γνωρίζουν ότι, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κατά τις πρώτες συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, θα κάνουν τον προγραμματισμό τους όπως κάθε χρονιά. Δεν υποχρεούνται να ακολουθήσουν καμία ιδιαίτερη φόρμα, καμία κατεύθυνση από τη διοίκηση, που σχετίζεται με τις διατάξεις του νόμου 4547/2018 για τον προγραμματισμό της σχολικής μονάδας, καθώς εκκρεμούν ακόμα και τυπικά μια σειρά ζητήματα, που αφορούν την εφαρμογή του νόμου (π.χ. έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, φορμών, δεικτών…). Κάθε προσπάθεια από την πλευρά της διοίκησης περί του αντιθέτου, πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα στο σωματείο, ΣΥΛΛΟΓΟ ή ΕΛΜΕ.
• Σε κάθε περίπτωση, με συλλογικό τρόπο και στάση, θα αποτρέψουμε για άλλη μια φορά την εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης!