Ο υπ. Παιδείας αποκλείει αλλαγές με στόχο μεγαλύτερη συναίνεση

Άσυλο, πρυτανικά συμβούλια και αμοιβές των καθηγητών στα μεταπτυχιακά παραμένουν τα σημεία τριβής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων. Οι διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που επιδιώκει να ρυθμίσει τα παραπάνω μεταξύ άλλων, συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και προχθες σύμφωνα με την avgi.gr .

Τριπλό ταμπλό

 

Άρτι αφιχθείς από την Κοζάνη και το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, το πρωί της Πέμπτης ο Κώστας Γαβρόγλου συναντήθηκε με την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πάτρας και προεδρεύουσα της Συνόδου πρυτάνεων, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, και τον πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Γκόλια, στο γραφείο του. Την ίδια ώρα συνεδρίαζε στο ισόγειο το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΣΕΚΑΑΔ), παρουσία του προεδρεύοντα της Συνόδου προέδρων των ΤΕΙ, Δημήτρη Βελισσαρίου. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και το μεσημέρι της Πέμπτης, στη συνεδρίαση των προέδρων και αντιπροέδρων των ΤΕΙ, όπου ο Κ. Γαβρόγλου έδωσε εξίσου το παρών.

 

“Κανένας εμφύλιος”

 

Το πρώτο “ραντεβού” μεταξύ πρυτάνεων και υπουργού έγινε “σε καλό κλίμα” όπως ανακοινώθηκε. “Υπήρξαν αρκετές συγκλίσεις, προχωρήσαμε ακόμη παραπάνω” τόνισε ο Κ. Γαβρόγλου, υπογραμμίζοντας ότι δεν ισχύει η “πραγματικότητα” που επιχειρείται να στηθεί περί “ενός εμφυλίου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα ιδρύματα μας”. “Στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου ποτέ κανένας νόμος δεν έχει περάσει όπου όλοι να συμφωνούν με όλα, κρατάει ο καθένας τις διαφωνίες του, θα κριθούμε όλοι στο επόμενο στάδιο και μπορεί να διορθωθούν πράγματα. Το σημαντικό είναι ότι αρχίσαμε από ένα σχέδιο νόμου και σήμερα το σχέδιο νόμου είναι κατά πολύ βελτιωμένο” είπε ο υπουργός Παιδείας.

Η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, δήλωσε στο μεταξύ υπέρ του διαλόγου. “Καταφέραμε να κερδίσουμε από αυτόν τον διάλογο σε μία περαιτέρω σύγκλιση” τόνισε, επιφυλασσόμενη πάντως για τις τελικές θέσεις των πρυτάνεων, αφού τους ενημερώσει. Κατά τις πληροφορίες, δεν είναι παρά τέσσερα τα πανεπιστήμια που διαφωνούν εξ ολοκλήρου με το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σχεδόν το σύνολο των πρυτάνεων, ωστόσο, διατηρεί τις επιφυλάξεις του για το άσυλο, τα μεταπτυχιακά και τις αμοιβές των μελών ΔΕΠ.

 

Άσυλο

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία μορφή του νομοσχεδίου που είχε δοθεί στη δημοσιότητα το άσυλο κατοχυρώνεται ως «ακαδημαϊκό», προβλέπεται ωστόσο «η επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου» -διάταξη που προκαλεί αφενός εσωκομματικό προβληματισμό, αφετέρου τις αντιρρήσεις πρυτάνεων που ζητούν αυτεπάγγελτες επεμβάσεις σε “όποιες αξιόποινες πράξεις τελούνται στα ΑΕΙ”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Γαβρόγλου έχει προαναγγείλει τη σύσταση διϋπουργικής επιτροπής για την παραβατικότητα στα ΑΕΙ.

 

Μεταπτυχιακά

 

Όσον αφορά στα μεταπτυχιακά, με το ν/σ προβλέπεται η υποχρέωση πλήρους αιτιολόγησης του κόστους και των διδάκτρων τους, και η δημοσιοποίηση του απολογισμού εσόδων και εξόδων τους -ιδίως του ύψους των τελών φοίτησης και των αμοιβών των διδασκόντων. Στόχος του ν/σ είναι τα ΑΕΙ «να διασφαλίζουν την πρόσβαση των φοιτητών που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια εισαγωγής, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση», ενώ «απαλλάσσονται των τελών φοίτησης όσοι δεν υπερβαίνουν αυτοτελώς το 70% του εθνικού διάμεσου διαθέσιμου ισοδύναμου εισοδήματος». Ακόμη προβλέπεται μέχρι στιγμής η κάλυψη του 40% των θέσεων των μεταπτυχιακών με υποτροφίες, αλλά και η προτεραιότητα χρηματοδότησης όσων ΑΕΙ δεν βάζουν τέλη φοίτησης.

 

Αγκάθι οι αμοιβές

 

Μεγάλο “αγκάθι” είναι οι αμοιβές των καθηγητών, αφού αρχική πρόβλεψη -που όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει- είναι η καταρχάς αμισθί διδασκαλία τους σε τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό, και σε συνέχεια αμοιβή που δεν υπερβαίνει ανά μήνα το 20% των μηνιαίων τακτικών αποδοχών των καθηγητών. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατο νομοσχέδιο ρυθμίστηκε ο βασικός μισθός της βαθμίδας του καθηγητή πανεπιστημίου στα 2.122 ευρώ (+60 ευρώ ανά κλιμάκιο). Σήμερα, πάντως, η «ταρίφα» των αμοιβών στα μεταπτυχιακά φτάνει και τα 150 ευρώ ανά μάθημα…

Όσον αφορά στη διοίκηση των ΑΕΙ, διαφωνίες διατυπώνονται για την επαναφορά των πρυτανικών συμβουλίων, με ορισμένους πρυτάνεις να επιθυμούν να παραμείνει το σημερινό καθεστώς (ο πρύτανης διαλέγει τους αντιπρυτάνεις του), και άλλους την εκλογή 3 αντιπρυτάνεων μαζί με τον πρύτανη. Το νομοσχέδιο, αντίθετα, προβλέπει επαναφορά των πρυτανικών συμβουλίων (με συμμετοχή των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων), στο οποίο εκλέγονται πρύτανης και 4 αντιπρυτάνεις από ξεχωριστές λίστες και χωρίς δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Οι συγκλίσεις, στο μεταξύ, για τις οποίες μιλούν πρυτάνεις και υπουργείο Παιδείας δεν αποκλείεται να αφορούν τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), που με το ν/σ προβλέπεται να τηρούν λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι πρυτάνεις κρίνουν ότι γραφειοκρατικοποιείται η διαχείριση των πόρων των ΑΕΙ.

 

65 εκατ. ευρώ για τα ΠΣΑΕ

 

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΠΣΑΕ) -σε αντικατάσταση των Συμβουλίων Ιδρύματος, που είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική και εν πολλοίς δεν έχουν λειτουργήσει. Ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε από την Κοζάνη στον ρόλο τους: “Θα συμβάλουν στην ένταξη των πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”. Είπε επίσης ότι τα ΠΣΑΕ θα ασκούν απολογιστικό έλεγχο στα οικονομικά των ΑΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων, και ότι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη εξασφαλιστεί 65 εκατ. ευρώ.

Από την Κοζάνη, ο Κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε και στα ΤΕΙ, προαναγγέλλοντας Επιτροπές για το θέμα των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων (195 τμήματα σήμερα δεν κατοχυρώνουν δικαιώματα), αλλά και την απόδοση της δυνατότητας διεξαγωγής διδακτορικών διατριβών στα ΤΕΙ μετά από αξιολόγηση.

 

Αναζήτηση συμπράξεων

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση των διοικήσεων των ΤΕΙ στην ΑΣΠΑΙΤΕ τέθηκαν -πέραν των ανωτέρω- και ζητήματα συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ, σε κατεύθυνση ανάλογη με τη συγκρότηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο τελευταίων έχουν καταλήξει σε πρόταση περί 5 νέων σχολών διά συγχωνεύσεων (Μηχανικών, Διοίκησης και Οικονομίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφολογίας, Καλλιτεχνικών Σπουδών και Υγείας – Πρόνοιας) και 22 ή 24 τμημάτων. Σημειωτέον, ο προεδρεύων της Συνόδου Δ. Βελισσαρίου, που βρέθηκε χθες στο υπουργείο Παιδείας για τη συνεδρίαση του ΕΣΕΚΑΑΔ επανέφερε το θέμα της μετονομασίας των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών -κάτι που απέχει πολύ από το να εκπληρωθεί για την ώρα. Αυτό που αναμένεται να γίνει -με προτεραιότητα τα ΤΕΙ- είναι η ίδρυση διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, κάτι που εξίσου προβλέπει το ν/σ για την τριτοβάθμια.