Νέα εποχή για τα στα – Δημιουργία ενός σύγχρονου και ενιαίου πλαισίου διδασκαλίας της Αγγλικής Γλώσσας από το Νηπιαγωγείο έως και το Λύκειο.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση της εκμάθησης, ειδικά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, και διαμορφώνεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Με έμφαση στην επικοινωνία, τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να εναρμονίσει τη γλωσσική εκπαίδευση με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά και εθνικά πρότυπα

Νέο ολιστικό πλαίσιο ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στην Α΄θμια και Β΄θμια Εκπαίδευση, προωθεί η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη, υιοθετώντας σχετική πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Δείτε επίσης

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός ενός νέου, ολοκληρωμένου πλαισίου για την ενίσχυση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, προβλέπει τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου και συνεχίζεται έως το Γυμνάσιο, ώστε να συνδυαστεί με το νέο πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί για το Λύκειο.

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ στα Αγγλικά - Τι θα ισχύει από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο

Με το νέο πλαίσιο, ενισχύεται η εκμάθηση της Αγγλικής Γλώσσας στις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού με σαφή προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν, να κατανοούν και να εφαρμόζουν οι μαθητές/τριες μετά την ολοκλήρωση κάθε μαθησιακής διαδικασίας, τα οποία είναι εναρμονισμένα με τα σύγχρονα πρότυπα της Ευρωπαϊκής και εθνικής εκπαίδευσης. Η εκπόνηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων για την Αγγλική Γλώσσα στις Α΄ και Β΄ τάξεις του Δημοτικού θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Στο ίδιο πλαίσιο, η ανανέωση του Ενιαίου Προγράμματος Σπουδών Ξένων Γλωσσών (ΕΠΣ-ΞΓ) για τις υπόλοιπες τάξεις του Δημοτικού και το Γυμνάσιο συνδέεται άμεσα με τις σύγχρονες ανάγκες της γλωσσικής εκπαίδευσης, καθώς και με το νέο πρόγραμμα σπουδών που έχει καταρτιστεί για το Λύκειο. Το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), θα προσφέρει ένα σύγχρονο και ενιαίο πλαίσιο διδασκαλίας, με έμφαση στην επικοινωνία, τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως η κριτική σκέψη και η συνεργασία.

Με την πρωτοβουλία αυτή, ενισχύεται περαιτέρω η ξενόγλωσση εκπαίδευση, με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.

Δείτε επίσης