Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» καταγγέλλει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και καλεί τα μέλη του, καθώς και τα εργατικά σωματεία και γονεϊκές ενώσεις, σε μαζική κινητοποίηση την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στις 12:00, έξω από το Υπουργείο Εργασίας.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, το νομοσχέδιο που προωθείται συνιστά σοβαρή υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και αφορά άμεσα όλους τους εργαζόμενους.

Δείτε 

Το προτεινόμενο πλαίσιο, που φέρει την υπογραφή της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, παρουσιάζεται ως συνέχεια προηγούμενων νόμων των Χατζηδάκη και Γεωργιάδη και φέρεται να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων εργοδοτικών ομίλων, με στόχο την αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας και την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και κατάργηση του 8ωρου

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η ρύθμιση που προβλέπει δυνατότητα 13ωρης ημερήσιας απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ουσιαστικά καταργώντας το σταθερό ωράριο.

Οι υπερωρίες μετατρέπονται σε «διευθέτηση χρόνου εργασίας» σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παράλληλα μειώνονται οι ασφαλιστικές προσαυξήσεις.

Αυτές οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον Σύλλογο, διευρύνουν περαιτέρω τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η πρόβλεψη για την καλοκαιρινή άδεια, αφού το νέο πλαίσιο αφαιρεί από τον εργοδότη την υποχρέωση χορήγησής της, στερώντας από τους εργαζομένους το δικαίωμα ξεκούρασης και οικογενειακού χρόνου.

Δείτε 

Επιπτώσεις στην εκπαίδευση και στους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς

Ο Σύλλογος τονίζει πως οι νέες ρυθμίσεις επηρεάζουν άμεσα και τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, εδραιώνοντας την εργασιακή αβεβαιότητα για τους αναπληρωτές και τους συμβασιούχους. Με όχημα την «ευελιξία», η ελαστική εργασία καθιερώνεται ως μόνιμη συνθήκη και στο σχολείο. Οι αναπληρώτριες καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία μετά τον τοκετό, χωρίς να δικαιούνται την προβλεπόμενη 9μηνη άδεια ανατροφής, ενώ οι εκπαιδευτικοί στο σύνολό τους ζουν με την ανασφάλεια της ανεργίας κάθε καλοκαίρι.

Σχέδιο νόμου για 13ωρη εργασία: Οι επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς

Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί και νέες μορφές ελαστικών σχέσεων με τις συμβάσεις τοπικών προσλήψεων. Οι συμβάσεις αυτές ούτε μοριοδοτούνται, ούτε διασφαλίζουν τη συνέχεια της απασχόλησης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, στο Μενίδι επιχειρήθηκε η απόλυση εκπαιδευτικού μόλις λίγες ημέρες μετά την πρόσληψή της, η οποία τελικά αποτράπηκε έπειτα από παρέμβαση του τοπικού ΣΕΠΕ.
Μήνυμα αντίστασης και κάλεσμα μαζικής συμμετοχής

Ο Σύλλογος καλεί σε αγώνα ενάντια στις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας πως οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να αποδεχθούν εργασιακές συνθήκες που μετατρέπουν τη ζωή τους σε «λάστιχο». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι μαθητές βλέπουν όλο και λιγότερο τους γονείς τους, εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων, και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει τη νέα κανονικότητα.

Το σωματείο τονίζει πως δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση να μετακυλίσει το βάρος της ανάπτυξης, της οικονομικής κρίσης και των πολεμικών εξοπλισμών στους ώμους των εργαζομένων. Αντίθετα, δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στα νέα μέτρα που επιβαρύνουν τη ζωή των πολιτών.

Αιτήματα του Συλλόγου προς την κυβέρνηση

Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώνονται από τον Σύλλογο, περιλαμβάνονται:

Άμεση απόσυρση του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποχρεωτικότητα των συμβάσεων.

Καθιέρωση 7ωρης, πενθήμερης εργασίας με συνολική διάρκεια 35 ωρών εβδομαδιαίως.

Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αύξηση 20% στους μισθούς των εκπαιδευτικών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και εξίσωση δικαιωμάτων μεταξύ μόνιμων και αναπληρωτών.

Εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών μετά τη συμπλήρωση διετίας.

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί σε καθολική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Παρασκευής 4 Ιουλίου στο Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να σταλεί ισχυρό μήνυμα αντίστασης και να μπλοκαριστεί η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη