Προτάσεις για τις διεκδικήσεις των αναπληρωτών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔07/03/2018 - 22:28 | Author: Newsroom Ipaidia

Με μεγάλη λύπη αλλά και αποτροπιασμό, παρακολουθήσαμε την άδικη επίθεση και καταστολή της αστυνομίας κατά των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή 2-3-2018.

Δεν είναι πρώτη φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών εκ μέρους των δυνάμεων καταστολής, αλλά ήταν η πρώτη φορά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δεν έγιναν δεκτοί με ανοικτές πύλες (όπως μας είχε συνηθίσει τελευταία το Υπουργείο και ως όφειλε), αλλά αντιμετωπίστηκαν με απίστευτη αγριότητα. Αυτό είναι ίσως ενδεικτικό της έκδηλης αμηχανίας στην οποία περιέρχεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, μπροστά στα καθομολογουμένως δίκαια αιτήματα των αναπληρωτών συναδέλφων μας καθώς και στη δική της ένδεια επιχειρημάτων, μετά από τις παχυλές υποσχέσεις που έχει μοιράσει πανταχόθεν «περί μονίμων διορισμών».

 

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν και να αναλυθούν σε πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν είναι αντικείμενο της παρούσας επιστολής. Αντίθετα, θα θέλαμε να επικεντρωθούμε στο δίκαιο και μακρόχρονο αίτημα των αναπληρωτών συναδέλφων μας και να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις για τον τρόπο συνέχισης του αγώνα, μέσα από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την έως τώρα ενασχόλησή μας με τα θέματα του ΕΕΠ και ΕΒΠ.

 

Όλα τα παρακάτω διατυπώνονται με απόλυτο σεβασμό στους αναπληρωτές συναδέλφους, που αποτελούν σώμα από το σώμα μας και οι οποίοι έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις. Αναγνωρίζουμε τον πρωτεύοντα ρόλο των εκπροσώπων των αναπληρωτών. Στόχος της παρέμβασής μας δεν είναι η χειραγώγηση του κινήματος. Αντίθετα, η παρέμβασή μας απευθύνεται κυρίως στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας και δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, κριτική των ενεργειών τους, αλλά μια προσπάθεια συμβολής στην κοινή προσπάθεια, προκειμένου να δοθεί ώθηση στο ξεσηκωμό και των αναπληρωτών ΕΕΠ-ΕΒΠ και της Ειδικής Εκπαίδευσηςγενικότερα.

 

Καταθέτουμε, λοιπόν, τις ακόλουθες προτάσεις-ιδέες για τον τρόπο συνέχισης των διεκδικήσεων του κλάδου για μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση:

 1. Οργάνωση της κινητοποίηση όλων των συναδέλφων από τη βάση, με ενημερωτικές συναντήσεις σε όλα τα πλαίσια Ειδικής Αγωγής (ΣΜΕΑΕΕ και ΚΕΔΔΥ), από μέλη του ΔΣ των Περιφερειακών Συλλόγων και από το συντονιστικό των αναπληρωτών.
 2. Ενημέρωση και κινητοποίηση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών, με ενημερωτικές συζητήσεις ανά σχολείο ή συγκρότημα σχολείων, από τους συλλόγους διδασκόντων ή το συντονιστικό των αναπληρωτών.
 3. Κήρυξη 24-ωρης απεργίας από τις Ομοσπονδίες (όπως ήδη έχει προταθεί) και όχι στάσεων εργασίας, ώστε να διαφανεί στην κοινή γνώμη η προτεραιότητα που δίνεται από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες στο αίτημα των μόνιμων διορισμών.
 4. Ενεργοποίηση και επαναλειτουργία των Συντονιστικού των Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης (ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ΣΕΕΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΣΑΜΕΑ, ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ, ΕΝΕΛΕΑ, ΣΑΤΕΑ, ΣΑΚΕΑ, ΣΕΚ), για την από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων της Ειδικής Εκπαίδευσης.
 5. Ανάληψη πρωτοβουλίας από την ΠΟΣΕΕΠΕΑ, για διεύρυνση του Συντονιστικού με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, προκειμένου να αποκτήσει το κίνημα ευρύτερη απήχηση.
 6. Αξιοποίηση και επέκταση των υπογραφών του Ψηφίσματος περί Μονίμων Διορισμών που είχαν συγκεντρωθεί, με πρωτοβουλία του Συντονιστικού στη διάρκεια του 2017 (αν υπάρχει διαφωνία από συγκεκριμένες πλευρές, ας αντικατασταθεί από άλλο αντίστοιχο)
 7. Κατάθεση του ψηφίσματος στη Βουλή των Ελλήνων και ενημέρωση, από πλευράς Ομοσπονδίας, των υπεύθυνων Παιδείας όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων του συνταγματικού τόξου.
 8. Επικοινωνία με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και ενημέρωσή τους για τα δίκαια αιτήματα των συναδέλφων, ακόμη και μετάβαση αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή (με έξοδα των Ομοσπονδιών)μετά από συνεννόηση με ευρωβουλευτές που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των αναπήρων και των μειονοτήτων (ενδεικτικά αναφέρουμε την Κωνσταντίνα Κούνεβα)
 9. Επαφή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ με ΔΟΕ και ΟΛΜΕ στην κατεύθυνση νομικής ισχυροποίησης των αιτημάτων, μέσω μιας πιθανής προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, μια συνεργασία που είχε ξεκινήσει με τη ΔΟΕ , από την προηγούμενη ηγεσία της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
 10. Ανάληψη εναλλακτικών μορφών δράσης για την ενημέρωση της κοινής γνώμης και συσπείρωσης των συναδέλφων –μόνιμων και αναπληρωτών- καθώς ο αγώνας δεν σταματάει με μια 24-ωρη απεργία, αλλά πρέπει να συνεχιστεί καθ΄ όλη την επόμενη περίοδο μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Ενδεικτικά αναφέρονται: συνεντεύξεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διοργάνωση εκδηλώσεων (ομιλιών, επιστημονικών ημερίδων, συναυλιών, φεστιβάλ),κλπ.
 11. Μεταφορά των κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων σε πιο κεντρικούς χώρους της Αθήνας, σε συνδυασμό με εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού, προκειμένου να λάβει ο αγώνας μας μεγαλύτερη δημοσιότητακαι αναγνώριση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Οι θεσμικοί φορείς του εκπαιδευτικού κινήματος ας αξιοποιήσουν υπέρ των αναπληρωτών τις συνεχείς αναφορές του υπουργού σε διάθεση και ελπίδες για διορισμούς. Ας χρησιμοποιήσουν την δυνατότητα που δίνει η πράξη αναστολής διορισμών για εξαιρέσεις, αιτιολογώντας με στοιχεία την ανάγκη στελέχωσης της εκπαίδευσης με νέο προσωπικό που είναι ήδη έμπειρο και μπορεί να αναλάβει την αναδιοργάνωση της εκπαίδευσης. Ας θέσουν το υπουργείο και την κυβέρνηση ενώπιον και των ευθυνών τους και των λόγων τους. Ας απαιτήσουν την τροποποίηση του προϋπολογισμού για το 3ο τετράμηνο του 2018 και την πρόβλεψη για το 2019 πιστώσεων για μόνιμο διορισμό αριθμού εκπαιδευτικών όλων των κλάδων.

Είναι πολύ σημαντικό ο Σύλλογός μας και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να σταθούν ενεργά στο πλευρό των αναπληρωτών, καθώς ο κλάδος μας πλήττεται περισσότερο από την αδιοριστία και η πλειονότητα των συναδέλφων μας βρίσκονται στην τραγική αυτή κατάσταση. Χρειάζεται οι ενέργειές μας να έχουν συνέχεια και συνέπεια υπέρ των εργαζομένων και όχι παλινωδίες και προσαρμογές. Είναι ανάγκη να μπούμε στην πρωτοπορία και να αναλάβουμε δράση!

 

Με εκτίμηση,

 

Αλμπάνη Χριστίνα, ΠΕ31 Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Τυφλών

Αρβανίτης Δημήτριος, ΠΕ29 Εργοθεραπευτής-Αιρετός ΠΥΣΕΕΠ Αττικής

Καρπενησιώτης Ευστάθιος, ΠΕ23 Ψυχολόγος, Αντιπρόσωπος ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Κοπανάκη Μερόπη,ΠΕ29 Εργοθεραπεύτρια

Παπαευαγγέλου Κωνσταντίνος, ΠΕ25 Σχολικός Νοσηλευτής, Αντιπρόσωπος ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Τραγάκη Ευγενία, ΠΕ23 Ψυχολόγος, Αντιπρόσωπος ΣΕΕΠΕΑ Αττικής

Loading...


 • europalso   ideascentral