Πότε και πως θα καλυφθούν τα 3.500 στα σχολεία ;

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/03/2015 - 12:25 | Author: Newsroom Ipaidia

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις διδακτικές ώρες που χάνονται και την αναγκαιότητα μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών

Στην «ανοιχτή πληγή» των χαμένων διδακτικών ωρών σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας, εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών, αναφέρεται το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Λαμπρούλης, που καταθέτει την Ερώτηση, αναφέρεται στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στα σχολεία την τελευταία πενταετία, με αθρόες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, και σημειώνει ότι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις οδήγησαν σε αύξηση των μαθητών στις τάξεις, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν 2.636 τάξεις (σε σύνολο 46.903) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 5.966 (σε σύνολο 29.968) στη Δευτεροβάθμια, οι οποίες έχουν πάνω από 25 μαθητές.

Επίσης, κατά την ίδια πενταετία έγιναν 11.045 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και 16.205 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίες λόγω των πολύ λίγων προσλήψεων έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες κενά. Το 2010 υπηρετούσαν 168.782 μόνιμοι εκπαιδευτικοί (74.518 στην Πρωτοβάθμια και 94.264 στη Δευτεροβάθμια) ενώ τώρα υπηρετούν 136.926 εκπαιδευτικοί (68.235 στην Πρωτοβάθμια και 68.691 στη Δευτεροβάθμια).

Ως αποτέλεσμα, σήμερα υπάρχουν 3.500 κενά σε όλη την Εκπαίδευση (τα 2.200 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση), συνολικό αριθμό που αναγνώρισε και ο υπουργός Παιδείας στη συνάντησή του με την ΟΛΜΕ. Ειδικά στην Ειδική Αγωγή η κατάσταση είναι εκρηκτική, αναφέρεται στην Ερώτηση, ενώ οι διαθέσιμες πιστώσεις για την κάλυψη των παραπάνω κενών αλλά και των κενών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι 45 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 190 από το ΕΣΠΑ. Οι 190 πιστώσεις ΕΣΠΑ μπορούν να διατεθούν για προσλήψεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

«Το αποτέλεσμα είναι τα σχολεία να έχουν απογυμνωθεί από το απαραίτητο εκπαιδευτικό δυναμικό, ολοένα να αυξάνουν οι χαμένες διδακτικές ώρες και να υποβαθμίζεται η λειτουργία τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των μαθητών, αλλά και τις εργασιακές συνθήκες των εκπαιδευτικών. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν να βρίσκονται σε εργασιακή ομηρία περιπλανώμενοι για χρόνια σε όλη την Ελλάδα με την ιδιότητα του αναπληρωτή», τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ και ρωτά τον υπουργό σε ποια άμεσα μέτρα θα προχωρήσει για να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες σε βάρος των μαθητών των λαϊκών οικογενειών, για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

alfavita.gr

Loading...


  • europalso   ideascentral