Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της φετινής χρονιάς έχει ξεκινήσει, και… θέση για την ετήσια διελκυστίνδα –σχετικά με την ύπαρξη ή όχι ελλείψεων– παίρνουν το υπουργείο Παιδείας από τη μία και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών από την άλλη.

Απόστολος Λακασάς

Ενδεικτικά, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι από σήμερα «αναμένεται η πρόσληψη –και η ανάρτηση των σχετικών πινάκων– αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα σχολεία, ενώ ήδη ανακοινώθηκε η πρόσληψη 2.521 μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Στα σχολεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα υποστήριξης των παιδιών Ρομά, από την πρώτη βδομάδα λειτουργίας, θα τοποθετηθούν κοινωνικοί λειτουργοί και θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής. Η έναρξη λειτουργίας των τάξεων υποδοχής και των δομών υποδοχής και εκπαίδευσης προσφύγων θα υλοποιηθεί μία εβδομάδα μετά την έναρξη του σχολικού έτους». Από την άλλη, οι ομοσπονδίες εκτιμούν πως τώρα υπάρχουν περίπου 20.000 κενά, τα περισσότερα εκ των οποίων –περίπου 14.000– στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ηδη πάντως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος έχει μιλήσει για «αλχημείες που έγιναν στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο, προκειμένου να αποκρυβούν εκατοντάδες κενά εκπαιδευτικών».

Προετοιμασία, ψυχολογική αυτή τη φορά, για την πρώτη ημέρα τους στο σχολείο χρειάζονται και οι μαθητές. Με στόχο την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τις πρώτες ημέρες, το Χαμόγελο του Παιδιού ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «Πριν χτυπήσει το κουδούνι». Η επιστημονική ομάδα του οργανισμού ετοίμασε ειδικά άρθρα που προσεγγίζουν τα συνηθέστερα προβλήματα και προτείνουν λύσεις. Τι γίνεται όταν το παιδί δεν θέλει ξαφνικά να πάει σχολείο; Πώς αναγνωρίζουμε τις μαθησιακές δυσκολίες; Πώς αντιμετωπίζουμε θέματα εκφοβισμού και τι μαθαίνουμε στα παιδιά για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων; Τα κείμενα είναι προσβάσιμα μέσα από την ιστοσελίδα του οργανισμού hamogelo.gr, ενώ πληροφορίες θα «ανεβαίνουν» και στα social media, στο hashtag #ΠρινΧτυπήσειΤοΚουδούνι. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί Τμήμα Πρόληψης κι Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, ενώ ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά σε σχολεία πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης. Το α΄ εξάμηνο του 2017 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες σε 25.596 παιδιά στο πλαίσιο 731 επισκέψεων.