Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση της συγχώνευσης των δύο ΤΕΙ, Αθήνας και Πειραιά, ώστε το νέο να μπει στα φετινά  και να ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, μετά την ψήφιση στις αρχές της περασμένης εβδομάδας του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ίδρυσή του.

Υπενθυμίζεται, ότι το νομοσχέδιο -το οποίο σε κάθε ευκαιρία η ηγεσία του υπουργείου χαρακτηρίζει «εμβληματικό»- ψηφίστηκε με ενισχυμένη πλειοψηφία επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Νέας Δημοκρατίας και με διακομματική συναίνεση σε επιμέρους άρθρα.

Το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, σε αριθμό φοιτητών

Το νέο πανεπιστήμιο θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας σε αριθμό φοιτητών, καθώς θα σπουδάζουν σε αυτό -σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου- 24.119 φοιτητές. Στην πρώτη θέση, σε αριθμό φοιτητών βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, με 31.756 φοιτητές και ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με 28.669.

Σχολές και Τμήματα

Όπως ορίζει πλέον ο νόμος, νέο Πανεπιστήμιο θα έχει 26 τμήματα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στις πέντε σχολές του: α) Κοινωνικές, Διοικητικές και Οικονομικές Επιστήμες, β) Επιστήμες Μηχανικού, γ) Επιστήμες Τροφίμων, δ) Επιστήμες Υγείας και Πρόνοιας και ε) Καλλιτεχνικές Σπουδές.

Ειδικότερα, η Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών & Κοινωνικών Επιστημών θα περιλαμβάνει τα τμήματα α) Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης, β) Διοίκησης Επιχειρήσεων, γ) Διοίκησης Τουρισμού, δ) Κοινωνικής Εργασίας, ε) Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, καθώς επίσης και το τμήμα Προσχολικής Αγωγής.

Η Σχολή Μηχανικών θα συγκροτείται από τα τμήματα: α) Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, β) Μηχανικών Βιοϊατρικής, γ) Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, δ) Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών, ε) Μηχανικών Τοπογραφίας & Γεωπληροφορικής, στ) Μηχανολόγων Μηχανικών, ζ) Ναυπηγών Μηχανικών και η) Πολιτικών Μηχανικών.

Η Σχολή Επιστημών Τροφίμων θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων και Επιστημών Οίνου, Αμπέλου & Ποτών.

Η Σχολή Επιστημών Υγείας θα συγκροτείται από τα τμήματα: α) Βιοϊατρικών Επιστημών, β) Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, γ) Εργοθεραπείας, δ) Μαιευτικής, ε) Νοσηλευτικής και ζ) Φυσικοθεραπείας.

Τέλος, η Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα περιλαμβάνει τα τμήματα: α) Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, β) Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, γ) Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, και δ) Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών.

Διοίκηση

Το πανεπιστήμιο θα διοικείται προσωρινά από δεκαπενταμελή Διοικούσα Επιτροπή, η θητεία της οποίας θα λήξει έναν χρόνο από την ημερομηνία συγκρότησής της. Οι εκλογές για την ανάδειξη Πρύτανη και Συγκλήτου θα γίνουν τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας της Διοικούσας.

Η Διοικούσα Επιτροπή θα είναι αρμόδια και για την έγκριση του ετήσιου τακτικού οικονομικού προϋπολογισμού και των τροποποιήσεών του, του τελικού οικονομικού απολογισμού του Ιδρύματος, καθώς και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αφορά στο Ίδρυμα.

Μέλη ΔΕΠ

Από το νόμο, ορίζεται και η ένταξη των μελών ΔΕΠ των απορροφώμενων ΤΕΙ στα τμήματα του πανεπιστημίου: Τα μέλη ΔΕΠ αποκτούν τους ακαδημαϊκούς τίτλους των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κατ′ αντιστοίχιση των κατεχόμενων θέσεων (α΄ βαθμίδας, αναπληρωτές, επίκουροι, υπηρετούντες λέκτορες), και υποβάλλονται στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών Δ.Ε.Π. Πανεπιστημίων. Όσοι έχουν προσωποπαγή θέση μέλους ΔΕΠ ΤΕΙ εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας προσωποπαγή θέση μέλους ΔΕΠ πανεπιστημίου και οι κατέχοντες τακτική θέση επί θητεία μέλους ΔΕΠ ΤΕΙ εντάσσονται σε αντίστοιχης βαθμίδας οργανική θέση επί θητεία μέλους ΔΕΠ πανεπιστημίου. Οι αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές που έχουν τακτική θέση μέλους ΔΕΠ ΤΕΙ εντάσσονται επίσης σε προσωποπαγείς θέσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε οργανικές μετά από αίτησή τους. Για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, η υπαγωγή στο αντίστοιχο μισθολογικό καθεστώς θα γίνει από 1-1-2019.

Φοιτητές

Οι φοιτητές που σπουδάζουν ήδη στα δύο ΤΕΙ, θα ενταχθούν αυτοδίκαια στα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Τα προπτυχιακά μαθήματα τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ, συνεχίζονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα σπουδών μέχρι την ολοκλήρωση των εξαμήνων και των εξετάσεων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2017-18). Ωστόσο, από το χειμερινό εξάμηνο του ερχόμενοι ακαδημαϊκού έτους (2018-19), θα εφαρμόζονται τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η αντιστοίχηση μαθημάτων του προγράμματος σπουδών των τμημάτων των απορροφώμενων ΤΕΙ με μαθήματα του προγράμματος σπουδών των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα γίνουν ύστερα από σχετική απόφαση της Συνέλευσης του κάθε τμήματος. Έτσι, καθορίζονται τα μαθήματα που υπολείπονται να ολοκληρώσει επιτυχώς κάθε φοιτητής, μεταξύ των μαθημάτων που προσφέρονται βάσει των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου, ώστε να λάβει τον τίτλο σπουδών είτε τμήματος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είτε τμήματος ΤΕΙ ανάλογα με την επιλογή του φοιτητή. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέξουν να ολοκληρώσουν τον πρώτο κύκλο σπουδών στο τμήμα του ΤΕΙ στο οποίο έχουν εισαχθεί, υποβάλλοντας σχετική υπεύθυνη δήλωση στη γραμματεία του τμήματος έως την 30η Σεπτεμβρίου 2018.

Ο αριθμός των φοιτητών που θα εντάσσονται στα νέα τμήματα, θα προκύψει ύστερα από σχετική πράξη του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής ή του Πρύτανη.

Για τους φοιτητές που κατά την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-19 έχουν υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών προσαυξανόμενη κατά τέσσερα εξάμηνα, δεν μπορούν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημίου, αλλά έχουν μόνο το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους από το ΤΕΙ.

Στο 10% το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού εισαγωγής των αποφοίτων των ΕΠΑΛ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα πανεπιστήμια στο 5%, από 1% που είναι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ειδικά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τις επερχόμενες Πανελλαδικές, το ποσοστό εισαγωγής των αποφοίτων ΕΠΑΛ θα είναι 10%.

Μεταπτυχιακά

Όσον αφορά τα μεταπτυχιακά, τα διπλώματα που θα απονεμηθούν σε φοιτητές που έχουν ήδη εισαχθεί και παρακολουθούν Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε τμήματα των απορροφώμενων ΤΕΙ, θα απονεμηθούν από τα αντίστοιχα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως διπλώματα μεταπτυχιακών σπουδών πανεπιστημίου.

Δομές Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Με τον νόμο, καθορίζονται οι διαδικασίες για την ίδρυση των νέων διετών προγραμμάτων σπουδών στα ΑΕΙ (και κατ′ επέκτασιν και στο νέο πανεπιστήμιο). Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θα αφορούν τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, θα παρέχουν διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και η φοίτηση σε αυτά θα είναι δωρεάν.

Υποδομές

To νέο πανεπιστήμιο θα συνεχίσει τη λειτουργία του στις ήδη υπάρχουσες κτιριακές υποδομές των δύο ΤΕΙ από τα οποία δημιουργείται, ωστόσο, οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν, ιδιαίτερα και με τη λειτουργία των διετών δομών, αναμένεται να καλυφθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, οι δήμοι της Δυτικής Αττικής έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν στο υπουργείο για το νέο πανεπιστήμιο κτίρια ή/και εκτάσεις, σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό, Κώστα Γαβρόγλου στα τέλη Ιανουαρίου.