: Ανησυχία έχει προκαλέσει στα ΑΕΙ η απόφαση του υπουργείου παιδείας, για μόνο δια ζώσης.

Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αποφάσισε ότι αν καταστεί αναγκαίο, θα διεξάγει την εξεταστική ακόμα και εξ αποστάσεως.

Αλλά και η Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Κρήτης, έχει εκφράσει την ανησυχία της για την εξεταστική. «Το ΔΣ του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της ΦΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις προβλέψεις της εγκυκλίου του Υπουργείου σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων του Χ.Ε. 2021-2002.

Δεδομένων των υφιστάμενων επιδημιολογικών συνθηκών, η επιμονή στη διεξαγωγή των εξετάσεων αποκλειστικά με φυσική παρουσία θέτει σε κίνδυνο την υγεία εξεταζόμενων και εξεταζόντων και υπονομεύει την ίδια την διαδικασία των εξετάσεων.

Θεωρούμε ότι οι Σχολές και τα Τμήματα είναι σε θέση να επιλύουν αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των . Καλούμε το Υπουργείο να αναγνωρίσει και να σεβαστεί τις παραπάνω δικαιοδοσίες των Πανεπιστημίων. Αναμένουμε επίσης ότι η Πρυτανεία του ΠΚ θα συνεργαστεί με τα Τμήματα προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις που θα εξασφαλίζουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων» αναφέρει η ανακοίνωση της.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην Έκτακτη Συνεδρία της αριθμ.1124/18-1-2022, συζήτησε διεξοδικά όλα τα τρέχοντα θέματα της λειτουργίας του Ιδρύματος και αποφάσισε:

1)   Διεξαγωγή του χειμερινού εξαμήνου

Η Σύγκλητος, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του COVID-19 και των μεταλλάξεών της και θεωρώντας ότι τα μέτρα στα Πανεπιστήμια θέτουν το πρόταγμα της προστασίας της δημόσιας υγείας, κατέληξε στα παρακάτω:

− Οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου θα διεξαχθούν δια ζώσης, ακολουθώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας, διατηρώντας ευελιξία, εφόσον οι συνθήκες επιδεινωθούν ή κριθεί απαραίτητο, μετά από τεκμηρίωση και έγκριση της Συγκλήτου, να διεξαχθούν με πιο ασφαλείς τρόπους ή εξ’ αποστάσεως.

− Η εξεταστική περίοδος δύναται να επεκταθεί κατά μία (1) εβδομάδα, εφόσον τα Τμήματα το αποφασίσουν.

− Για όσους φοιτητές καταστεί αδύνατη η συμμετοχή στις εξετάσεις, λόγω και καραντίνας, τα Τμήματα να λάβουν μέριμνα, ώστε να δοθεί συμπληρωματική εξεταστική περίοδος με τον πλέον πρόσφορο τρόπο, αφού ληφθεί υπόψη το ισχύον πλαίσιο από τους διδάσκοντες.

− Οι φοιτητές, που θα νοσήσουν, δύνανται να επανέλθουν στο Πανεπιστήμιο επτά (7) ημέρες μετά την αρχική διάγνωση και μόνο μετά από αρνητικό rapid test.

− Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επαναφέρει το πάγιο αίτημά του προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και το Υπουργείο Υγείας, ώστε με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ, να προσφέρεται η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων Covid-19 στους φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου δύο (2) φορές την εβδομάδα, με παράλληλη δωρεάν διάθεση για τους φοιτητές.

2)   Κάλυψη κόστους ενέργειας

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ζητεί την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος της ενίσχυσης του τακτικού προϋπολογισμού, ώστε να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και προμήθειας πετρελαίου, που δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

3)   Υποστελέχωση σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητεί να αναπληρωθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις μελών ΔΕΠ για τα έτη 2020 και 2021, σύμφωνα με το νόμο 4610/7-5-2019, άρθρο 65. Οι διατεθείσες δεκαεπτά (17) πιστώσεις καλύπτουν μόνο μέρος κενών, που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις του 2020, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στο διδακτικό έργο.

Τέλος, η Σύγκλητος επισημαίνει τη δραματική υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών. Αναγνωρίζει ότι σημαντικό μέρος των διοικητικών αναγκών καλύπτεται  από ελαστικές  σχέσεις εργασίας και θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου ή εργασίας ορισμένου χρόνου, ασκούν έργο διοικητικό πάσης φύσεως, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ως εκ τούτου, ζητεί τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και πιο συγκεκριμένα τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στο Πανεπιστήμιο μέσω νομοθετικής ρύθμισης.