Πίνακας περιεχομένων

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) και στις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Η απόφαση φέρει την υπογραφή των συναρμόδιων Υπουργών και περιλαμβάνει αναλυτικά τους πίνακες με τις σχολές, τις κατευθύνσεις και τον αριθμό εισακτέων.

Το κόστος εφαρμογής της απόφασης αγγίζει τα 8,35 εκατ. ευρώ για το 2025, ενώ για την τετραετία 2026-2029 υπολογίζεται συνολική επιβάρυνση άνω των 86 εκατ. ευρώ. Το σχετικό ποσό καλύπτεται από τις πιστώσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, χωρίς να παραβιάζονται τα ανώτατα όρια.

Δείτε εδώ 

Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μέσω Πανελληνίων

Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται για εισαγωγή σε Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ), ΣΣΑΣ ή Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ), συμμετέχουν κανονικά στις και δηλώνουν τις αντίστοιχες σχολές στο μηχανογραφικό δελτίο. Η επιλογή τους γίνεται αποκλειστικά βάσει μορίων, εφόσον προηγουμένως κριθούν ικανοί στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ΠΚΕ περιλαμβάνουν ψυχοτεχνικά, αθλητικά και υγειονομικά τεστ και είναι υποχρεωτικές για όλους τους υποψήφιους. Μόνο όσοι κριθούν ικανοί συνεχίζουν στην επόμενη φάση, δηλαδή τη συμμετοχή τους στην τελική κατάταξη βάσει μορίων και δηλώσεων προτίμησης.

Πώς αξιολογούνται οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών

Όσοι υποψήφιοι υπάγονται σε ειδικές κατηγορίες (όπως τέκνα πολυτέκνων, τρίτεκνων, στρατιωτικών κ.λπ.) κρίνονται αρχικά στη Γενική Σειρά. Αν δεν πιάσουν τη βάση εισαγωγής της Γενικής Σειράς, τότε αξιολογούνται στο πλαίσιο της ειδικής κατηγορίας στην οποία ανήκουν, πάντα με βάση τα μόρια που συγκέντρωσαν.

Οι ειδικές κατηγορίες δεν έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού μορίων, ούτε χαμηλότερα κριτήρια επιτυχίας στις ΠΚΕ. Το πλεονέκτημα εντοπίζεται μόνο στον ξεχωριστό αριθμό θέσεων που προβλέπεται για τις κατηγορίες αυτές, κάτι που ενδέχεται να ευνοεί την εισαγωγή αν δεν καλυφθούν όλες οι θέσεις από υποψηφίους της Γενικής Σειράς.

Οι θέσεις εισακτέων σε ΑΣΕΙ και ΣΣΑΣ

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ) ανέρχεται σε 640. Η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) διαθέτει 300 θέσεις, εκ των οποίων οι 255 αφορούν τα Όπλα και οι 45 τα Σώματα. Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) προβλέπει 120 εισακτέους – 80 Μαχίμους και 40 Μηχανικούς.

Στη Σχολή Ικάρων (ΣΙ) θα εισαχθούν συνολικά 160 σπουδαστές, εκ των οποίων οι 76 είναι Ιπτάμενοι, 43 Μηχανικοί, 19 Ελεγκτές Αεράμυνας, 8 Εφοδιαστές, 8 Διοικητικοί και 6 Μετεωρολόγοι. Σημειώνεται ότι για την κατεύθυνση Έρευνας Πληροφορικής δεν προβλέπονται εισακτέοι φέτος. Επιπλέον, η Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής (ΣΑΝ) προσφέρει 60 θέσεις.

Η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) προβλέπει 160 θέσεις κατανεμημένες ως εξής: 69 στην Ιατρική, 6 στην Οδοντιατρική, 7 στη Φαρμακευτική, 6 στην Κτηνιατρική, 4 στην Ψυχολογία, 15 στη Νομική, 38 στα Οικονομικά και 15 στην Πληροφορική.

Πανελλήνιες 2025 - Αριθμός εισακτέων Στρατιωτικών Σχολών

Κατανομή θέσεων στις Ανώτερες Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ)

Ο συνολικός αριθμός των εισακτέων στις ΑΣΣΥ διαμορφώνεται στους 700. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ) δέχεται 300 σπουδαστές: 225 στα Όπλα και 75 στα Σώματα. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) προβλέπει 200 θέσεις.

Στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), οι θέσεις φτάνουν επίσης τις 200, κατανεμημένες ως εξής: 119 για την Τεχνολογική Υποστήριξη, 44 για την Επιχειρησιακή Υποστήριξη, 30 για τη Διοικητική και Εφοδιαστική Υποστήριξη και 7 για την κατεύθυνση Ραδιοναυτίλων.

Ειδικές κατηγορίες και ποσοστά υποψηφίων

Στον συνολικό αριθμό εισακτέων ανά σχολή και κατεύθυνση περιλαμβάνονται ειδικές κατηγορίες υποψηφίων. Τα τέκνα πολυτέκνων και τρίτεκνων οικογενειών μπορούν να καλύψουν έως και το 35% των θέσεων. Επίσης, ποσοστό έως 10% αυτού του αριθμού – και τουλάχιστον μία θέση – διατίθεται για τέκνα ή αδέλφια τραυματιών ή θανόντων στρατιωτικών καθώς και για παιδιά όσων συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο και σε άλλα ιστορικά γεγονότα.

Για τους Έλληνες του εξωτερικού, προβλέπεται ποσοστό 3% επί των θέσεων της γενικής σειράς. Παράλληλα, στις θέσεις της ΣΣΕ προβλέπεται και επιπλέον ποσοστό 20% για την εισαγωγή μόνιμων υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τις ειδικές διαδικασίες του ν. 3298/1955.

Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε ειδική κατηγορία κρίνονται αρχικά ως υποψήφιοι της Γενικής Σειράς. Εάν δεν συγκεντρώνουν τη βάση εισαγωγής, κρίνονται εν συνεχεία στη δική τους ειδική κατηγορία. Σε περίπτωση κενών θέσεων, αυτές μεταφέρονται είτε στη Γενική Σειρά είτε σε άλλες κατηγορίες, ανάλογα με την περίπτωση.

Διαβάστε 

Συμμετοχή αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.

Το 8% των θέσεων στις ΑΣΣΥ κατανέμεται σε αποφοίτους ημερησίων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.), με βάση τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών. Από το ποσοστό αυτό, το 90% αφορά υποψηφίους που διαγωνίζονται το 2025 και το υπόλοιπο 10% κατανέμεται σε αποφοίτους των δύο προηγούμενων ετών – 40% στους αποφοίτους του 2023 και 60% σε εκείνους του 2024.

Σχετικά με τον υπολογισμό των ποσοστών, προβλέπεται ειδική ρύθμιση: όταν τα δεκαδικά υπόλοιπα υπερβαίνουν το 0,5, στρογγυλοποιούνται στην επόμενη μονάδα, ενώ όταν είναι μικρότερα ή ίσα με 0,49, στρογγυλοποιούνται προς τα κάτω. Αν από τη στρογγυλοποίηση προκύψει υπέρβαση των διαθέσιμων θέσεων, αυτές αφαιρούνται.

Πόσοι εισάγονται σε στρατιωτικές σχολές το 2025 – Δείτε αναλυτικά στο