: Τι πρέπει να ξέρετε για τις αλλαγές σε ΕΒΕ, συντελεστές βαρύτητας – Τι ορίζουν ΝΕΕΣ εγκύκλιοι – Το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελληνίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ, με νέους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων σε αρκετά τμήματα των πανεπιστημίων, νέους αλγόριθμους προσδιορισμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) σε άλλα από αυτά και προσθήκη νέων τμημάτων στο 4ο επιστημονικό πεδίο της Οικονομίας και Πληροφορικής (που πέρυσι δέχτηκε νέο «κύμα» δυσαρεστημένων από τις Ανθρωπιστικές και Θετικές σπουδές), ξεκινήσαμε ήδη το μακρινό ταξίδι των πανελλαδικών 2023.

Το εξεταστικό «ρολόι» έχει αρχίσει να μετράει ανάποδα, καθώς ξεκίνησε η διαδικασία κατάθεσης των αιτήσεων-δηλώσεων για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις που θα διεξαχθούν από τις 2 έως τις 12 Ιουνίου του 2023.

H εξεταστική διαδικασία για τα ΑΕΙ σε μεγάλο βαθμό προσδιορίστηκε τα προηγούμενα δύο χρόνια από τον αψυχολόγητο καθορισμό των συντελεστών καθορισμού της ΕΒΕ από τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα, κάτι που κατάφερε τελικά να αφήσει πέρυσι κενές θέσεις ακόμη και σε τμήματα τα οποία στο παρελθόν γέμιζαν ασφυκτικά, όπως π.χ. η Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή απαιτούσε άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Οι τρεις αλλαγές

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, το «στοίχημα» των πανελλαδικών εξετάσεων το καλοκαίρι του 2023 θα έχει τρεις αλλαγές: Αλλαγή συντελεστών ΕΒΕ σε τμήματα, αλλαγή συντελεστών βαρύτητας των μαθημάτων, προσθήκη τμημάτων στο επιστημονικό πεδίο «Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής».

Σημαντικό κομμάτι των επόμενων πανελλαδικών εξετάσεων είναι οι Στρατιωτικές σχολές, στις οποίες όπως θυμίζει ο μαθηματικός και αναλυτής των εξεταστικών δεδομένων Γιάννης Ζαμπέλης, είχαμε πέρυσι διπλασιασμό των κενών θέσεων, λόγω ακριβώς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συγκεκριμένα, το 2021 είχαμε 103 κενές θέσεις στις σχολές αυτές, ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στις 209 θέσεις.

Η αιτία των κενών θέσεων, όπως αναφέρει ο κ. Ζαμπέλης, ήταν ο υψηλός συντελεστής των βάσεων εισόδου στα προγράμματά του, που επέλεξαν οι ίδιες οι σχολές. Το λάθος αυτό βέβαια το κατάλαβαν και φέτος μείωσαν εκ νέου τους συντελεστές των ΕΒΕ ώστε να μην παρουσιαστεί ξανά η ίδια εικόνα. Επίσης αναμένεται ότι θα πάρουν στις επόμενες εξετάσεις 1.460 υποψηφίους αντί 1.335 ώστε να καλύψουν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, με στόχο σε βάθος τριετίας να καλύψουν όλες τις «απώλειες» των προηγούμενων ετών.

Οι συντελεστές ΕΒΕ

Σε αυτό το τοπίο, 13 τμήματα αύξησαν φέτος τους συντελεστές των ΕΒΕ σε σχέση με αυτούς του 2022, ενώ συνολικά 33 τμήματα τους μείωσαν προσδοκώντας να μην έχουν άδεια έδρανα στα αμφιθέατρά τους. Στην ίδια κατεύθυνση 15 τμήματα άλλαξαν τους συντελεστές βαρύτητας των 4 μαθημάτων με βάση το επιστημονικό πεδίο που ανήκουν τα τμήματα αυτά.

Με υπουργική απόφαση όμως τροποποιήθηκαν τα δεδομένα των εξετάσεων και εντάχθηκαν στο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής τα τμήματα: Περιβάλλοντος (με έδρα τη Μυτιλήνη) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Περιβάλλοντος (με έδρα τη Λάρισα) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος) του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής (Αθήνα) του Παντείου Πανεπιστημίου, Κοινωνικής Πολιτικής (Κομοτηνής) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Ορεστιάδας) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αγροτικής Ανάπτυξης (Ορεστιάδα) επίσης της Θράκης, Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική (Λαμία) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα τμήματα του Περιβάλλοντος ήταν και εκείνα που έπληξε περισσότερο το νέο εξεταστικό σύστημα, καθώς με εξαίρεση τα δύο τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και το τμήμα της Βιοϊατρικής τα υπόλοιπα είχαν πέρυσι πολλές κενές θέσεις.

Οπως θυμίζει ο κ. Ζαμπέλης, στα αποτελέσματα των περυσινών πανελλαδικών εξετάσεων είχαμε 159 τμήματα σχολών με λιγότερους υποψηφίους από τις θέσεις που είχαν προκηρύξει και έναν συνολικό αριθμό 10.839 κενών θέσεων από τα Γενικά Λύκεια.

ΝΕΕΣ εγκύκλιοι για το νέο σύστημα στις Πανελλήνιες 2023

Συγκεκριμένα, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄ 643) με θέμα:

Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του Ν.4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν.4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).

Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε η υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων (Β΄643) με θέμα «Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαδικασίες και όργανα σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις Γενικού Λυκείου από το 2020 και εφεξής, με το «νέο» σύστημα του ν. 4186/2013 (ΦΕΚ 193 Α΄), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 100 του Ν. 4610/2019 (ΦΕΚ 70 Α΄) και με το άρθρο 165 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α΄).», ως ακολούθως:

Άρθρο 1

Τα δύο τελευταία εδάφια της παρ.2β) του άρθρου 4 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την υπό στοιχεία Φ.251/61361/Α5/2021 (Β΄ 2278) ομοία, αντικαθίστανται από τις ακόλουθες περιόδους, ως εξής: «Στις περιπτώσεις της παρούσας εφαρμόζεται η παρ. 1 του άρθρου 5. Θέσεις του παραπάνω ποσοστού που δεν καλύπτονται μεταφέρονται στις θέσεις των υποψηφίων που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων ΓΕ.Λ.»

Άρθρο 2

Οι παράγραφοι 1.α), 1.β) και 2.α) του άρθρου 5 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ, όπως αυτοί αντικαταστάθηκαν με την υπό στοιχεία Φ.251/61361/Α5/2021 (Β΄ 2278) ομοία, αντικαθίστανται, ως εξής: «1. Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΓΕ.Λ. που συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο στο οποίο έχουν πρόσβαση, σύμφωνα με το άρθρο 4Α. Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση.

2.α) Στο μηχανογραφικό δελτίο ο/η υποψήφιος/α μπορεί να δηλώνει προτίμηση για όσες Σχολές ή Τμήματα επιθυμεί, από αυτά που περιλαμβάνονται σε ένα (1) συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στα μαθήματα της οποίας εξετάστηκε πανελλαδικά και με οποιαδήποτε σειρά. Με τη δήλωση του ο/η υποψήφιος/α προσδιορίζει για ποιες Σχολές ή ποια Τμήματα επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επιλογής. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, ο/η υποψήφιος/α δεν δικαιούται να δηλώσει προτίμηση για Σχολή ή Τμήμα ή Εισαγωγική Κατεύθυνση Τμήματος στο οποίο είναι ήδη φοιτητής/τρια, εφόσον υποβάλει ΜΔ για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.»

Άρθρο 3

Η παράγραφος 2 του άρθρου 10 της υπό στοιχεία Φ.251/25089/Α5/2020 (Β΄643) ΥΑ αντικαθίσταται, ως εξής: «2. Η απόφαση με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα των εξετάσεων εκδίδεται έως και τη 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις και γνωστοποιείται στις Διευθύνσεις Δ.Ε. και στα Γενικά Λύκεια της χώρας όπου και αναρτάται στους πίνακες ανακοινώσεων.»

Πανελλήνιες 2023: Τι αλλάζει στη διεξαγωγή επαναληπτικών εξετάσεων

Τροποποιείται η υπό στοιχεία  απόφασης του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός οργάνωσης και τρόπου διεξαγωγής επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων»

Το άρθρο 3 της τροποποιούμενης ΥΑ αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 3 Υποβολή μηχανογραφικού δελτίου και καθορισμός θέσεων εισαγωγής Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών Γ.Ε.Λ. και ΕΠΑ.Λ. που συμμετέχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό επιλέγουν όσες σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις επιθυμούν από το επιστημονικό πεδίο ή τον τομέα σπουδών και την κοινή ομάδα όπου έχουν πρόσβαση.

Οι υποψήφιοι δύνανται να επιλέγουν σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις με βάση την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, την Ε.Β.Ε. ανά σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και τη βαθμολογική τους επίδοση, σύμφωνα με την παρ.

2. Οι προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση με τη διαδικασία των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων είναι να επιτύχουν οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές αυτές εξετάσεις: α) την Ε.Β.Ε. ή τις Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών της οικείας σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης, εάν συντρέχει τέτοια περίπτωση, της τακτικής εξεταστικής περιόδου, β) την Ε.Β.Ε. της σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης της τακτικής εξεταστικής περιόδου και γ) συνολικό αριθμό μορίων στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τουλάχιστον ίσο με αυτόν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου της αντίστοιχης κατηγορίας ημερησίου λυκείου (ΓΕ.Λ. ή ΕΠΑ.Λ.) στη συγκεκριμένη σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.

Η εισαγωγή στα τμήματα του άρθρου 19 του ν. 4559/2018 προϋποθέτει την πλήρωση των προϋποθέσεων του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2Α του ίδιου άρθρου, καθώς και της προϋπόθεσης της περ. γ’ της παρούσας.

Οι υποψήφιοι εισάγονται στις σχολές, τμήματα ή εισαγωγικές κατευθύνσεις της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ποσοστό θέσεων επιπλέον του αριθμού εισακτέων της τακτικής εξεταστικής περιόδου και συγκεκριμένα: α) οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες (Α.Ε.Α.) και Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) και β) οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων εισάγονται σε ποσοστό θέσεων 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων ανά τμήμα σε Α.Ε.Ι. και σε Α.Σ.Τ.Ε. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προκύπτει τουλάχιστον μία (1) θέση ανά τμήμα.».

Πανελληνίες 2023: Το Πρόγραμμα

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2023 ΤΩΝ ΗΜΕΡΉΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΏΝ ΓΕΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
(Ο.Π.= Ομάδα Προσανατολισμού)
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2-6-2023 – ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΡΙΤΗ 6-6-2023 – ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

– ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

– ΒΙΟΛΟΓΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 8-6-2023 – ΛΑΤΙΝΙΚΑ

– ΧΗΜΕΙΑ

– ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 12-6-2023 – ΙΣΤΟΡΙΑ

-ΦΥΣΙΚΗ 

– ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο.Π. ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ο.Π. ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

+ Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ο.Π. ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΠΛΗΡ/ΚΗΣ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Β. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΕΠΑΛ

 

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΠΕΜΠΤΗ 1-6-2023 – ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 3-6-2023 – ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (Άλγεβρα)
ΤΕΤΑΡΤΗ 7-6-2023 – ΑΝΑΤΟΜΙΑ-ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ II

– ΑΡΧΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ (ΑΟΘ)

– ΔΙΚΤΥΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-6-2023 – ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΑ 2

– ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

– ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

– ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10-6-2023 – ΥΓΙΕΙΝΗ

– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ

– ΑΡΧΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (ΑΟΔ)

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΗΧΑΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 13-6-2023 – ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

– ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

– ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑ ΙΙ

– ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΜΗΧΑΝΕΣ

ΠΕΜΠΤΗ 15-6-2023 – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΛΙΚΩΝ

– ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ

-ΜΗΧΑΝΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΚΑΥΣΗΣ II (ΜΕΚ ΙΙ)

– ΨΗΦΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16-6-2023 – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΞΗΣ-ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

– ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

– ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις (4) ώρες.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ.

Γ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2023 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 17-6-2023 ΑΓΓΛΙΚΑ 10:00 π.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19-6-2023 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 20-6-2023 ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21-6-2023 ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ 8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 22-6-2023 ΑΡΜΟΝΙΑ 8:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-6-2023 ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ 16:30 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 24-6-2023 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ 12:30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 26-6-2023 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ 8:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 27-6-2023 ΓΑΛΛΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ 28-6-2023 ΙΣΠΑΝΙΚΑ 8:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ 29-6-2023 ΙΤΑΛΙΚΑ 8:30 π.μ.

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

μέχρι τις 08:00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,

μέχρι τις 09:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.

μέχρι τις 16:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 16:30 μ.μ. και

μέχρι τις 12:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

– των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,

– των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,

– του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί  2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.

– για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτά, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης διαρκεί 2 ώρες.

Δ. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδ. έτους 2023-24 ορίζουμε το διάστημα από την Τετάρτη 14-6-2023 μέχρι και την Τρίτη  27-6-2023.