Ξεκινούν τη Δευτέρα οι . Πάγια επιδίωξη της ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου είναι η εύρυθμη διενέργεια των . Γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο τέτοια περίοδο διατυπώνουμε τις προτάσεις μας ως εξής:

ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ – ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ

• Η δυνατότητα συμμετοχής στις Λυκειακές Επιτροπές να είναι ανοικτή και απολύτως διαφανής για όλους τους εκπαιδευτικούς, με έγκαιρη ενημέρωση όλων και επάρκεια χρόνου για την κατάθεση αιτήσεων. Αν ο αριθμός των αιτήσεων είναι μεγαλύτερος από τις θέσεις, τότε να γίνεται κλήρωση.
• Σε ό, τι αφορά στις επιτηρήσεις, να συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι, εκτός όσων αντιμετωπίζουν σοβαρό κώλυμα. Έτσι εξασφαλίζεται μικρότερος φόρτος για κάθε συνάδελφο, με αποτέλεσμα την πιο εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων.
• Τέλος, να εναλλάσσονται κάθε χρονιά οι συνάδελφοι που ορίζονται ως μέλη επιτροπών ή επιτηρητές, για προφανείς λόγους ηθικής τάξης και δεοντολογίας.

Για άλλη μία φορά όμως η ΔΙΔΕ Λέσβου δημιουργεί προβλήματα εκεί κυριολεκτικά που δεν υπάρχουν. Πέντε μόλις μέρες πριν την έναρξη των γνωστοποιήθηκε στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς ο ορισμός των επιτηρητών χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι συνάδελφοι για πιθανά κωλύματα υγείας ή άλλης φύσης όπως κάθε χρόνο συμβαίνει και εξασφαλίζεται το απρόσκοπτο της διαδικασίας.

Επιπλέον, η Διεύθυνση όρισε (εξαιρώντας κάποιους συναδέλφους χωρίς προφανείς λόγους) για τα εξεταστικά κέντρα της Μύρινας, του Μούδρου και του Αγίου Ευστρατίου χωρίς να λάβει υπόψη τον τόπο διαμονής και τις προτιμήσεις των εκπαιδευτικών. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί που διαμένουν στην ανατολική Λήμνο να πρέπει να διανύσουν 40 χιλιόμετρα για να βρεθούν στη Μύρινα και το ανάποδο. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να πληρώσει οδοιπορικά και για τις δύο κατηγορίες συναδέλφων χωρίς να υπάρχει λόγος.

Ειδικά για την περίπτωση του Αγίου Ευστράτιου η μετακίνηση σε άλλο νησί και οι διανυκτερεύσεις μίας ολόκληρης εβδομάδας συνεπάγονται έξοδα τα οποία καλύπτει εκ των υστέρων η υπηρεσία και μπορεί κάποιοι συνάδελφοι να μην έχουν να τα διαθέσουν. Όλες αυτές οι επιφυλάξεις διατυπώθηκαν σε τηλεφωνική παρέμβαση τόσο στη ΔΙΔΕ Λέσβου όσο και στην Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου από την ΕΛΜΕ χωρίς δυστυχώς καμία ανταπόκριση.

Η διοίκηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν κλίμα έντασης στα σχολεία και υπονομεύουν την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων. Ζητάμε να οριστούν οι επιτηρητές σύμφωνα με τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ