| | |  Πού θα κυμανθούν οι – Σε ποια θα υπάρξει πτώση

Άρχισε την Παρασκευή (21/6) η υποβολή των δελτίων των εξεταζόμενων στις εξετάσεις και θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 15 Ιουλίου. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι πρέπει να απευθυνθούν στο λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση , να μελετούν το δελτίο και σε πρώτο στάδιο να προχωρούν σε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (προσωρινή αποθήκευση).

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας και τον οκταψήφιο κωδικό , οι υποψήφιοι που επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση µπορούν να βρουν τον αριθµό εισακτέων, βάσεις παλαιότερων ετών, το έντυπο µε τις οδηγίες του και φυσικά το αντίστοιχο ηλεκτρονικό. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό µηχανογραφικό δελτίο βλέπουν προσυµπληρωµένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τµήµατα, ταξινοµηµένα ανά πεδίο. Αφού κάνουν µια πρώτη επιλογή µε κάποιες προτιµήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν «Προσωρινή αποθήκευση». Αυτήν τη διαδικασία της προσωρινής αποθήκευσης µπορούν να κάνουν όσες φορές θέλουν, µέχρι να νιώσουν έτοιµοι. Στην τελική τους επίσκεψη θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήµατα. Αν θέλουν, θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιµήσεις τους, ενώ θα φτάσουν στο τελικό βήµα της οριστικοποίησης µετά την ανακοίνωση των βαθµών.

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι, στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση, θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) έως και τη Δευτέρα 15 Ιουλίου, σύμφωνα με το Έθνος.

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το δελτίο. Η οριστική κατάθεση του µηχανογραφικού δεν µπορεί να γίνει εάν ο µαθητής δεν πάρει πρώτα τους βαθµούς για όλα τα µαθήµατα, των ειδικών συµπεριλαµβανοµένων. Μπορεί, όµως, να µελετά το δελτίο και κυρίως να αναζητήσει επιπλέον ενηµέρωση για τις σχολές που τον ενδιαφέρουν.

Αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το µηχανογραφικό του πριν από την τελική ηµεροµηνία, µετανιώσει και θελήσει να το τροποποιήσει, θα µπορεί να απευθυνθεί στο λύκειό του για να ακυρωθεί το ήδη οριστικοποιηµένο και να υποβάλει εκ νέου.

Οσον αφορά στην πορεία των των εξετάσεων, από τα µέχρι στιγµής -περιορισµένα- στοιχεία που υπάρχουν από τα βαθµολογικά κέντρα, προκύπτουν τα εξής:

1ο Επιστηµονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών): Οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του Πεδίου δεν φαίνεται να έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις σε σύγκριση µε πέρυσι. Ταυτόχρονα, δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ούτε και ο αριθµός των εισακτέων. Συνεπώς δεν φαίνεται πτωτική πορεία των βάσεων και πολύ περισσότερο στις υψηλόβαθµες Νοµικές και άλλες σχολές του .

2ο Επιστηµονικό Πεδίο (Θετικών Επιστηµών): Σε Μαθηµατικά, και κυρίως σε Φυσική και Χηµεία, οι επιδόσεις αναµένονται χαµηλές και οι βάσεις πιθανότατα θα έχουν πτωτική πορεία. Οσον αφορά στις Πολυτεχνικές σχολές αλλά και στα τµήµατα Φυσικής, Χηµείας, Μαθηµατικών, φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, ακόµη κι αν είναι µικρή.

3ο Επιστηµονικό (Επιστηµών Υγείας και Ζωής): Με τα στοιχεία που υπάρχουν µέχρι τώρα φαίνεται µια µικρή πτώση των βάσεων (στις υψηλόβαθµες σχολές θα είναι οριακή), αλλά επειδή το σηµαντικότερο µάθηµα (µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας), δηλαδή η Βιολογία, εξετάστηκε χθες, δεν υπάρχει εικόνα για τη βαθµολόγησή του.

4ο Επιστηµονικό (Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής): Και σε αυτό το Πεδίο φαίνεται ότι θα υπάρχει πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις Οικονοµικές Επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι όµως ορατή για τις Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές, Λιµενικές ή Παιδαγωγικές Σχολές.

Στο Διαδίκτυο τα

Τα μηχανογραφικά δελτία για τις αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.

Η συμπλήρωση του θα γίνει τον Ιούλιο και αφού πρώτα οι μαθητές μάθουν τους βαθμούς που κατέκτησαν στις εξετάσεις.

Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι μαθητές έχουν ν΄αντιμετωπίσουν τις εξετάσεις που ξεκινούν αλλά σε κάθε περίπτωση μπορούν σιγά-σιγά να ρίχνουν και μια “ματιά” στο μηχανογραφικό καθώς υπάρχουν και πολλές νέες σχολές για τις οποίες δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα. Αρα μπορούν να αναζητούν πληροφορίες γι΄αυτές έτσι ώστε οταν έρθει η ώρα να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό να ξέρουν το επιστημονικό περιεχόμενο της κάθε νέας σχολής, τα επαγγελματικά δικαιώματα , την “απήχηση ” στην αγορά εργασίας κ.λ.π.

Μπορούν, λοιπόν να δουν

-το  με τα 4 Επιστημονικά Πεδία, για τους υποψήφιους που συμμετέχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και για τους υποψήφιους του 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, με τελευταίο έτος συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2018

 με τα 5 Επιστημονικά Πεδία, μόνο για το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, για τους  υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έτους 2017

–  για τους υποψήφιους που  συμμετέχουν στις φετινές  Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ.