Οι (που ξεκινούν 15 Ιουνίου) θα διεξαχθούν με αλλαγές σε σχέση με το περασμένο έτος, αλλά όχι μόνο εξαιτίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000.

Όσον αφορά στους υποψήφιους, συνολικά 82.159 υποψήφιοι θα διεκδικήσουν φέτος μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Από αυτούς το 80,49% επέλεξε να εξεταστεί στις με το φετινό σύστημα και το 9,51% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών και επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα.

Για τους υποψήφιους που θα εξεταστούν στις με το νέο σύστημα, τα μαθήματα δεν θα έχουν συντελεστή βαρύτητας. Επιπλέον, οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού των Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και όχι των Λατινικών.

Επιπλέον, οι συνθήκες στην εποχή μετά το lockdown εξαιτίας του Covid-19 επιτάσσουν αλλαγές και στη διεξαγωγή των εξετάσεων. Ήδη, η ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων έχει μετακινηθεί ημερολογιακά κατά μία εβδομάδα, σε σχέση με την καθιερωμένη, ενώ η ύλη σε όλα τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έχει μειωθεί αναλογικά με την πρόοδο που είχε πραγματοποιηθεί στη διδασκαλία μέχρι τις 11 Μαρτίου, ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

Εντυπωσιακή αύξηση των υποψηφίων από

Εντυπωσιακή αύξηση των υποψηφίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια παρατηρείται φέτος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ προσεγγίζουν τις 18.000. Ουσιαστικά, καταγράφεται μία στροφή των μαθητών προς τα ΕΠΑΛ αντί των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), η οποία αποδίδεται στην αύξηση του αριθμού των θέσεων που μπορούν να διεκδικήσουν στα ΑΕΙ οι μαθητές των ΕΠΑΛ. Δηλαδή, μέσω της στροφής τους προς τα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι αναζητούν έναν ευκολότερο τρόπο για εισαγωγή σε περιζήτητες σχολές των ΑΕΙ.

Όπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο μαθηματικός-αναλυτής, Στράτος Στρατηγάκης, στόχος των μαθητών που επιλέγουν τα ΕΠΑΛ είναι οι θέσεις στα πολυτεχνεία και τις ιατρικές σχολές.

Οι νέοι κανόνες διεξαγωγής

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η χρήση μάσκας από τους υποψήφιους είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική για τους επιτηρητές εκπαιδευτικούς στις αίθουσες.

Ακόμη, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Το ίδιο θα ισχύει και στους χώρους προετοιμασίας και στους χώρους εξέτασης των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Οι αίθουσες θα αερίζονται με φυσικό τρόπο και η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Όπως ήδη ισχύει στο σχολικό περιβάλλον μετά την άρση του lockdown, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών, με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι εξετάσεις.