Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων: Πιστοποιητικά "επάρκειας"

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔02/04/2013 - 08:14 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 19/01/2021 - 23:03

 

ΘΕΜΑ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ «ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ»

Σχετικά με τα αποκαλούμενα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ «ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ», η υλοποίηση των οποίων αποφασίσθηκε από υπηρεσιακούς υπουργούς δύο μόλις ημέρες πριν τις τελευταίες εκλογές (ΦΕΚ 1915/15-6-2012), το ΔΣ της ΠΕΣΣ αποφάσισε ομόφωνα και η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Σ.Σ η οποία έγινε στις 11/3/2013, ότι οι Σχολικοί Σύμβουλοι:

1.

Δεν αποδέχονται την απαράδεκτη για το σώμα των Σχολικών Συμβούλων διαδικασία απόδοσης «Πιστοποιητικού Καθοδηγητικής Επάρκειας» από ένα αδιαβάθμητο ταχύρυθμο πρόγραμμα, το οποίο επί της ουσίας ακυρώνει Τίτλους Σπουδών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και πολλές κρίσεις Πανεπιστημιακών Δασκάλων.

2. Απορρίπτουν ως αντιεπιστημονική, μη έγκυρη και αναξιόπιστη την ιδέα που μορφοποιείται στο άρθρο 4/ΦΕΚ 1915/15-6-2012 σύμφωνα με την οποία επιμέρους θεματικές επιμορφωτικές ενότητες ολίγων ωρών με άξονα τη διοίκηση και εκτός ειδικότητας, μπορούν να υπερτερούν προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών και να χαρακτηρίζουν την «Καθοδηγητική Επάρκεια» ενός Σχολικού Συμβούλου, Φιλολόγων, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογικών Σπουδών, κτλ.

3. Θεωρούν απαξιωτική και οπωσδήποτε μη αποδεκτή τη «διδασκαλία» και «αξιολόγηση» των Σχολικών Συμβούλων με πολλές θητείες και ποικιλότροπες επιτυχείς αξιολογήσεις, από επιμορφωτές με λιγότερα προσόντα από τους επιμορφούμενους. Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι δυνατό να ανατεθεί ένας τέτοιος ρόλος σε συνάδελφους Σχολικούς Συμβούλους.

4. Εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την άδικη, αντιλειτουργική και δείγμα της προχειρότητας με την οποία συντάχθηκε το εν λόγω πρόγραμμα, την πρόβλεψη ποσοστώσεων συμμετοχής σε αυτό, καθώς και τον επί της ουσίας αποκλεισμό όσων Σχολικών Συμβούλων υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Οι συνάδελφοι, θα είναι αναγκασμένοι να υποβληθούν στην απίστευτη ταλαιπωρία μετακινήσεων για έξι συνεχή διήμερα εκτός της έδρας εργασίας τους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει πρόβλεψη καταβολής όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής τους στα κέντρα «επιμόρφωσης».

5. Απορρίπτουν την παγκόσμια πρωτοτυπία της δυνατότητας αποκλεισμού, και μάλιστα εφόρου ζωής, Σχολικών Συμβούλων με πολλές θητείες και πλήθος θετικών αξιολογήσεων από τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής, μέσα από ένα αδιαβάθμητο πρόγραμμα ολίγων ωρών που εκτός των άλλων, δεν έχει καμία σχέση με τις ειδικεύσεις τους.

Το ΔΣ της ΠΕΣΣ επισημαίνει εμφατικά στους εμπνευστές και αρμόδιους για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, ότι έτσι κι’ αλλιώς το ΦΕΚ 1915/15-6-2012 στο οποίο στηρίζεται το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση καθώς περιλαμβάνει προβληματικές και ασύμβατες μεταξύ τους διατάξεις όπως για παράδειγμα τα Άρθρα 5.1 και 6.1β, ενώ ο προγραμματισμός είναι ουτοπικός γιατί δεν λαμβάνει υπόψη του σημαντικές διαδικασίες της εκπαίδευσης.

Παρά την παρέμβαση του Δ.Σ. της ΠΕΣΣ στις 14-3-2013, στο ΕΚΔΔΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που θα σέβεται το ρόλο, το έργο και την επαγγελματική υπόσταση των Σχολικών Συμβούλων, αιφνιδίως το ΕΚΔΔΑ, προχώρησε στην επιλεκτική πρόσκληση Σχολικών Συμβούλων, ακόμη και Προέδρων Βαθμολογικών Κέντρων.

Το Δ.Σ. της ΠΕΣΣ καλεί το ΕΚΔΔΑ να αναστείλει την έναρξη του προγράμματος, να αποσύρει τις αποσταλείσες προσκλήσεις και να προχωρήσει σε διάλογο με την ΠΕΣΣ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΠΑΡΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

   • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: