Παληγιάννης: Υποχρέωσή μας η προστασία του θεσμού των αιρετών

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔11/11/2020 - 18:48 | Author: Newsroom Ipaidia

Η 7-11-2020 είναι μία ξεχωριστή μέρα για την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος αφού το 95% των εκπαιδευτικών της Π.Ε. απείχε από τη διαδικασία των «εκλογών» ανάδειξης αιρετών, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αγωνιστικότητας του κλάδου των εκπαιδευτικών Π.Ε..


Αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

H 7-11-2020 είναι ταυτόχρονα μία μελανή σελίδα στην 94χρονη πορεία του θεσμού των αιρετών.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., χωρίς διάλογο και παρά την αντίθετη άποψη των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε., προχώρησε εν μέσω πανδημίας στη διεξαγωγή εκλογών για ανάδειξη αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Είχε προηγηθεί η απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων όλων των παρατάξεων, αφού το αίτημά τους για αναβολή των εκλογών των αιρετών σε χρόνο που οι υγειονομικές συνθήκες θα το επέτρεπαν για να υπάρχει η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας των υποψηφίων με τους εκπαιδευτικούς ώστε να γνωστοποιήσουν την υποψηφιότητά τους και να ζητήσουν την ψήφο τους δια ζώσης, δεν έγινε αποδεκτό.

Η μη αποδοχή από την Υπουργό Παιδείας των προτάσεων Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. οδήγησε τις Ομοσπονδίες να εισηγηθούν την αποχή από τις διαδικασίες.
Το 95% της αποχής δεν αφήνει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Νοεμβρίου 2020.
Οι εκπαιδευτικοί με τη στάση τους προάσπισαν το κύρος και το ρόλο του αιρετού.

Ο αιρετός είναι θεσμός που επιβλήθηκε με αγώνες του κλάδου από το 1926 και υφάνθηκε με τα οράματά του. Είναι ένας δασκαλογένητος θεσμός με μεγάλη προσφορά στα 94 χρόνια λειτουργίας του.

Είναι ένας θεσμός πάλης και αλληλεγγύης, είναι η εγγύηση της νομιμότητας, είναι το μάτι, το αυτί και κυρίως η φωνή των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο αιρετός είναι αυτός που ενημερώνει τους συναδέλφους για τις αποφάσεις των συμβουλίων στα πλαίσια της διαφάνειας, ενώνοντας τη φωνή του με τη φωνή τους.

Η προσφορά του δεν αμφισβητείται και καθημερινά αποδεικνύεται η ομοφωνία και ομοψυχία των εκπαιδευτικών για τη στήριξη του θεσμού.
Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίξουμε το θεσμό του αιρετού με όλες μας τις δυνάμεις.
Πιστεύω ότι οι παραιτήσεις όλων των «υποψηφίων» αποτελεί μονόδρομο. Εξάλλου οι δηλώσεις απόσυρσης από τα ψηφοδέλτια επί της ουσίας δηλώνουν και την πρόθεση να μην είναι αιρετοί μέσω αυτής της διαδικασίας.
Οι καιροί δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η Δ.Ο.Ε. πρέπει να υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο όχι μόνο τη διατήρηση του θεσμού αλλά και την ενίσχυσή του.

Η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. οφείλει να επιδιώξει διάλογο. Να καλέσει άμεσα τις Ομοσπονδίες στο τραπέζι για έναν ειλικρινή γόνιμο διάλογο με στόχο την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα που προέκυψε και όχι μόνο.
Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα δώσουμε τον αγώνα, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε παράταση της θητείας των εν ενεργεία αιρετών έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες για τη διεξαγωγή των εκλογών σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ως αιρετός στο Κ.Υ.Σ.Π.Ε., αλλά και από όποια θέση κι αν βρεθώ, θα συνεχίσω με αίσθημα ευθύνης, αποφασιστικότητας και συνέπειας να αγωνίζομαι για την υπεράσπιση του θεσμού του αιρετού, για την αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού και κυρίως για την ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: