Παιδίατροι σε υπουργείο Υγείας: Βρείτε λύση για τα εμβόλια

ΠΑΙΔΕΙΑ 🕔20/09/2018 - 14:23 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Το ασαφές νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα ή μη του παιδιών προκειμένου να εγγραφούν στους , τα και τα της χώρας αναδεικνύουν οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι με επιστολή τους προς το γενικό γραμματέα δημόσιας Υγείας, τονίζοντας για ακόμη μια φορά τους κινδύνους που υπάρχουν από το αντιεμβολιαστικό κίνημα για επιδημίες και μεταδοτικά νοσήματα.

Ηδη έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.255 κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας.

Οπως λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, πολλοί γονείς έχουν φτιάξει οι ίδιοι γνωματεύσεις στις οποίες αναφέρουν προκειμένου να μην εμβολιαστούν τα παιδιά τους «προσωπικά δεδομένα» και -αορίστως- «πιθανές παρενέργειες». Με αυτά τα χαρτιά επισκέπτονται γιατρούς να τους τα υπογράψουν.

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, επικαλούνται διευκρινιστική απάντηση του υπουργείου Παιδείας και του τότε υπουργού Νίκου Φίλη, η οποία ήταν το 2015 και στην οποία αναφέρεται: «Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από:

α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία ή

β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα ή δ) ασφαλιστικούς φορείς ή ε) ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν. 3418/28-11-2005 (τ. Α’ ΦΕΚ 287)».

Η πρόσφατη εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στο νηπιαγωγείο και την Α’ τάξη του δημοτικού σχολείου αφήνει, κατά τους παιδιάτρους, μεγάλα περιθώρια για την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας των εμβολίων. Ορίζει μεν πως είναι απαραίτητη η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας του παιδιού ή η προσκόμιση άλλου στοιχείου από το οποίο να προκύπτει ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια, αλλά δεν προβλέπει, όπως λένε, τι γίνεται σε περίπτωση που ένα παιδί δεν έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια, εάν εγγράφεται ή όχι.

«Δυστυχώς πουθενά δεν ορίζεται από τον νόμο, στην περίπτωση που οι γονείς δεν θα κάνουν τα προβλεπόμενα εμβόλια στο παιδί τους, ποια ακριβώς θα είναι η επίπτωση όσον αφορά την εγγραφή των παιδιών ή άλλο μέτρο που να εξασφαλίζει τον εμβολιασμό και άρα την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών της σχολικής κοινότητας προκειμένου να εγγραφούν.

Επί της ουσίας δηλαδή η μη πρόβλεψη κάποιας επίπτωσης αναιρεί την υποχρεωτικότητα της διάταξης αυτής και ακυρώνει τον νόμο στο σημείο αυτό. Με απλά λόγια είτε ένα παιδί έχει κάνει τα εμβόλια είτε δεν τα έχει κάνει δεν θα παίξει κανένα ρόλο για την εγγραφή του στον παιδικό σταθμό, στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, αφού όλα τα παιδιά στο τέλος θα κάνουν την εγγραφή τους», αναφέρεται στην επιστολή.

Ολα αυτά τη στιγμή που η επιδημία της ιλαράς συνεχίζεται, με 3.255 κρούσματα (μέχρι 13/9) και τέσσερις θανάτους καταγεγραμμένους στη χώρα μας. Στατιστικά στοιχεία για το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν υπάρχουν, ωστόσο οι παιδίατροι στα ιατρεία τους βλέπουν ολοένα και περισσότερους γονείς να εκφράζουν αμφιβολίες. «Τις περισσότερες φορές τους πείθουμε και τα κάνουν κανονικά τα εμβόλια, ωστόσο παρατηρούμε έντονη ανησυχία για παρενέργειες», αναφέρει ο κ. Νταλούκας και προσθέτει ότι τα πιο… δαιμονοποιημένα εμβόλια είναι της ιλαράς, για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β καθώς και για τον hpv στα νεαρά κορίτσια.

Το βασικό ζήτημα για τους παιδιάτρους είναι το υπουργείο Υγείας να «μιλήσει» όπως λένε και να πει ξεκάθαρα ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. «Εάν το υπουργείο Υγείας δεν βγει επίσημα, με καμπάνια ή στο σάιτ του να ενημερώσει τον κόσμο ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή, τότε οι γονείς θα εμπιστεύονται ό,τι διαβάζουν και ό,τι ακούν», εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του μπερδεύει ακόμη περισσότερο την επικρατούσα κατάσταση. Αναφερόμενο στην τοποθέτηση του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ, στην 68η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, γράφει ότι «εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παρέχονται δωρεάν και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία συνιστώνται ενώ δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Ωστόσο, αμέσως μετά το υπουργείο Υγείας αναφέρει: «Η εγγραφή μαθητών στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο απαιτεί εμβολιασμό με τα εμβόλια που παρέχονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, όπως φαίνεται στην κάρτα υγείας του μαθητή. Επομένως, ο εμβολιασμός των παιδιών καθίσταται υποχρεωτικός, με τον εμβολιασμό των ενηλίκων να συνιστάται», σύμφωνα με τον Ε.Τ..  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: